Остават ни още 8 истински зими според държавен план

https://www.24chasa.bg/Article/1285358 www.24chasa.bg
Евдокия Манева

В България остават още 8 истински зими, а след 2020 г. студени месеци почти няма да има. Зимата ще изчезне напълно от България след 2080 г.

Това е сценарият на правителството как страната ни ще бъде засегната от климатичните промени. На база на него екоминистерството изготви национален план за адаптация до 2020 г., като шеф на екипа е зам.-министърът Евдокия Манева.

До края на този век средногодишните температури в България ще се увеличат между 2 и 5 градуса, предполага правителственият план.

В замяна на изчезващите зими ще се увеличи честотата на летните дни с необичайни жеги, които ще са съчетани и с висока влажност на въздуха и голямо замърсяване. Резултатът върху здравето на българите ще е повече топлинни удари и завръщане на редките инфекциозни болести като маларията. Ще зачестят и природните бедствия като горски пожари и наводнения.

Изминалата 2011 г. е била с 0,4 градуса по-топла от нормалното, се посочва още в анализа на екоминистерството. Според проекта това е била 14-а поред година, в която се наблюдава затопляне на климата у нас. Резултатът е по-бързо зреене със 7-15 дни на растителните култури, зачестяват и екстремалните природни явления.

Мерките за адаптация към климатичните промени ще струват на България около 10 млрд. лв., става ясно от предложенията в доклада. Сред идеите са поставяне на слънчеви панели на покривите, създаване на нови градски паркове и залесяване на близо 2000 хектара земи.