Хората в Бисер: Къде са ни парите?

https://www.24chasa.bg/Article/1288482 www.24chasa.bg
Министър Мирослав Найденов обиколи пеша селото в понеделник привечер. СНИМКИ: АВТОРЪТ

“Къде са ни парите”, питаха жителите на Бисер, пострадали от наводненията на 6 февруари. Харманлийското село даде 6 жертви на връхлетялата висока вълна след скъсване на стената на яз. “Иваново”.

В понеделник вечерта в селото се проведе общо събрание заради съмнения у хората, че даренията не се разпределят справедливо.

“Освен раздаденото банково дарение от 150 000 лв. допълнително са събрани 17 546 лв. по дарителската сметка.

Унищожената прасковена градина на Петър Златинов
Унищожената прасковена градина на Петър Златинов

В Харманли са пристигнали 92 000 лв., от които 78 000 са за Бисер. Там акцията обаче е обявена за цялата община, а знаете, ние не сме единственото пострадало село”, обясни пред съселяните си кметицата Златка Ангелова-Вълкова.

Донка Тодорова заяви, че водата й отнесла 3000 лв., скътани в дюшека.
Донка Тодорова заяви, че водата й отнесла 3000 лв., скътани в дюшека.

“На 4 април община Харманли ще гласува отпускането на пари за 77 съселяни, които още не са възмездени”, уточни Павел Павлов, шеф на обществения съвет за разпределение на даренията.

Да не позволим завистта да вземе връх, призова Петя Павлова на общото събрание.
Да не позволим завистта да вземе връх, призова Петя Павлова на общото събрание.

Селяните гласуваха единодушно още 2 жени да присъстват при приемането, осчетоводяването и разпределението на помощите.

Събраните пари бяха връчени вчера на кметицата на Бисер Златка Ангелова (в средата) в присъствието на областния управител Ирена Узунова.
Събраните пари бяха връчени вчера на кметицата на Бисер Златка Ангелова (в средата) в присъствието на областния управител Ирена Узунова.

Вчера следобед възникнаха нови спорове след изваждане на списъците с финансово подпомогнатите. Оказа се, че 47 000 лв. са били разпределени на 40 семейства, без да се прилага критерий дали имат нужда.

“Това са помощи, които не можем да насочваме пряко волята на даряващия. Например: идва някой и иска произволен номер от списъка и след това дава нароченото. Или: харесва си герой от медийните репортажи и иска да помогне именно на него”, коментираха от селския съвет.

“24 часа” вече писа и за брожението около реда и принципа за възстановяване на изравнените със земята домове. Тогава Георги Кръстев каза: “На едни вместо лятна кухня ще строят къща, други за къща ще получим лятна кухня.”

Май всичко е на принципа наши-ваши, негодуваше вчера в кръчмата мъж, който не пожела да се представи.

“Не бива завистта да ни обзема”, призова на събранието Петя Павлова. Думите й бяха бурно аплодирани.

Неизяснен остава въпросът с ремонта на оцелелите, но силно повредени жилищни постройки. Междувременно специалисти от института “Пушкаров” са взели 10 проби от почвата. Техните резултати трябва да излязат в понеделник, за да стане ясно дали са верни слуховете, че придошлата вода отровила почвата и тя вече не била годна за садене.

В късния следобед в понеделник земеделският министър Мирослав Найденов бе в Бисер.

“Колко продавате яйцата? 32 ст. за най-големия размер? Не е зле, но ако можете, свалете ги с 2 ст.”, каза той на магазинера Тодор Тодоров.

“Как да ги пусна на 30 ст., купувам ги на едро по 32. Щом обаче настоявате, така да бъде”, отговори собственикът на възстановения минимаркет и кръчма, които също бяха под вода по време на бедствието.

“По принцип до 6 февруари никой в селото не купуваше яйца, всички си гледахме кокошки”, уточниха местните.

Найденов предупреди търговците: “След мен идва Дянков!”. Той обиколи пеша селото и се запозна на място с възстановяването му.

В северната махала на Бисер някои от стопаните вече са получили пълните обезщетения за измрелия добитък.

“Взех 400 лв. за пернатите. Като компенсация за бялата техника вече имам бойлер и печка, макар и духалка”, разказа Димитър Станков.

Комшийката му Донка Тодорова обаче нищо не е получила - нито за животните, нито от преките парични помощи.

Съседът й бил събрал издавените животни и получил екарисажна бележка. Нейните кокошки били отнесени и сега тя трябвало да доказва с показания на свидетели, че ги е имала.

Нейният дерт обаче е друг: “Бяхме скътали 3000 лв. в дюшека, но всичко отиде. Кой сега ще ми ги върне.

Не мога да докажа, че съм ги имала”, кърши ръце стопанката.

“Всички стопани ще бъдат обезщетени на 100%. Както собствениците на посеви, така и животновъдите. Това трябва да стане следващия месец”, каза Найденов.

“Имах 5 дка прасковена градина, всичко е смляно. Уверенията бяха мъгляви, говореше се за наесен.

Парите от еднократната помощ от 325 лв. свършиха, пенсията - също. Нямам за оран, за препарати и тор. Дано казаното от министъра не е само обещание”, пожела си вчера Петър Златинов.

И вчера продължи недоволството, че повече от половината пострадали още нямат компенсации за повредена домашна техника. 150 имат право, но досега е платено само на 73-ма.

НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

22 210 лв. получиха от “ТЕЦ Марица-изток 2”

Дарение в размер на 22 210 лв. получиха пострадалите от наводнението жители в село Бисер от “ТЕЦ Марица-изток 2” ЕАД. Сумата ще бъде изразходвана за строителни материали и обзавеждане домовете на нуждаещите се.

“Всички ние - работници, служители и ръководство, бяхме единодушни, че трябва да помогнем. Искаме, възможно най-скоро да видим, че днешните руини ги няма. Дано по-бързо хората от селото подредят живота си и забравят какво им се случи преди месец”, заяви Руслан Германов - директор на дирекция “Административен, данъчен и финансов контрол” в централата.

След тези думи той и кметът на с. Бисер Златка Ангелова-Вълкова подписаха протокола за дарението в присъствието на областния управител на област Хасково Ирена Узунова. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове