Забраненото пушене стана тиймбилдинг

https://www.24chasa.bg/Article/1295332 www.24chasa.bg
Макар и вредно за здравето, пушенето поддържа живия контакт между колегите и добрата атмосфера на работното място. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

"Скучно ми е, ако не отида да пуша, няма да знам клюките и ще тъна в тотално неведение за случващото се във фирмата."

С тези думи, къде на шега, къде наистина, жена на средна възраст, която никога не е доближавала цигара, наскоро мотивира прясното си решение да пропуши.

Близо 15 години, след като светът обяви война на вредния навик и пое радикален курс към здравословен живот, пушенето придобива ново социокултурно измерение на работното място. По силата на принудителната изолация, наложена от новите хигиенни норми, пушачите, изхвърлени навън или затворени в специални помещения, се превърнаха в интересно тайно общество, което спонтанно обменя мисли, чувства и се весели, докато останалите дремят отегчено по бюрата или демонстрират ударен работохолизъм. След като информационните технологии направиха невъзможното, за да накарат хората да млъкнат, а колежки на съседни бюра използват скайп или фейсбук дори когато си говорят за обувки, фас паузата дава шанс за нормалност и става привлекателен център за изтощените от стерилни контакти хора.

Доц. Захарина Савова
Доц. Захарина Савова

Кратките сбирки през няколко часа позволяват на колегите да се опознаят, да споделят неща, които иначе няма как да разказажат, да потърсят подкрепа един от друг, да обменят свежи клюки и да се посмеят, което със сигурност ги разтоварва и отпуска, твърди Цвета Стоянова, трудов психолог и кариерен консултант от международната система GCDF (Global Career Development Facilitator). Според нея за много хора освен трамплин за печелене на пари и изграждане на кариера работното място е и поле за социални контакти. Доказано е, че ученическото възприятие на училището като социално мероприятие при 2/3 от възрастните се прехвърля и върху работното място. Затова редом със заплатата атмосферата и взаимоотношенията с колегите стават все по-важен фактор за оценката на трудовата среда. Не случайно в последните години работодателите и специалистите по човешки ресурси взаимстваха западняшките практики на тиймбилдинг, което обикновено е фирмено-семейно парти през уикенда някъде на открито. То, естествено има ефект, но тъй като може да се случи максимум веднъж-два пъти в годината, в никакъв случай не може да се сравни със спонтанните ежедневни сбирки на пушачите.

Цигарата все още е един от малкото поводи за неформални контакти между колеги в почивката. 
СНИМКИ: SXC
Цигарата все още е един от малкото поводи за неформални контакти между колеги в почивката. СНИМКИ: SXC

Форматът на пушкома дава шанс за елегантно изглаждане на конфликтите между колеги.

Двигателни и релаксиращи дихателни упражнения в офиса помагат срещу стреса.
Двигателни и релаксиращи дихателни упражнения в офиса помагат срещу стреса.

Неформалният разговор сваля напрежението, позволява на човек безболезнено на свие егото си и да се свърже с другите, без това да му струва специални усилия, коментира още специалистката.

Забраненото пушене стана тиймбилдинг

Спасителната цигара е в състояние да примири "говеда" и "чорбари" дори в деня след вечното дерби.

Д-Р СОФИЯ АНГЕЛОВА
Д-Р СОФИЯ АНГЕЛОВА

В съвременните офиси вече работят представители на 4 поколения - от бейбибумърите до интернет поколението, и страстта към вредния навик дава шанс да се разберат и да намерят общ език, казва още Стоянова.

Трябва ли обаче модерната фирма да разчита на ефекта от дефекта и да очаква един ретро навик с доказано пагубен ефект върху здравето да поддържа колектива жизнен и отпочинал? Редно ли е непушачите да се гмуркат търпеливо в облака дим, ако искат просто да разпуснат 5-10 минути в компанията на колеги?

Модерният работодател е длъжен да предложи по-смислени алтернативи на подчинените си, които хем да ги сплотят, хем да ги отпуснат, хем това да става с относително по-малък компромис със здравето, смята психоложката. Все по-често фирмите в последно време се мъчат да вкарат спорта в офиса, като търсят различни форми - някои монтират баскетболни кошове като в американските филми, други слагат боксови круши, по-състоятелните правят и фитнес салони или поне помещения с по един велоергометър или кростренажор. По фирмите шестват смело външни инструктори по народни танци, а йогата разви специално изнесено направление с гръмкото име корпоративна. Не всички обаче си падат по подобни дейности, а дори и да ги практикуват, не са вдъхновени от идеята това да се случва в офиса. Затова спортът не може да изпълни 100% ролята на оздравителен за колективния дух фактор, смята Стоянова.

Хармонизацията на отношенията изисква по-специални усилия, използването на неформални лидери, които да освежават работната атмосфера. Българите обичат да се шегуват, вицотерапията е типично българска специфика и умелият шеф може да положи усилия да стимулира неформалното общуване, като създаде нужните условия, твърди Стоянова. Това е въпрос на система, на фирмена политика, а не просто решение за банкет билдинг.

Докато това се случи, пушачите ще крепят колектива и вместо да намаляват, феновете на вредния навик ще се увеличават. Нищо, че резултатите от първите европейски държави с тотална забрана на тютюнопушенето са повече от оптимистични. По данни на една от германските здравни каси с 3,7 млн. души от 2007 до 2011 г. разходите за поразените от инфаркт на миокарда са намалели с 20%, а от исхемична болест на сърцето (гръдна жаба) - с 10. От това били спестени 7,7 млн. евро.

В Нова Зеландия харчовете за подобни болести, провокирани от цигарите, за последните 4 г. намалели със 17%, а в Италия - с 11.

Т. нар. функционална почивка на работното място трябва да бъде не просто разрешена от шефа, а измислена умно, адекватно както на новите концепции за здравословен живот, така и на естествените човешки потребности, казва Цвета Стоянова. Защото нездравият психоклимат може да се окаже по-опасен от никотина, да засили стреса, умората, неудовлетворението и гнева на работника, от което губи и той, и шефът.

СПЕЦИАЛИСТЪТ: И другите се нуждаят от кът за отдих

Абсурдно е през XXI в. грижата за отдиха на персонала да се свежда до обособяване на кът само за пушачите и това да се брои като спасение за всички, категорична е доц. Захарина Савова от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София.

Вярно е, че контактите между колеги отпускат, свалят напрежението, а и за пушачите цигарата е средство за успокоение. Това обаче не изчерпва смисъла на почивката от труда.

Независимо от естеството на работата на 8 часа труд задължително трябва да се събират 1,5-2 почивка, без да се брои обедната, кава доц. Савова. Затова според нея трябва да се обособят места за отдих и за непушачи или просто универсални места без тютюнев дим. Там колегите могат просто да си говорят, да пият кафе или чай, а по-напредналите - да се посветят на бързи релаксиращи упражнения - раздвижване на очите, врата и гръбнака, което да редуцира пагубния ефект от обездвижването пред компютъра или от физическото натоварване. За бърз отдих са изключително полезни възстановителни дихателни практики - дишаше корем-диафрагма- гърди, казва Савова. Обикновено в повечето случаи, особено когато е под стрес, човек диша с малка част от обема на белия си дроб, което пречи на изчистването на организма от токсините. Препоръчителна практика за бърз релакс е визуализацията - човек мислено се пренася на далечно хубаво място и се отпуска за 5-10 минути. Ако детайлно успее да си го представи, ефектът е същият като при истинско пътуване, защото мозъкът не прави разлика между реално и фантазия, обяснява Савова.

Пушачите работят 15 дни годишно по-малко от другите

Aко приемем, че една цигара отнема средно 7 минути заедно с придвижването до обособеното за целта място, умереният пушач работи с 15 дни годишно по-малко от колегите си, които нямат или са се отказали от вредния навик. Това сочи ново американско изследване, съобщи д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”.

Освен това той боледува повече. Това показва анализът на представените болнични, които са с 6,16 работни дни повече от непушачите, които отсъстват средно по 3,86 дни годишно.

Това засилва нетърпимостта както на работодателите, така и на непушачите, които се чувстват ощетени.

Наскоро 30-годишен заклет пушач си направил лична статистика на загубите. Той установил, че в пушене е прекарал 1 533 000 минути от живота си, което е 25 550 часа, или 1064 дни. За това време той погълнал 1065 кг тютюн, в резултат на което развил хронична дихателна недостатъчност и трябвало да си купи кислороден апарат, за да продължи да поддържа жизнените си функции.

Много пушачи живеят с мисълта, че ако не друго, то поне никотинът ги пази от алцхаймер. Те разчитат на факта, че в първите 20 сек от запалването на цигарата до мозъка стига никотин, който се свързва с мозъчните рецептори, при което се стимулира отделянето на допамин, който успокоява и подобрява настроението. Ефектът бил подобен като при шизофренията, при която цигарите имат лечебно действие. Френско изследване съвсем наскоро опроверга това твърдение, а и рискът от алцхаймер е много по-малък от хроничната белодробна недостатъчност (ХОББ) при пушачите, твърди д-р Ангелова. У нас първата група наброявала 30-40 хил. срещу 500 000 с ХОББ. Има научни данни също, че пушачите по-рядко се разболяват от паркинсон. Това обаче била също сравнително рядка диагноза и чисто статистическите сравнения обезсмислят предимствата.

Никотинът укрепва костната тъкан, ставите и хрущялите и пази от остеопороза, е друг мит сред пушачите. Това категорично не отговаря на истината, обяснява специалистката. При пушачите рискът от износване на ставните хрущяли е 5-10 пъти по-висок, особено при допълнително натоварване. Въглеродният монооксид пречел за пренасянето на кислород до ставите, което ги правело податливи на инфекции. Американски учени наскоро доказали, че рискът от остеопороза е с 5% по-висок при пушачите, включително и при пасивните.

Единственият безспорен факт е, че никотинът потиска апетита и засилва обмяната на веществата, признава д-р Ангелова. Това е една от главните спирачки за жените, които се мъчат да спрат цигарите, защото се страхуват, че бързо ще качат килограми. (24часа)