Бойко Борисов: В Катар капката преля, Трайков работеше бавно

https://www.24chasa.bg/Article/1282703 www.24chasa.bg

- Г-н Борисов, да започнем с по-изненадващата лично за мен оставка - тази на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Защо си отиде той?

- Ако можем да го разгледаме в няколко аспекта, много неща започнахме да правим с него, може би най-тежкото министерство - енергетика, икономика и туризъм. Но вече 3 г. сме все още само започнали. И ако трябва да сравните енергетиката от предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми, особено в икономиката, изостанахме много.

- Като говорехте за паралела по отношение на енергетиката сега и по времето на Станишев, нима през тези 3 г. енергетиката ни не стана по-независима от тази на Москва?

Бойко Борисов
Бойко Борисов

-Не, тя по нищо не стана по-независима. Тепърва тази година ще правим първи копки за интерконекторните връзки.

- Защо там се забавихте толкова много?

- Темпото, с което работим, е такова, че за един мандат трябва да направим повече неща, отколкото другите са правили, за два или за три мандата. Има, разбира се, и винаги капчица, която прелива и това беше едно брилянтно организирано от външното министерство посещение в Катар.

В рамките на два дни - емир, два пъти премиер.

За всички, които знаят устройството на Катар и знаят с какво разполага като бюджет и финанси, дойде на крака в хотела, на форума - нашия, с куп предложения. Още тази седмица пристигат специалисти за метрото, специалисти в земеделието, специалисти в инфраструктурата, така че да приготвят за края на май - началото на юни посещение на техния премиер тук, с което финализираме инвестициите за над 100 млн. евро. И то пилотна инвестиция.

- Капката, за която говорите, е фалстартът на бизнес форума в Катар, на който сутринта се оказа, че няма нито един катарски бизнесмен.

- То няма как да има.

При положение че бизнесът е структуриран, така че колегата, например премиерът на Катар, той е собственик на почти всички големи компании в Катар.

Като се започне от "Катар еъруейз", енергийната им компания, в хотелите, в инфраструктурата. Емирът - съответно пък на "Ал Джазира" като медия - огромни възможности на тези хора. Тя така е конструирана системата там, че вечерта на форума дойдоха всичките, защото тогава идва началникът.

- Тоест конфуз не е имало на този форум?

- Първо, защо трябваше да има такова откриване в 10 ч и кой ще накара арабите да станат толкова рано, за да дойдат, когато началникът им го няма там.

- Защо министър Трайков да е виновен за това, а не министърът...

- А кой е виновен за икономически форум?

- Но организацията е на външното министерство.

- Ники Младенов направи абсолютно всичко, което трябваше да бъде направено. В дипломацията той се справи прекрасно. И когато тече икономически форум, не отиде никой, буквално във всяка сфера, те вчера българските фирми започнаха да подписват на място договори вече с Катар. В същото това време, в което Ники Младенов се печеше на бавен огън, защото започнаха да ми се обаждат от София, а аз 45 минути след този бизнес форум, който в кавички бяха започнали в 10 часа, при положение че след 45 минути ми започва срещата с емира. Изключителна глупост.

- Неприятно.

- Не трябваше да има сутринта обявен такъв форум. И цял ден медиите в България се упражняваха върху нас. Защо? И най-вече, като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа. В това време Ники Младенов идва и казва, че няма хора, не е организирано, не става. Тази капчица ми преля чашата.

Сутринта, докато пътувах насам, чух какви ли не глупости от типа, че Трайчо бил спрял строежа на АЕЦ "Белене". Що за идиотско твърдение?

- Като мотив за оставката?

- Да, ама те просто се упражняват сега - сини, зелени, които се опитват...

- Дайте, за да спрем упражненията, да кажем дълбочината, истинските причини за тази оставка.

- Аз изпратих Трайков преди един месец, лично, заедно с Дянков в Москва. Да каже на руснаците, че няма да строим "Белене" и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй". Аз лично сега чувам, че щяла да става смяната, защото сме искали "Белене", пък Трайчо не бил искал.

- Чакайте, чакайте малко, защо...

- Ама това са такива измишльотини, просто и приписване. Той бил инакомислещ, чувам аз. На кое? На кое е бил?

Че Дянков по мое разпореждане взе лиценза на “Лукойл” и месеци наред нямаха лиценз, докато не си сложат за 30-40 млн. долара апаратура, която да следи входа и изхода на завода. Кой го е правил друг това?

- Г-н премиер, хайде още веднъж за "Белене" ...

- Така че, благодаря му за добрата работа, благодаря му за желанието да свърши добра работа.

- Но?

- Но сега Делян Добрев ще се справи много по-бързо и по-добре с всички тези проекти. Ние се бавим с конкурса за компресорите, забавихме се с "Южен поток", забавихме се с интерконектора с Турция. Аз лично, понеже те са много инертни в това министерство, много трудно поемат, пращах Дянков в Турция да говори, за да подготвя съвещанието на 20 март, когато сме в Турция и имаме съвместно съвещание с Министерския съвет, да натискам да можем да подпишем за интерконекторна връзка с Турция. Моите уважения! Просто благодаря за усилията, но считам, че с новите кадрови промени по-бързо и по-точно ще работи това министерство.

- Стана ясно, че Делян Добрев е наследникът на Трайчо Трайков. Но за "Белене" вие казахте нещо суперважно. Че вие като министър-председател сте взели изключително важното решение България да не строи "Белене", да не участва в този проект. Изпратили сте...

- Ако си спомняте, в това студио аз ви казах, че до десет дни искам да знам какви са решенията.

- Казахте три седмици тогава. Три седмици минаха.

- Да, две-три седмици. През това време уведомихме всички тези страни...

- При положение, че толкова важно решение сте взели, защо едва сега казвате, при положение, че преди месец сте дали мандат и на Дянков, и на Трайков да направят кенсъл на такова важно...

- Кенсъл не знам какво означава, може би е край на английски...

- Да спрат.

- Но той не е спрян по простата причина, че да кажеш "не" на нещо, в което държавата е вложила 1,380 млрд. лв., по което държавата до 6 май трябва да върне кредит за половин милиард лева, взети за "Белене". Можете ли да пишете половин милиард, без да го сбъркате?

Ние трябва да извадим пари на данъкоплатеца и да ги сложим май месец, да ги върнем, похарчени за “Белене”.

И когато някой си казва: сложи му кръст на този проект, трябва да знае какви пари са изхарчени. И затова ние се мъчим. Но това със съответно точни, ясни финансово-икономически обосновки. За да мога, като отида в парламента, да кажа: уважаеми господа отляво, отдясно, от центъра, ето така стоят нещата - похарчени толкова народни пари, такъв риск, такива перспективи, такива възможности. Можем да диверсифицираме проекта "Белене". По какъв начин? Ако се взема гориво примерно от трета страна. Или не можем? Всичко това в момента консултантът HSBC го изписва. И най-вероятно Мартин Димитров от някой шпионин е разбрал на някоя страница какво пише и казва: "Борисов да го огласи". То не е дошло при мен на масата. Когато дойде при мен, могат да знаят колегите от СДС, ако са сериозни, ще поискам или на секретно заседание в парламента, ще поканим Комисията по енергетика и ще им представим това, което сме написали. Това решение за подобен проект, за толкова похарчени пари, може да се вземе и от нас, разбира се, но след обществен дебат. И аз ще предложа и на президента Плевнелиев да обмисли каква е възможността да се направи референдум и за "Белене", и за шистовия газ. Референдум, ако има възможност такава в закона.

- Чакайте само да уточним. Преди малко вие казахте, че преди месец сте изпратили вицепремиера Дянков и министъра на икономиката Трайков, за да сложат кръст на "Белене", за да кажат на руснаците, че не искаме да строим "Белене", нали така?

- Когато първи път се срещнахме с премиера Путин, аз му казах: "Ние искаме проектът "Белене" да бъде диверсифициран". Българо-руска компания не искаме само да стои. Искаме да имаме диверсификация - дали в доставката, дали в собствеността, няма значение. Ако не го намерим, ако не дойде такъв и не стане такъв, аз няма да застана зад този проект. Това бяха откровените ми думи с него. Мисля, че той ме разбра. До този момент ние не сме намерили три години подобен. Тогава какво се случва - руснаците казват: "Реакторът ви е готов, какво да го правим?". Да го закараме в Турция, да го продаваме, ще си го вземате ли. Ние се съдим с руснаците в Париж. Съдим се с тях в Женева в момента. А те казват "Трайков бил "против", Борисов "за", или обратното - как ще бъде "против" или "за". След като по тези въпроси се знае, че винаги в края на краищата цялата контра ще отиде в мен. И решението ще бъде взето, то е политическо решение.

- Последно, този реактор ще го платим ли?

- Ние сме го платили 2/3. Той е 2/3 български.

- Защо тогава ни е референдум, иницииран от президента Плевнелиев?

- Защото хората от Северна България, където строежът на АЕЦ "Белене" ще доведе поне 10 000 места и ще цъфне този регион, безспорно. Мога да кажа, че това е важно за тях.

- Ако хората на референдум кажат "да", но вие като премиер на тази държава сте ужасно скептичен към резултатите на този проект, кое ще натежи - управленското решение на министър-председателя или мнението на хората?

- АЕЦ "Белене" е за това, защото субективното мнение на който и да е премиер, депутат, партиен лидер е субективно мнение. Затова ние чакаме доклад на най-добрия консултант в света в строежа и управлението на ядрени мощности, английската, тя е англо-американска и аз не знам точно HSBC Банк, която вече 6 месеца работи върху този проект. И когато стане готов докладът, ние ще имаме от специалисти написано това, което в момента ни мъчи - дали ще е финансово-икономическа изгода, дали ще има къде да се продава ток, ако се построи, дали нейната физическа надеждност като опасност за недай Боже, авария е гарантирана.

- Защо си отиде здравният министър Стефан Константинов? На 13 март той е подал оставка. Лесно или трудно я приехте?

- Той е честен човек, има много добри идеи. Но за съжаление, той не можа да разбере, че всъщност в България институциите са тези, които превръщат едни идеи в реалност. Той успя да се скара с абсолютно всички. Накрая стана ясно, че само аз съм му фен, казано простичко. Парламентарната група не иска да го чуе, в здравната каса се изпокараха, със заместниците си се изпокара, с половината министри се изпокара. А в същото време година и половина само идеи. Така че...

- А като сте му фен, защо не го подкрепихте, защо не му помогнахте така, че да се справи?

- Ами защото му зададох и на него същия въпрос. Защо сега, когато ти пари, образно казано, под краката, над 38 вида хапчета вече са с намалени цени, защо сега го прави, а не преди 1 г.? И ме излагаш мене вече на натиска от парламента, не само от нашите, от всички опозиционни партии, да обяснявам аз за лекарствата. Откъде да знам колко струват, да речем, аналгинът или хининът и какви конкурси са минали? Нали затова има министър, зам.-министри, здравната каса, бордове, съвети, хиляди хора, които получават заплати за това.

- Парадоксално е, че приехте оставката на здравния министър точно в деня, в който бяха договорени отстъпки на част от цените на лекарствата, които ще плаща НЗОК.

- Ама защо сега ги договори? Ние вече като партия и като кабинет изядохме всички негативи. Защо сега, а не преди пет месеца, защо след скандала, а не преди него?

- Чудя се с какво да завършим, но може би горивата и цената на горивата, за което споменахте преди секунди, е нещо, което най-много вълнува хората. Имате ли въобще полезни ходове, полезни пазарни механизми, с които да озаптите растежа на тези цени, или не?

- За съжаление формирането на цената на горивата в огромния им обем е свързана с международния пазар.

И непрекъснато като се шуми за военни действия по Иран или в региона, цената, виждате, на барела всеки ден я давате как скача. Това прави, разбира се, такива като нашите приятели от Катар и подобни много богати. И тази година те имат рекордни национални бюджети. Слагат рекордно много пари, защото много пари изкарват от всички останали, които нямаме такива залежи. Или, както в шистовия газ, дори не искаме да проучим дали имаме залежи. Не искаме.

- Е, вие се съобразихте тук с волята на хората, нали така?

- Със страховете на хората. Но в края на краищата и в Катар примерно или в Саудитска Арабия сигурно има екоорганизации, които казват: "Ами като дупчим и изкарваме петрола, дали след време няма да стане нещо, да се замърси..."

- Там е малко по-различно с организациите от зелената вълна. Не знам дали знаете.

- Както виждате, ние се съобразяваме.

- Тодор Коларов подаде оставка. Вие бяхте пределно ясен в коментара си, няма да го повтарям. Тук днес от колегите от "24 часа" разбирам, че тази оставка блокира много сериозно работата на ръководената от него комисия.

- Не е вярно.

- Кой ще бъде наследникът на Тодор Коларов, имате ли идея?

- Трябва да се определи от парламента.

- Но все още няма предложения за неговия наследник?

- Господин Коларов това, което направиха, беше още от времето на Кушлев сделки, които вървяха по отнемане. Така че приключихме я тази тема.

- Да разбирам ли, че не давате особено висока оценка на Тодор Коларов в качеството му на председател на тази важна комисия?

- Точно тази тема съм я забравил вече, с него. По-важното тук, ако интересува хората, е, че Европейската комисия един вид това, което искаше от нас, в момента започва да го говори и за Европа да се случва. И затова сега между първо и второ четене на закона за конфискация, така придобил в обществото като име, сме се разбрали в парламентарната група на ГЕРБ да включат и това, което, между другото, Коларов искаше - самосезирането на комисията, административните нарушения, независимо че има данъчни или там всички служби, които се занимават, но да го има и в закона. Така че с всички препоръки на комисията сме съобразили и се надявам в парламента да го гласуват. И между другото тук вие, журналистите, наблюдавайте как ще гласуват политическите партии.

Защото която политическа партия гласува срещу този закон, който всички политици знаят, че пряко Европейската комисия го иска, за да е добър мониторинговият доклад и да се планира махането на механизма, тези, които вдигнат ръка срещу него, те не са за европейско развитие на България. Те не са да падне мониторинговият доклад - тези партии, които гласуват против.

- Има една много любопитна за мен тема която за съжаление се говори малко, защото членовете на тази структура - БОРКОР, на практика не говорят. Кажете ми какво се случва с това важно звено за противодействие на корупцията, което оповестихте преди година. Нищо друго не чувам като резултати.

- Поканете го Румен Миланов да дойде и да обясни защо... Мисля, че беше преди две седмици, го срещнах в коридора и му казах да ми подготви един доклад. Просто не съм имал време да видя какво са написали, какво са направили, какво са свършили и съответно, ако няма смисъл от това, ако не са достатъчно убедителни, просто ще говорим тогава на тази тема.

- Защото прочетох вчера, че не е ясно какво върши БОРКОР, но е ясно, че получавали големи заплати и големи бонуси. За миналата 2011 г. си били написали общо 101 хил. лв., към тях хонорари за 103 хил. лв.

- Ако са си написали, ще ги върнат. Просто аз не съм пъдар и всъщност, ако са направили подобно нещо, ще видя какво са отчели като работа, ще постъпят като всички останали.

- Темата с бонусите затворена ли е за вас?

- Ами върнахме парите и сега очакваме от Ахмед Доган до Станишевите министри, заместник-министри, всички останали да върнат милионите, които са взели. Ами те вече сами си излязоха и си казаха. Как може? Заместник-министър половин милион взел, друг взел по 900 хил. Те са произвеждали административни милионери на практика. Административни милионери. Заместник-министър с милиони. Да върнат парите, госпожо! Нищо друго не ги оправдава. Да върнат парите.

- Чудя се, задавате ли си самият вие тоя хамлетовски въпрос: Аз работя ли добре като премиер, или не?

- Задавам си го непрекъснато.

- И?

- И като установя, че нещо не е добре, сменям министри, сменям заместник-министри. Днес ще приема и оставката, която е депозирана и на заместник-председателя на ДАНС Драшков.

- Моля само продуцента на предаването за минута отсрочка. Защо си отива Драшков?

- Приключихме.

- Защо си отива Драшков?

- Загубихме много време да обясняваме как ГЕРБ е всъщност виновен за взетите пари от предишното правителство за лъскане на имидж. Влизаме във времето на новините и все пак е национална телевизия, след това ще кажат: "Той Борисов ги задържа в ефир и има медийно влияние."

ЖЕНИ МАРЧЕВА, БНТ

  • 151 депутати решиха България да остане без администрация

    151 депутати решиха България да остане без администрация

    С приемането на така наречения мораториум върху решенията на кабинета “Борисов 3” парламентът всъщност суспендира работата на правителството. Казано иначе, това означава, че от този момент България остава без изпълнителна власт. Водени вероятно от революционен плам час по-скоро да изпратят в историята ерата на Борисов, 151 депутати
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си