Хайде да върнем низвергнатия френски паметник във Варна

https://www.24chasa.bg/Article/1289474 www.24chasa.bg
Ето така изглежда построеният през 1888 г. френски паметник. СНИМКА: ЦАНКО ЦАНЕВ

Сега, уважаеми читатели, ще ви разкажа една интересна история. Ще разберете какво ми се е въртяло из главата, откакто се натъкнах в интернет на писана отдавна статия за Кримската война от 1853-1856 г.

Англичани и французи се били съюзили с турския султан против Русия. Целта била да се стегнат юздите на император Александър II (отскоро на престола), за да се съобразява с техните интереси в Черно море. Успели в начинанието, ала след дълга и белязана от изпитания подготовка.

Във Варна и околните села били разквартирувани 35 000 френски, 25 000 английски и 10 000 турски войници, които били откарани с бойни и транспортни кораби до Кримския полуостров, за да обсадят руската крепост "Севастопол".

ПЕТКО БОЧАРОВ
ПЕТКО БОЧАРОВ

Една година по-късно след ожесточени артилерийски бомбардировки, градът се предал и в договора за мир,подписан в Париж, ключовата клауза била, че Русия няма повече право да поддържа боен флот в Черно море.

Битката за Севастопол
Битката за Севастопол

Но какво сполетяло англо-френската войска, докато била пръсната из българските къщи във Варненско?

Френски войници на лагер край Варна
Френски войници на лагер край Варна

Първо, откъм пристанището избухнал огромен пожар, който за малко не изпепелил целия град. Катастрофата била избегната, защото вятърът стихнал.

Вторият удар обаче бил ужасен - разразила се епидемия от холера. Войниците измирали - никакви условия за стерилност, открити кладенци, липса на канализация. В края на войната равносметката за съюзниците била покъртителна - загиналите от болестта били повече от падналите пред Севастопол.

Минало много време. Българското княжество вече се е обединило с Източна Румелия. Годината е 1888-а. Консулът на Франция (все едно посланик) на име Пелегрини поема инициативата да се издигне на лично място в морската градина на Варна паметник на загиналите у нас от холерата френски войници.

Кой ще даде парите? Не знам, но сигурно не е било княжеството. Поръчват в Тулон да се излеят осем артилерийски цеви, които забиват в земята с дулата надолу. Паметникът е изграден.

И пак минало много време. Дошла 1960 г. Варна вече си е Варна, не носи името Сталин, както на 20 декември 1949 г. бе идиотски преименувана от кликата на Червенков.

Е, да, ама френският паметник в Морската градина все пак боде в очите не само варненската управа, ами и централната власт в София. Как така в красивата градина на морската ни столица ще стои паметник на войнициот западна страна, умрели по време на война срещу Русия!? Не е допустимо.

И се взема решение паметникът да бъде преместен. Не разрушен, та да се разсърди Франция, а демонтиран и сложен някъде на невзрачно място. И вълкът сит, и агнето изядено.

Разглобяват го и отново го сглобяват в полето, където пътят завива към село Виница.

Е, това е. Сега Виница е квартал от Варна, но паметникът трябва да си е там, "до разклона на пътя".

Ще пратим хора да го разгледат и да го снимат. След което, ако всичко е такова, каквото изглежда, ще направим подписка, за да върнем паметника на старото му място. С когото съм споделил идеята, всички ентусиазирано я приемат.

Надявам се, че както варненската община, тъй и варненската областна управа ще се включат активно, за да върнем низвергнатия монумент, където му е било мястото.

Всъщност не е нужно ние тук в София да правим инициативен комитет, за да търсим спонсори и да уреждаме бюрократичните формалности. Това трябва да стане приоритет на самата Варна и нейната администрация. А пък ние, медиите, ще надуваме свирката, защото и без това не може. Център на процеса се надявам да стане "24 часа".

Важни са според мен две неща. Първо, всичко да свършим сами. Организация, строителство, разходи, всичко. Нито лев от френска страна.

Наши сънародници от породата “Искърско говедо” са преместили паметника, наша работа е сега да го преместим обратно. Нищо, че оная порода вече не е на мода.

Второ, ако точно на старото му място не е възможно паметникът да бъде сложен, да му се отреди достатъчно престижно място в градината, за да може французинът и семейството му, дошли да се поклонят пред паметта на прапрадядото, лесно да го намерят.

И трето, всички средства за масова информация, всички пиари и прочее да дават най-широка гласност на това, което става. Нали кореспондентите на Франс Прес, Ройтерс, Асошиейтед прес, DPA са все наши хора.

Цял свят, но конкретно Франция трябва да узнае как действат непромитите мозъци на днешните български поколения. Че сме готови да се изправим очи в очи с миналото си, пък макар и някой да е дробил идиотизми.

Севастополското мурабе

Кримската война (октомври 1853 - февруари 1856) е военен конфликт между Русия и съюз между Османската империя, Франция, Британската империя, Сардинското кралство и графството Насау.

Войната е част от дълъг конфликт между главните европейски сили за влияние върху териториите на западащата Османска империя. Основната част на конфликта се развива на Кримския полуостров, но военни действия се провеждат и на Балканите, в Кавказ, Балтийско море и Тихия океан.

В Русия е известна като Източната война, в Англия като Руската война (Russian war), в земите на Османската империя - като Севастополското мурабе.

Кримската война се разглежда като първата "модерна война" с използване на технологични новости като железници и телеграф. Тя е първата война, широко документирана с фотографии.

По време на войната Варна била избрана за сборен пункт и главна база на съюзническите войски преди отпътуването им към Крим. Към края на май 1854 г. във Варна пристигат първите кораби, които в крайна сметка докарват 3 френска войска, английска и турска войска.

На 19 май в една от най-големите варненски къщи, превърната в щаб, е проведено заседание на военната конференция на обединените войски и е взето решение след засилена подготовка да бъде атакуван Севастопол.

Французите командвал маршал Сен Арно, англичаните - лорд Раглан, а домакин е Омер паша.

Разставени са армейските складове, боеприпасите и снаряжението, интендантското имущество и санитарният обоз. Англичаните се разполагат около село Кадъкьой (на мястото на днешната Западна промишлена зона), а французите - край село Франга (с. Каменар).

Много квартируват и в града, по къщите и хановете. Въпреки че чужденците са на тяхна страна поведението им предизвиква неприязънта на местното турско население. Офицерите искат най-хубавите къщи, не си плащат, пиянстват и погледите към жените им не се харесвали на турците.

През септември 1854 г. съюзническите войски дебаркират в Крим и обсаждат Севастопол - база на руския черноморски флот. Руснаците потапят корабите си, за да блокират пристанището, и използват оръдията и екипажите им за усилване на отбраната на града.

Обсадата на Севастопол продължава почти 1 г. Въпреки героичната отбрана, ръководена от адмиралите Нахимов и Корнилов, градът пада на 9 септември 1855 г. след тежки артилерийски бомбардировки.

Докато съюзническите войски са у нас,Варна е сполетяна от холерна епидемия. Заразата пренасят от Южна Франция войници от Пети корпус. С юлските горещини положението се влошава - на ден се разболяват по неколкостотин души, много от тях умират. Местното население също пострадало, но голяма част от жителите бягат в околните села и манастири.

ПЕТКО БОЧАРОВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо