Топлото време пощури лудите

https://www.24chasa.bg/Article/1286342 www.24chasa.bg

Мартенската жега отключи депресиите на пациентите с психични заболявания, предупреди фамилният лекар д-р Кирил Еленски. "Температурната амплитуда от минус 20 до плюс 20 градуса се отразила зле и на метеопатите, които са зависими от времето. Те не се чувстваха добре и при големите студове", добави той.

И двете групи пациенти подлудили от обаждания личните си лекари. Оплакват се от дискомфорт - безпричинна нервност или плач, отпадналост, умора, задух, обясни лекарят. Повечето хора имат усещането, че се разболяват.

Джипитата насочват депресираните към психиатър, за да им предпише медикаменти. "На останалите пациенти разясняваме, че не са болни и е съвсем нормално резките амплитуди да им се отразяват зле. При нужда част от хората се пращат на психолог, за да ги измъкне от дупката", каза д-р Еленски.

Според него психозите тепърва ще отварят работа на лекарите, защото се обострят през пролетта.

Опасна в момента е и опашката на зимните вирусни инфекци, предупреди д-р Еленски. Вълната още не е отминала и доста хора са застрашени, защото в топлото време зачестяват контактите, изтъкна той.

В неговия кабинет вече нараснали и случаите на стомашно-чревни инфекции. Причината за разстройствата е в неправилното съхранение на храните, доста хора оставят продукти извън хладилника, обясни д-р Еленски.