100 деца с увреждания остават без рехабилитация?

https://www.24chasa.bg/Article/1295020 www.24chasa.bg
Снимка: Архив "24 часа"

10-месечната Виктория ни се усмихва под ловките ръце на рехабилитатора. Личи, че масажът й е особено приятен. Но освен релаксиращ, той е помогнал да укрепне тялото.
Момиченцето е родено недоносено, в 8-мия месец. "Има страхотен напредък. Идваме на рехабилитация от 5 месеца", доволна е майка й.

В съседната стая друг специалист раздвижва малкия Светлин. Той също е на 10 месеца, диагнозата му е Болест на Даун. Розовото му телце се изпъва и отпуска, и макар че е по лице, вече уверено надига глава. Заради добрите резултати майка му го води редовно на терапията.

Виктория и Светлин са само две от 110-те деца, които ползват услугите на Комплексния център за ранна интервенция и превенция на детска церебрална парализа и други увреждания към Дом "Вяра, Надежда и Любов" или както го знаят бургазлии дом "Майка и дете".

Проектът стартира през юли 2011 г. по инциатива на Фондация “Помощ за благотворителността в България” и финансовата подкрепа на мобилен оператор, който осигурява издръжката му за година напред. Идеята е друг бизнес след това да поеме грижата за тези деца в нужда. На прага на юли 2012 г. обаче разговорите с новите дарители са в задънена улица.

"Установили сме контакти, но досега нямаме положителен отговор. Много се надяваме да продължим проекта, защото той е в помощ на много деца с детска церебрална парализа /ДЦП/, недоносени деца, деца с аутизъм или хиперактивен синдром, деца с болестта на Даун и други увреждания”, казва директорът на дом "Вяра, Надежда и Любов" д-р Пепа Ралчева.

С назначените към програмата 3-ма рехабилитатори и 1 психолог, чиито заплати поема мобилния оператор се увеличи възможността повече малчугани да получат квалифицирана помощ. Така екипът от специалисти към дома обхваща месечно 100 деца и се състои от 1 кинезитерапевт, 7 рехабилитатори, 3 логопеди и 2 психолози. Педагозите се грижат за възпитанието и обучението на децата в дневния център.
Малчуганите, които идват тук ползват невероятни зали и уреди, които им помагат в двигателната активност, умственото развитие и психомоториката, видя екипът на ТВОЯТ ДЕН в дом "Вяра, Надежда и Любов". Арт-зала, където рисуват и творят, музикална стая с барабани и пиано, уникална сензорна зала, дневна и седмична детска градина, помещения за рехабилитация с всички необходими уреди, шведски стени, вертикализатори, проходилки, тангенторна вана за подводен масаж и много други. Повечето уреди са дарение на лечебното заведение.

Капацитетът на един специалист е 7 деца на ден, а желаещите и имащи нужда мъници са наистина много. 20 деца сега ползват дневната грижа, 11 са малчуганите в седмичната градина, другите 70 идват на почасови занимания.
"За децата с ДЦП е жизнено важно да се започне рано рехабилитация и да се прави всеки ден. Освен това те имат нужда от логопед и психолог. Адекватна помощ трябва да получат и децата с аутизъм и хиперактивен синдром. Децата с Болестта на Даун също се нуждаят от комплексни услуги. Ние трябва да помогнем на тези деца и родители, а не да ги крием от обществото", убедена е д-р Ралчева.


Тя дава за пример Флоренция, където е обменяла опит. Там цяло кафене се обслужва от младежи със синдром на Даун. С тях обаче се е работило от рано - на първия етап с рехабилитация и с последващо включване на логопеди, психолози и педагози. "Родителите първоначално са шокирани, когато чуят, че тяхното дете е с това заболяване и са готови да го изоставят. Но това е тяхното дете, то може да е по-различно, но е тяхно и с помощта на специалисти ще може да се развие пълноценно", споделя директорката.

В дневната детска градина към дома заварваме няколко момчета и само една дама - малката Божидара, която е с по-лека форма на ДЦП. Останалите деца са с различни заболявания, с болест на Даун, хиперактивен синдром, леко изоставане в нервно-психическото развитие. Условията в центъра надминават някои от градските детски градини. Свежи цветове, куп играчки, нови мебели - всичко е с много вкус и грижа за мъниците. В седмичния център са настанени деца в по-тежки състояния, включително и лежащо болни. От понеделник до петък за тях се грижат специалистите на дома, през уикенда са при родителите си.

На специален уред-вертикализатор, който му помага да стои изправен, виждаме 5-годишния Гого. Той е с ДЦП и не може да върви без придружител. Няколко минути след като ни вижда, срамежливото в началото момче започва да ни пуска мелодии от пеещите играчки, с които се занимава докато трае терапията.
Истинска феерия от светлини и цветове пък ни посреща в сензорната зала, една уникална придобивка на дом "Вяра, Надежда и Любов". Уреди, имитиращи дъжд, топки със сменящи се нюанси, прожектори, които сливат по невероятен начин цветове и фигури, водно легло - до всичко това могат да се докоснат деца, както от общността, така и от дома. Там с помощта на психолога Силвия Белчева децата се учат да разпознават цветовете, да развиват комуникацията, да изследват средата, да придобиват различни умения.
Музикалната и арт-зала спомагат малките да развиват творческите си заложби. Залата за психомоторика пък е с невероятен модул за катерене и басейн от топки - дарение от холандец.

В Центъра за деца аутисти пък са подредени много материали с картини. Снимки на малчуганите ги ориентира кое гардеробче е тяхното. "Възприемат света чрез картини, затова е приложен този модел", обяснява д-р Ралчева.
Психоложката Добромира Кралева пък допълва, че много важна е работата и с родителите. "Те също имат нужда от помощ. Но практиката показва, че много малко преодоляват бариерата да говорят и да разкажат проблема, който ги мъчи. Затова повече работим със самите деца", подчертава Кралева.

От дома се надяват местния бизнес да подаде ръка и да последва модела на първия дарител, с чиято помощ този център за деца с увреждания стартира и помогна на толкова много деца. Иначе Вики, Гого, Светлин и още много като тях рискуват да бъдат забравени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България