Кралевското съкровище у дома, показват го днес

https://www.24chasa.bg/Article/1290610 www.24chasa.bg
Археологът и откривател на Кралевското съкровище - Георги Гинев от Търговище, разказва как е открито. СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

След 33 г. златното Кралевско съкровище се завърна в Търговище, където е открито.

Днес градът очаква официалното му излагане в археологическата експозиция на историческия музей. Съкровището е единствената запазена златна гарнитура за конска сбруя. То ще бъде в града 6 месеца.

То е открито през лятото на 1979 г. в последния ден на разкопките в с. Кралево. Ръководител на бригадата, състояща се предимно от ученици, бил археологът Георги Гинев. Той ясно си спомня тази последна привечер и крайчето на могилата, което останало за накрая.

Кралевското съкровище у дома, показват го днес

Гинев разказва как на мястото бил с един от доброволците - Павлин Илиев, и в един момент намерили дупка, която се оказала гърло на амфора. Така разбрали, че гробът не е ограбен и съвсем на залез-слънце в центъра му намерили съд с позлата, а секунди след това Павлин държал в шепата си златен предмет.

Кралевското съкровище у дома, показват го днес

“Бързо, скривай го, докато никой не е видял какво има тук”, казал Гинев на младежа и прекратили работа.

Цяла нощ археологът заедно с 2 от момчетата стояли да пазят намереното.

На другия ден извикали помощ от музея и фотограф, прибрали златните неща в найлонова торбичка и отишли в Търговище.

Около седмица съкровището стояло на витрина в центъра на града, за да го видят хората. После находките стават част от националната експозиция.

Кралевското съкровище се състои от златни апликации, с които е била украсена конска сбруя. Другата част са 2 обеци и 2 златни гривни, притежание на този, който е погребан.

“Има брадвичка, символ на властта, както и сребърен нагръдник, който също е важен знак, че този, който го притежава, е овластен”, обяснява Гинев.

Така археолозите стигат до извода, че в гроба е погребан виден местен тракийски владетел или член на неговото семейство.

Находката от 284 г заедно със сребърния нагръдник е датирана през първата половина на III в. преди Христа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи