Кал и ужас от режим го дипломират като министър

https://www.24chasa.bg/Article/1293675 www.24chasa.bg
Делян Добрев в деня на дипломирането си в Wesleyan University в Кънектикът, САЩ.

Да си в калта в мините по време на наводненията, а не в чужбина. И точно тогава в 8 часа вечерта да ти звънне премиерът с въпрос: Къде си?

Или да си категоричен, когато за минути трябва да предложиш да се спре износът на ток. Ето такива няколко попадения, ако ти се случат, след дни може да си министър. На 33 години. Поне така стана с новия министър на икономиката Делян Добрев.

“Тогава в центъра на вниманието беше село Бисер. Но ми се обадиха, че мини "Марица-изток" са наводнени и въгледобивът е спрян”, спомня си последния месец той. Имах работа, но си казах, я да се кача в колата и да съм там.

Всичко, което трябва да знаете за:

Делян Добрев с Живка като гаджета пред часовника, който показва времето по Гринуич при Кралската обсерватория в Лондон.

Добрев изглежда като добродушно момче, но през 10-те месеца като зам.-министър на енергетиката има поне две ситуации, от които ти побеляват косите, но не са се случвали на повечето предишни министри.

Делян Добрев в кабинета си на "Славянска". СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И СЕМЕЕН АРХИВ

Оказва се, че в една февруарска сутрин към 5,30 ч сме били на косъм да спре природният газ. Аха налягането в тръбите да падне под критичното и да изключат компресорните станции, разказва Добрев. В централното диспечерско управление на "Булгартрансгаз" в Люлин е била цялата енергетика - от газовите компании до НЕК и електроенергийният системен оператор. Спряхме една компресорна станция на транзитната система за Турция и така се вдигна налягането в нашата, отървахме се на косъм, казва Добрев. Имал е пълномощно от министъра да взема решения.

Дипломата му за магистратура от УНСС, която той е взел, докато е бил депутат.

Още един път сме били на ръба. Тогава пък без малко да имаме режим на тока - в началото на февруари, когато се вдигна потреблението, а в складовете на тецовете резервите от въглища бяха под минимума. Така че колкото и да се сърдят търговците на ток, не съжалявам, че предложих да спрем износа, казва сега Добрев.

Семейно каране на ски е едно от заниманията в свободното време.

Иначе признава, че най-много се е притеснявал в дните преди да стане зам.-министър. Стряскали го журналистите. Да не го попитат нещо, а той да не знае. Например - докъде е газовата връзка с Гърция. Сега си знае.

Бъдещият министър с приятели в стаята си в общежитието си в университета в Кънектикът.

В първия му ден като министър изглеждаше, че се чувства добре в светлото ( почти бяло) кожено кресло на министър на икономиката. Той си е у дома, каза за него отиващият си Трайчо Трайков.

Делян Добрев с родителите си в деня на дипломирането.

Кабинетът на "Славянска" е малко пооголял. Трайков си е взел картините, стъклените етажерки за разни сувенири са празни. Самотно стоят само подковата, която бившият министър подари на настоящия, и три макета на вятърни перки. Така че Добрев си има един ветрови мини парк, въпреки че като депутат "резна" парите на възобновяемите енергийни източници.

И както е с почти наивно излъчване, така новият министър е започнал смените в министерството, предстоят рокади в държавната енергетика. Казва, че ще даде големи правомощия на зам.-министъра си по енергетиката Валентин Николов. Той взема под лично управление икономиката. Казва, че премиерът Бойко Борисов му е дал картбланш - постъпваш, както намериш за добре.

Около датата 14 май (рождения му ден) животът на Делян Добрев поне на два пъти се променя. Първия път - когато му се обаждат, че е приет в университет в САЩ, и втория - когато му казват, че ще става зам.-министър.

Още като ученик в езиковата гимназия в 10-и клас кандидатствал в N на брой американски университети. "Както всички", казва той. Приели го в един не толкова престижен в Илинойс с доплащане от 8000 долара на година. На 18-ия му рожден ден обаче, докато са около масата, му се обаждат по телефона, че е приет в Wesleyan University, Кънектикът. В форуми някакви хора се опитват да омаловажат образованието му. Добрев казва, че е завършил университет, който миналата година е бил в топ 10 на американските. А винаги е бил поне в топ 15.

