Остават ни още 8 истински зими според държавен план

https://www.24chasa.bg/Article/1285358 www.24chasa.bg
Евдокия Манева

В България остават още 8 истински зими, а след 2020 г. студени месеци почти няма да има. Зимата ще изчезне напълно от България след 2080 г.

Това е сценарият на правителството как страната ни ще бъде засегната от климатичните промени. На база на него екоминистерството изготви национален план за адаптация до 2020 г., като шеф на екипа е зам.-министърът Евдокия Манева.

До края на този век средногодишните температури в България ще се увеличат между 2 и 5 градуса, предполага правителственият план.

В замяна на изчезващите зими ще се увеличи честотата на летните дни с необичайни жеги, които ще са съчетани и с висока влажност на въздуха и голямо замърсяване. Резултатът върху здравето на българите ще е повече топлинни удари и завръщане на редките инфекциозни болести като маларията. Ще зачестят и природните бедствия като горски пожари и наводнения.

Изминалата 2011 г. е била с 0,4 градуса по-топла от нормалното, се посочва още в анализа на екоминистерството. Според проекта това е била 14-а поред година, в която се наблюдава затопляне на климата у нас. Резултатът е по-бързо зреене със 7-15 дни на растителните култури, зачестяват и екстремалните природни явления.

Мерките за адаптация към климатичните промени ще струват на България около 10 млрд. лв., става ясно от предложенията в доклада. Сред идеите са поставяне на слънчеви панели на покривите, създаване на нови градски паркове и залесяване на близо 2000 хектара земи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха