Прегазила дете на зебра поиска условна присъда

https://www.24chasa.bg/Article/1286701 www.24chasa.bg
Надя Иванова от Бургас, която уби 12-годишната Валя на зебра, за първи път даде изявление пред медиите по време на делото в апелативния съд. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

"Ходих тайно на гроба на Валя, крия се да не срещна родителите й. Всеки път, когато погледна сина си, изпитвам вина, че той е жив, а едно дете няма да порасне. Моята присъда е доживотна, искам да съм на мястото на убитото момиче". Това каза в съда вчера 33-годишната Надя Иванова, която миналия юни уби 12-годишната Валя Димитрова на пешеходна пътека в Бургас.

"Не я видях. Едва когато чух удара и видях пукнатото стъкло, слязох да проверя какво става. На пътя лежеше дете!", разказа Иванова. Тя сподели, че е готова да застане зад всички родители, които са загубили децата си, но съзнавала, че те няма да искат.

"Бих подала ръка, бих била човекът, който да каже на всички останали да се замислят. Всичко на пътя става за секунди. Секунди, които преобръщат живота ти", каза още Иванова. Жената се оплака, че в интернет непрекъснато имало заплахи за нея и 13-годишния й син, когото гледа сама, с помощта на родителите си.

Бабата на убитата Валя дойде в съда с нейна снимка, над която неудържимо ридаеше.
Бабата на убитата Валя дойде в съда с нейна снимка, над която неудържимо ридаеше.

В апелативния съд вчера тя поиска ефективната й присъда от 1 г. и 2 месеца да бъде заменена с условна. Адвокатите на почернените родители обаче пледираха за максимална присъда от 6 г. затвор, която се редуцира по закон с една трета, тъй като процесът премина по съкратената процедура.

"За нищо на света не бих допуснала тази жена в нашата кампания за по-безопасни пътища, това е подигравка", каза почернената майка Мария Димитрова. Заради тясната съдебна зала, в която се гледаше процесът, бабата и дядото на Валя останаха в коридора със сълзи на очи и снимки на непрежалимата си внучка.