Новият iPad идва в България от петък

https://www.24chasa.bg/Article/1287912 www.24chasa.bg
Новият iPad ще се появи официално в България от петък. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Oфициалните продажби на новия iPad стартираха официално в края на миналата седмица, а пред магазините в Азия се извиха опашки от желаещи да си го купят. В България феновете на Apple ще трябва да се запасят с още малко търпение - официалната премиера на таблета у нас ще е на 23 март. Или поне такива са плановете на американската компания.

Тя обяви, че от 23 март пуска устройството в продажба в още държави, предимно от Европа. Това са Австрия, Белгия, България, Дания, Гърция, Финландия, Чехия, Исландия, Ирландия, Италия, Унгария, Лихтенщайн, Люксембург, Макао, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

И докато почитателите на Apple очакват новия таблет, то акционерите на компанията се надяват, че ще получат най-сетне и дивидент. Дали това ще се случи, ще стане ясно днес, предаде CNBC.

Ръководството на американската компания е насрочило конферентен разговор, чрез който да бъде обявен резултатът от дискусиите, засягащи кешовия баланс на компанията.

Очаква се около 14 млрд. долара от наличните към момента 98 млрд. да отидат за дивидент от около 2,5% от печалбата на акция. Ако се вземе предвид цената на затваряне от петък, това прави 14,65 долара годишен дивидент.

Само през тази година акциите на Apple скочиха с 45%. А през миналата седмица за кратко преминаха и границата от 600 долара за бройка.

Пазарната капитализация на компанията твърдо надхвърли 500 млрд. долара. Голяма част от ръста идва заради очакванията, че компанията скоро ще започне да изплаща дивиденти.

Сред анализаторите има и други опции - да се прибегне до специален еднократен дивидент или да се обяви програма за обратно изкупуване на акции. (24часа)