Вицепрезидентът: Необходима е нова стратегия за българите в чужбина

https://www.24chasa.bg/Article/1291588 www.24chasa.bg
Маргарита Попова

Отношението на държавата към българите в чужбина трябва да се промени и да залегне в нова стратегия за сънародниците ни зад граница. Това коментира пред медии във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от пресцентъра на президентството.

По думите й, в основата на работата с българите зад граница трябва да залегне както тяхното виждане за развитието на България, така и с какво те могат да помогнат и да рекламират страната си. За целта по-скоро е нужно да се подпомогне разгръщането на техните инициативи и да бъдат стимулирани да се върнат и да работят за родината си.

„На първо място трябва да научим повече за българите в чужбина, защото те са от различни поколения, емигрирали са по различни причини и са се интегрирали по различен начин", допълни вицепрезидентът.

Друг основен акцент в една нова стратегия трябва да бъде откриването на повече български училища в чужбина и ще се работи много в тази посока, каза още Маргарита Попова.

Във Велико Търново вицепрезидентът участва в честванията по повод празника на града.

"Велико Търново е бил и е един от великите символи на българската духовност, на порива на българите към свобода и своя независима държава", каза днес вицепрезидентът в словото си пред гражданите и гостите на Велико Търново.

Маргарита Попова припомни значението на града за историята на българския народ и превръщането му в символ на държавността ни за столетия. През 1185 г., след век и половина на византийско владичество, именно въстанието на братята Асен и Петър в Търновград възстановява изгубената българска държава и полага основите на Втората българска държава, която постига едни от най-високите върхове в нашата политическа история. Утвърждаването на Велико Търново като средище на националната ни духовност и култура и национална независимост не помръква и след османското нашествие - през XVI и XVII век тук се провеждат Първото и Второто Търновско въстание. През всички векове на робството в Търново и околностите му функционират училища и така се съхранява не само българското писмо и четмо, но и българската идентичност.

Вицепрезидентът посочи, че след Освобождението през 1878 г. Велико Търново заема отново достойно място в новата ни национална история - тук се поставя началото на Третата българска държава със заседанията на Великото народно събрание и приемането на знаменитата Търновска конституция - най-демократичната конституция тогава в цяла Европа. Маргарита Попова заяви също така, че примерът на търновските държавници е достоен за подражание и е особено горда с поетическото дело и държавното строителство на Стефан Стамболов, който с цената на живота си защитава независимостта на българската държава от чужди посегателства.