Невъоръжен пази 31 болни, извършили убийства

https://www.24chasa.bg/Article/1294528 Невъоръжен пази 31 болни, извършили убийства Невъоръжен пази 31 болни, извършили убийства www.24chasa.bg
Пейзаж на квадрати през прозорец на отделението. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Метална решетка раздробява болничния пейзаж на малки квадрати. Прилича на затвор, което е почти истина - това е съдебното отделение на Държавната психиатрична болница в Ловеч. В него прозорец без решетка няма - нито в стаите, нито в коридора.

На 4 януари обаче 15-годишният Антон (Името е променено - б.а.) се изнизал и по клоните на дърво слязъл от четвъртия етаж.

Момчето, за което има подозрения, че е извършило тежко убийство и два опита за убийства, избягало от единственото отделение в страната за принудително лечение на невменяемост.

В това отделение пациентите могат да се движат свободно, да си вземат кафе от автомата при входа, да мерят теглото си, тъй като там има и кантар.

Прозорче с катинар на вратата на филтъра

На входа има метална врата, отваря я мъж, на чието яке пише, че е от охранителна фирма. След като влизам, пак я заключва.

Мраморна плоча напомня за убийството на д-р Венера Иванова през 1955 г.

По коридора вървят хора с блуждаещи погледи или вглъбени забили очи в пода - като във филма “Полет над кукувиче гнездо”.

Сградата, в която е единственото съдебно отделение в страната.

Споделям го с доктора, който вече знае за пристигането ми.

- Не, не е като във филма, грешите - казва той.

- Как да ви наричам?

- Д-р В. Иванов.

- А първото ви име?

- Нека остана така - В. Иванов.

Медикът обяснява, че в момента в отделението се лекуват 35 души, извършили деяния против личността. Уточнява, че само 4-ма от пациентите не са отнели човешки живот.

Всички обаче са тук заради престъпление. По време на досъдебните производства е провеждано лечение, а експертизи са доказали тяхната невменяемост.

С други думи, хората са психично болни и не носят отговорност за постъпките си. Съдът им налага принудително лечение, за да предотврати други опасни прояви на заболяването.

Престоят на пациентите също се определя от съда. Първоначалният срок за лечение е 6 месеца. След изтичането му се иска експертно решение и от него зависи дали болните остават зад решетките, или ще бъдат лекувани в съответното районно отделение.

“Ако междувременно състоянието на пациента се обостри - има рецидив на психоза или автоагресия, може да го върнат при нас”, казва д-р В. Иванов.

От 12 г. той работи в създаденото през 50-те години съдебно отделение. Знае, че през 1955 г. пациент наръгал с нож главния лекар.

За трагичната гибел на 24-годишната д-р Венера Иванова от гара Земен напомня мраморна плоча, поставена на сградата.

Свидетели на зловещата случка отдавна не работят в отделението - пенсионери са.

Питам д-р В. Иванов има ли опасност кървавото събитие да се повтори и как се охранява отделението, щом може пациент да избяга от него.

Според него в наши дни това не би било възможно, тъй като методите за лечение са по-добри. А що се отнася до охраната, тя от 2003 г. не е полицейска. Частна фирма осигурява 24-часово дежурство на по един свой служител. Той не носи оръжие, няма дори палка - абсолютно забранено е.

Присъствието му е само физическо. Придружава медицинския екип на визитация, при раздаването на лекарства, стои в столовата по време на хранене и при ежедневната разходка на двора.

“Когато снеха полицейската охрана, при нас имаше пациент с 4 убийства. Мисля, че това беше грешка. МВР служителите също не носеха оръжие, но респектираха с униформата си.”

Оглеждам се за камери, но не виждам такива. Д-р В. Иванов забелязва озъртането ми и бърза да каже, че наблюдение се извършва само във филтъра.

- Това изолаторът ли е?

- Ние го наричаме филтър.

- Защо филтър?

- Не съм се замислял над семантиката. Елате да ви го покажа.

Влизаме в стая с дебела метална врата, на която има квадратен прорез, заключен с катинар. Отвътре лъхва неприятна миризма на спарено. Леглата са празни и неоправени, здраво занитени за пода.

“Друго в помещението няма, за да не се наранят болните, когато буйстват”, казва лекарят. Високо от един ъгъл се вижда око на камера.

“Престоят във филтъра е най-много 6 часа”, допълва д-р В. Иванов.

Двама лекари, трима фелдшери, 5 медицински сестри и 8 санитари - това са хората, които работят на смени в отделението.

В него камери няма. Казват обаче, че ще са по-спокойни, ако има. По усмотрение на директора на психиатричната болница д-р Митко Митев обаче 2 камери дебнат на входа й, където дежури и портиер.

Откривам Антон в трапезарията. Пременен в червен анцуг, той играе шах с младеж на 18 г.

Най-възрастните пациенти са двама на по 60 г. 15-годишният Антон е най-малък. И определено мястото му не е сред зрелите мъже.

Друго отделение няма. Няма и за жени, макар че при тях също има извършили убийства.

Д-р В. Иванов предлага да ми покаже пациенти, които са повлияни от лечението и са добре. Заварваме 38-годишния Павел от Плевен и Добромир, на 32 г., от Варна, да четат.

Павел вече 3 г. се лекува, след като затрил баща си. Обича да чете “Нешънъл джиографик”, да сваля музика и филми от компютър.

Добромир е с по-дълъг болничен стаж - 5 г. Въдворили го, след като в умопомрачение умъртвил сестра си.

Младият мъж затваря пълното издание на “Приказките на Шехеразада”. Обяснява ми колко философски, различен смисъл има оригиналният превод.

Преди да се случи нещастието, учил квантова физика в Хайделберг. После работил в световно известна фирма. Доверява ми, че освен четенето най-приятно му е да сърфира в интернет - има собствен лаптоп. Предстои в скоро време най-сетне да си тръгне.

“Близките му редовно идват на свиждания - не са се отказали от него.

Знаят, че е болен човек, но се притесняват какво ще кажат съседи и познати, когато се прибере у дома”, обяснява д-р В. Иванов.

Подчертава, че хората в отделението не са престъпници, а просто болни. Никой от тях няма вина за стореното.

“Всеки впечатлява с нещо. Бил е нормален човек, имал е семейство. И в даден момент нещо се случва, след което нищо не е като преди”, снизходителен е лекарят към пациентите си.

В друга стая показва четивото на един от тях. На леглото е захлупена научна литература на английски. В предишния си живот мъжът бил уважаван доцент. Настоял да му донесат и речници, за да поддържа езиковата си култура.

“Всеки пристъп на заболяването води до някакъв дефицит.

Щипе от паметта, волята, рефлексите, мисловната дейност. И руши личността”, категоричен е завеждащият, докато вървим към изхода. Металната врата се затваря с трясък. Зад нея остават живите, истински герои от “Полет над кукувиче гнездо”.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Червеното вино е по-полезно от бялото

Много проучвания посочват ползите от пиенето на вино, особено червеното, докато то се консумира с мярка, пишат от „Форбс”. Резултати от изследване през последната седмица показват,

България с най-много пушачи на глава от населението в ЕС

България е на първо място в Европейския съюз по брой на пушачите над 15-годишна възраст - 34,7 процента, следвана от Гърция с 32,6 процента, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат,

Пет мита за мазнините

Със замяната на вредни с полезни мазнини е възможно да се избегне риска от смърт с 25 %, съобщават от CNN. Ново проучване на Харвард показва, че някои мазнини са по-здравословни от други и те могат

Прасенце сваля стреса на пасажерите на летище в Сан Франциско

Международното летище в Сан Франциско вече има "психотерапевтично прасе", пише USA Today. Прасенцето Лилу ще посреща пасажерите и ще им сваля стреса. Петнистото прасе се присъединява към над 20-те

Поне по 30 мин спорт през ден подобрява плодовитостта при мъжете

Поне по 30 минути спорт по 3 пъти седмично увеличава количеството на сперматозоидите, съобщават учени, цитирани от BBC. Ползата била доказана при мъже, които тичали редовно.

Условни присъди за семейство медици, присвоявали пари и крили данъци

Съпрузи и тяхната дъщеря са осъдени за извършени данъчни престъпления, длъжностни присвоявания и документни престъпления за стотици хиляди. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико

Забраниха билки за пушене

Изделия за пушене на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн няма да бъдат продавани от 20 май 2017 г. Това решиха депутатите,

Гръмнали боса на "Агресия" заради 1 милион

Модният бос на "Агресия" е бил гръмнат заради 1 млн. лв. Крупната сума се изпарила мистериозно от авоарите на компанията след убийството на Александър Антов. Това разкрили за "Телеграф" криминалисти.

ТАСС: Сделката за приватизацията на „Роснефт“ е приключила

Управителят на „Роснефт“ Игор Сечин е съобщил на руския президент Владимир Путин, че сделката за приватизацията на компанията е завършена, предава ТАСС.

1000 лв. глоба за 130 км/ч в града

Колата ще се спира от движение за алкохол И 1000 лв. глоба ще отнасят джигитите, които карат бясно в града. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата,

Почивните понеделници минаха на комисия, влизат в сила от Нова година

Почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание.

Управителят на БНБ: Новата ни цел ще бъде еврозоната (Обзор)

Банковият сектор отчете най-голямата си печалба 8 г. след кризата, каза Петър Андронов Присъединяването на България към еврозоната ще бъде новият акцент в работата на БНБ пред следващите години.