Пак форум извади темата за дипломата му за магистър от УНСС. Нямал я. За да сме сигурни кое е вярното, помолихме го да ни я покаже. Снимахме я. "Не си струва да говорим на тема "калинките", казва Добрев. Но обяснява, че я е взел, докато депутатствал. "Въпреки че бях много активен, имах свободно време, а и обичам да уча." Вчера заради много питания от медиите министерството качи дипломите на Добрев в интернет.

Няколко дни след като се запознава с бъдещата си жена, Добрев товари куфарите и отлита за Кънектикът, за да учи на пълна стипендия. 10 години тяхната връзка е предимно онлайн.

Първата година се проклинах, че отидох там, втората година също ми беше трудно. Тъй като не ми беше добре, внуших си и да не харесвам хората. Там без кола си като без крака, стоиш си в университета. Само няколко чуждестранни студенти бяхме без автомобили. Третата година университетът му платил да учи една година в Лондонското училище по икономика. Изкарвал си джобните, като от първите дни работел в компютърната лаборатория на университета и от втори курс давал уроци на закъсали студенти.

Живял е и в Торонто за малко, тъй като родителите му решили да се изселят в Канада. Не можех да ги оставя. Оттогава в сивито му присъства работата му в КРMG в Торонто. Семейството му обаче не могло да свикне и се върнало у нас. А аз се прибрах в Кънектикът да си завърша университета, казва Добрев. Дипломира се с бакалавърска степен и се прибира в Хасково. Оттам тръгва след години и политическата му кариера, и депутатстването му.

В София от първия си ден идва със съпругата и децата. След 10 години електронна любов не се делят. Всяка сутрин в 8 часа той кара сина си и дъщеря си на училище и на детска градина. Радват се един на друг, ако случайно вечер ги завари будни.

МАРИЯНА БОЙКОВА

Добрев - старши се представя като “бащата на министъра”

"Много ми е трудно да ви отговоря как се възприемам като майка на министър. Чувствата ми са смесени. На първо място може би е удовлетворение от успеха. Загрижена съм обаче и от големия товар, който синът ми поема."

Това казва Златка Добрева, майка на най-младия министър в този кабинет.

"Бащата на министъра на икономиката слуша", вдига си телефона Александър Добрев с невероятно чувство за хумор.

"Ние не сме достойни да ви приемем в нашия офис", влизат в тона на зевзека в офиса на фирма за строителен надзор, в която строителният инженер има работа.

Родителите на Делян Добрев обитават нова двуетажна семейна къща в престижен квартал на хълма Ямача над Хасково. Първото бебе в семейството е кръстено на дядото по бащина линия Данчо. Той е земеделски производител, а като ученик внукът редовно му помага на пазара и продава зарзават.

"По принцип той е много отворен и комуникативен, това и тогава му помагаше", казват родителите. Любимки на тържището са му съседките по сергии баба Станка и баба Деля.

Делян не е от буйните деца - предпочита да чете вкъщи, а не да хайлазува с връстиците си, освен ако не става дума за ритане на топка. Пее в училищния хор, а заедно със солфежа 4 г. стърже с лъка по струните на цигулката. Освен футбола по-късно в гимназията тренира и плуване, но любимият му спорт са ските. Няма зимна ваканция, в която цялата фамилия да не е на пистата.

В езиковата гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" не е от суперотличниците, но заляга изключително над английския.

"На 14 май 1996 г. точно на рождения си ден получи писмото от университета "Уеслиън" в Мидълтаун, щата Кънектикът", спомня си майката. Дават на Делян пълната годишна издръжка като стипедия - 32 000 долара, а вузът произвежда кадри основно за Уолстрийт.

"През цялото време страдаше от тежка носталгия. Никога не е имал колебанията, че след завършване ще се върне в България. Вероятно е имал и предложения за работа. Знам, че е бил свободен консултант в KPMG", уточни Златка Добрева.

На втората година от следването Делян се запознава с бъдещата си съпруга Живка. Комуникацията с нея и родителите тече основно по интернет.

"Май тогава общувахме повече", усмихват се родителите. И досега Делян изплаща взет навремето студентски кредит.

Златка Добрева е дипломирана физичка и бивша учителка, от 1990 г. е в частния бизнес. Бащата Александър пък работи в малка строителна фирма с персонал от 10 души.

"Току-що беше взел шофьорска книжка. Тръгнаха на риба с приятели. На пътя обаче изскочило куче, той набил спирачките, а ладата се тряснала в бордюра. Наложи се да викаме "Пътна помощ", но компанията се размина с лека уплаха."

Това е единственото подобие на беля, за което се сетиха във фамилията.

НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти