Емил Чолаков:“Ема! Как да й се сърдиш”

https://www.24chasa.bg/Article/1295361 www.24chasa.bg

Веселият синоптик от Би Ти Ви Емил Чолаков се е дърпал дъщеря му да бъде кръстена на него. Недостатъчно обаче.

За името Ема първо настоявала половинката му Краси. Предпоследната дума имат приятелите от компанията, а последната - нейно превъзходителство съдбата. Влизат вечерта в квартално заведение, където на таткото му е ред да почерпи. Преди да се усети, някой пуска шапка, в която всички сгъват по листче с предложение за име. Ще се тегли чоп. От резултата остава изненадан само той. Изборите са предварително манипулирани от Краси. Преобладаващите предложения са за Ема. Опитал се да протестира, че това не е никаква демокрация, но последният и необорим довод бил датата 18 юли. На нея е родена Ема, също и Апостолът на свободата, за когото тя знае всичко, а според църковния календар се чества денят на св. мчк Емилиан Доростолски.

Петгодишната Ема може да е малка, но знае доста неща. Да не говорим, че е абсолютно наясно със синоптичната прогноза. Била едва на 3, когато заставала пред телевизора и ръкомахала:

Двамата си играят във водата по време на лятната им почивка. 
СНИМКИ: АРХИВ
Двамата си играят във водата по време на лятната им почивка. СНИМКИ: АРХИВ

“Тута слънце, тута дъжд” (тута означава тука). Заради затруднението й да казва “к” педиатърка ги съветва да не бързат да я водят при логопед, за да не стресират детето. Оказва се права, Ема израства проблема. Сега е набедена от перфекционизма на баща си, че й е мързеливо “л”-то. Самият той се справя с непослушния си език, който не докосвал небцето при изговора на съгласната преди 5 години, когато станало ясно, че ще се появява в ефир.

Емил Чолаков:“Ема! Как да й се сърдиш”

“Преди път никога не гледам предварително прогнозата за времето. Може само да те откаже”, разказва водещият на прогнозата за времето. Най-запомняща за Ема е почивка в Турция. Тогава тя е на 2 годинки, за първи път лети със самолет и попада на екзотично място. Оттогава чака с нетърпение морето, направо е луда по него. Темата за вълни, слънце и пясък е актуална целогодишно. Въпреки това Чолаков твърди, че няма по-хубаво място за живеене от България. Как да се радва на знойното лято, ако не се е сковал от студ през зимата. Въпреки че и тогава не скучаят. Тази година Ема се качва за първи път на ски и разказва, че е много добра в падането, за разлика от завиването и спирането на рало.

По време на Великолепната шесторка
По време на Великолепната шесторка

Емо Чолаков и Краси чакат с нетърпение детето да порасне още малко, за да започнат да я водят на палатка, тъй като са преустановили за известно време хипарщините в името на отговорното родителство. Той дори се отказал да рискува живота си с парапланер. Нещо, което правел като младеж в Гоце Делчев. Без резервен парашут. Напоследък все отлагат също и по-сериозното ходене по планини. Синоптикът се подсмихва: “Страх ме е от хижарите.” Отказват да разберат, че той няма вина за неточности в прогнозата - всички данни му се изпращат от Националния институт по метеорология. Носи отговорност единствено за неизчерпаемите си лафове, които греят като палачинки (“слънца като палачинки” също е от любимите му метафори).

От време на време в дома им се разразяват и гръмотевични ситуации. Ема си расте с капризите като всяко дете. Понякога “студеният фронт” на гласа на Емо Чолаков дисциплинира ситуацията. “Без посягане! Да говориш със строг тон - да, но да изпадаш в истерия, е недопустимо. Децата са с раними души, всичко им се отразява”, разказва за принципите си Чолаков. Отрича да е привърженик на все повече добиващата популярност в България теория, че на детето не трябва да му се забранява нищо, докато не му укрепне психиката. Той намира това за невъзможно. Ема постоянно иска нещо. За предстоящия си рожден ден вече ги е уведомила, че подаръкът й трябва да бъде игралната конзола Пи Ес Пи.

Понеже вече е голяма, казва, че любимата й анимация не е “Уинкс”, защото е бебешка, а “Том и Джери” и “Спонджбоб”, на които бащата е не по-малък фен. У дома често се “бесят” и си викат: “Не се сърди, човече”, но без резултат. Сърдитият е винаги един. Ема никак не обича да губи, затова и предпочита бесеницата, където е в стихията си. Независимо че не е тръгнала още на училище, съставя с голяма страст думи, срича, чете и пише. Дори успява да подрежда пуловете на играта огледално - за да са видими за противника.

Мине се, не мине ден, Ема ги тормози за сестричка. Дори има план, ако се родят три бебета, какво да ги правят. “Едното ще го дадем на баба и дядо, другото - аз ще го гледам, а третото е за вас.”

Още си спомня за участието във “Великолепната шесторка”. Емо Чолаков е забравил вече кои песни са пели заедно, но тя му ги припомня - “Детство мое” и “Оранжево небето”. Тогава остава много учудена, че има деца, които растат без родители. Толкова е отдадена на идеята да им помогне, че забравя дори да се срамува от камерите. И постоянно питала дали са събрали достатъчно пари.

5 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 5 ГОДИНИ

1 5 пъти любов!

Усещат я, попиват я. Нищо друго не им трябва. Като я получават изобилно, стават успешни и добри хора.

2 Не бързайте с логопеда

Изчакайте известно време, преди да се обърнете към специалист. Често детето само се справя с проблема, без да бъде стресирано.

3 Бъдете приятели

Отнасяйте се към него като към голям човек. Така ще стане по-отговорно и с добро самочувствие.

4 Играйте си

Отделяйте му колкото се може повече време. Не го оставяйте просто да си расте. За детето е нужно да усеща вниманието ви постоянно.

5 Без насилие!

Да говориш с по-строг тон, понякога е необходимо. Посягането и крещенето са недопустими. Детската психика е лесно ранима.

РЕНЕТА ПОПОВА