Киро Шкафа от "Наглите" застрелян пред дома му

https://www.24chasa.bg/Article/1294921 www.24chasa.bg
Kирил Кирилов-Шкафа, един от групата за отвличания Наглите, бе убит в събота вечерта. Около 10 куршума е изстрелял неизвестният убиец срещу него. Кирилов, за когото в петък прокуратурата поиска 18 г. затвор, издъхнал от силна кръвозагуба. СНИМКА: БУЛФОТО

Кирил Кирилов-Шкафа, свързан с групата на "Наглите", е убит тази нощ в столичния квартал „Младост", съобщиха от полицията, цитирани от "Фокус".

Сигналът е получен на телeфон 112 в 21:58 часа снощи. Подаден е от жената, с която простреляният живеел на семейни начала.

Мъжът се намирал пред блок 353. Бил е прострелян в краката и е бягал около 150 метра, след което е починал вероятно от кръвозагуба.

Тялото на Кирил Кирилов-Шкафа лежи на тревата зад бл. 353 в Младост 3. 
СНИМКА: БУЛФОТО
Тялото на Кирил Кирилов-Шкафа лежи на тревата зад бл. 353 в Младост 3. СНИМКА: БУЛФОТО

На място веднага са изпратени екип от Седмо Районно управление „Полиция" и екипи на Спешна медицинска помощ. Извършен е оглед от дежурна оперативна група на Столичната дирекция на МВР.

Киро Шкафа, сниман преди години
Киро Шкафа, сниман преди години

38-годишният Кирилов е криминално проявен, известен за средна телесна повреда, за грабежи, както и за бягство от затвора при някоя от присъдите.

"Наглите" в съда

Сектор „Престъпления против личността" и Седмо РУП работят по случая. Намерени са и са иззети веществени доказателства от мястото на инцидента.

Простреляният мъж се опитал да избяга от нападателите, но вече бил ранен в крака и убийците му го настигнали пред входа, в който живеел, съобщи БНР.

Нападателят е стрелял седем или осем пъти по Кирилов, но го е улучил само на три места.

„Той е един от първите, задържани по операция „Наглите" във връзка с отвличанията. Сигналът за убийството му е получен в 7 РПУ около 21:58 часа. По наши данни, вероятно стрелбата е станала около 21:45 - 21:50 часа. Убитият е бил жив може би някъде до 22:05 часа", каза Ивайло Спиридонов, зам.-началник на СДВР.

В началото на миналата година съдът промени наложената мярка „задържане под стража" на Киро Шкафа в подписка, тъй като тя се дублирала с излежавана по същото време от него присъда във врачанския затвор.

Шкафа е арестуван при операция „Наглите" 2. Той се е включил в бандата по-късно и е участвал в похищенията на бизнесмена Киро Киров и студента Румен Гунински. Шкафа е сочен като един от хората, които пряко са отвличали жертвите и са ги конвоирали до къщата, която бандата за отвличания е държала до Вакарел.

Кирил Кирилов е осъждан за грабежи. Той е смятан за близък на един от лидерите на групата „Наглите" Прокопи Прокопиев - Културиста. Само преди два дни прокуратурата поиска 12 години затвор за Кирилов, заради участието му в двете отвличания.

В понеделник финалните пледоарии по мегапроцеса „Наглите" продължават. След като в петък прокуратурата поиска общо 153 години затвор за деветимата подсъдими, трябва да стане ясно какво наказание смятат за справедливо жертвите на групата за отвличания.

Бизнесменът Киро Киров: Ако Кирил Кирилов не е бил освободен, вероятно нямаше да бъде убит

„Не знаех, че убитият Кирил Кирилов - Шкафа е бил на свобода. Ако не бяха го освободили, вероятно това нямаше да се случи", каза бизнесменът Киро Киров в предаването „Тази неделя" на БТВ. Киров беше похитен преди време от групата на „Наглите".

Шкафа е сочен като пряк извършител на отвличанията на Киров и на студента Румен Гунински. Киро Киров за пореден път заяви, че не познава никой от „Наглите", но подчерта, че когато е бил в съда убитият Кирилов го е попитал дали знае кой го е отвлякъл. „Това е може би единственият от похитителите, който когато аз бях в съда във връзка с делото и давах показания, ми зададе въпрос. Аз казах, че съм възприел хората, които са ме отвлекли като полицаи и той ме попита директно: „Мислите ли, че са ви отвлекли полицаи?" Аз му отговорих, че съм в съда не за да казвам какво съм мислил, а какво съм видял и отхвърлих въпроса му", обясни Киров.

На въпрос дали той е разпознал своя похитител, Киров отговори: „Нито един от тези хора, чиито гласове съм чувал, е имал някакъв дефект, за да мога да го разпозная и не съм разпознал. Сега научавам от вашето предаване, че той е участвал в моето отвличане". Според Киров убийството на Шкафа може да е свързано с делото и издаването на евентуална осъдителна присъда, която да прикрие истинските извършители на похищението.

Прокурор Румяна Арнаудова: Смъртта на Кирил Кирилов е основание за прекратяване на наказателното производство срещу него

По закон настъпилата смърт на подсъдимия по делото „Наглите" Кирил Кирилов е абсолютно основание за прекратяване на наказателното производство срещу него. Това каза прокурор Румяна Арнаудова, говорител на Софийска градска прокуратура, съобщи агенция Фокус.

"Представя се смъртен акт, съдът приема като писмено доказателство и прекратява наказателното производство по отношение на починалото лице. Утре в 9.30 часа ще стане ясно какво ще се случи оттук нататък с делото", заяви Арнаудова.

Още за "подвизите" на Киро Шкафа четете ТУК , ТУК , ТУК и ТУК 

Очаквайте подробности