7 неща, които не знаем за София Лорен

https://www.24chasa.bg/Article/1295370 www.24chasa.bg

Избрана е на 25-о място сред стоте най-сексапилни звезди във филмовата история. Ще я видим през май, защото София Лорен пристига в България. Първата жена, която получава “Оскар” за чуждоезична продукция, няма да представя филм у нас, а своя изложба.

В “София Лорен в София” ще бъдат изложени най-забележителните предмети, които представят живота и кариерата на великата актриса. Освен нея се очаква да пристигнат и двамата й сина - диригентът Карло Понти-младши и режисьорът Едуардо Понти.

Личният архив на легендата, появила се на бял свят с името София Вилани Шиколоне, е събиран през всичките 62 г., през които тя работи. В него са включени не само роклите й от “Чочарка” и “Брак по италиански”, но и наградите от филмовите академии, сценариите, корици на списания със София Лорен от цял свят.

7 неща, които не знаем за София Лорен

Поводът за изложбата е 50-годишнината от първия й “Оскар”, а главен неин организатор е Столичната община. Съорганизатори са Министерството на културата и Красимир Иванов заедно с неговото сдружение “Евенти”, чиято е идеята за подобна изложба.

7 неща, които не знаем за София Лорен

1. Баща й изоставя майка й, докато тя е бременна със София

7 неща, които не знаем за София Лорен

София Лорен се ражда в Рим на 20 септември 1934 г. Баща й Рикардо Шиколоне я признава за своя дъщеря, но отказва да се ожени за майка й Ромилда Вилани и я напуска по време на бремеността. София прекарва детските си години с майка си и по-малката си сестра Анна-Мария в рибарското селище Поцуоли, като живее в пълна нищета.

7 неща, които не знаем за София Лорен

“Мразех баща си през целия ми живот, но в последните му дни му простих за цялото страдание, което ни беше причинил. Когато пораснеш, ожениш се и имаш собствени деца, се учиш и прощаваш. Не забравям лесно, но прощавам”, казва актрисата.

7 неща, които не знаем за София Лорен

2. На 15 г. среща бъдещия си съпруг, по-голям с 22 г. от нея

7 неща, които не знаем за София Лорен

През 1949 г. участва в конкурса за красота “Мис Италия” и остава на втора позиция. Още тогава я забелязват и я канят в рекламни фотосесии и в еротични филми. Заради бедността на семейството си София се съгласява. Това е периодът, в който голямата актриса играе в нискобюджетни филми под псевдонима София Лазаро.

Година по-късно се явява на конкурса “Мис Рим”, където среща бъдещия си съпруг - филмовия продуцент и режисьор Карло Понти. Тогава той е на 37 г. и женен за друга. Двамата с Лорен минават под венчило през 1957 г., но държавата не признава брака им, защото по това време са забранени разводите. Седем години по-късно Понти получава развод от съпругата си във Франция и през 1966 г. се жени за Лорен. Двамата са заедно до смъртта на режисьора през 2007 г.

3. Става известна след договор с “Парамаунт пикчърс”

София получава одобрението на критиците още с първия си филм, в който играе главна роля - “Аида”. Следват „Две нощи с Клеопатра” и “Атила” с Антъни Куин, “Златото на Неапол”, “Момчето върху делфина”, който е и дебютът й на американска сцена. Въпреки това международната слава идва, когато тя подписва договор за 5 филма с американския гигант “Парамаунт пикчърс". Сред тях е и “Любов под брястовете", в който си партнира с Антъни Пъркинс (на снимката).

4. Има 14 филма с Марчело Мастрояни

Сред екранните партньори на голямата актриса са Джон Уейн, Кари Грант, Франк Синатра, Кристофър Плъмър, Омар Шариф, Кларк Гейбъл, Пол Нюман, Марлон Брандо. С един свой колега обаче играе в 14 филма - легендарния Марчело Мастрояни. Лорен е запазила много хубави спомени от общата им работа, един от които е как той рисувал сърчица и ангелчета върху сценария й.

5. Дават й първия “Оскар” за чуждоезична актриса

С участието си в класиката “Чочарка” София Лорен разбунва духовете. Не само заради разголените сцени, но и заради невероятното й изпълнение на драматичната роля на жена, която се опитва да защити дъщеря си по време на Втората световна война (на снимката). За играта си там тя получава “Оскар” за най-добра актриса през 1962 г. Така се превръща в първата жена от неанглоезичен филм с престижната статуетка.

Три десетилетия по-късно - през 1991 г., тя ще получи отново “Оскар” - този път за цялостно творчество.

6. Носи олимпийското знаме в Торино

София Лорен непрекъснато се ангажира с общественозначими инициативи. Освен че става посланик на добра воля към ООН, тя записва благотворително симфоничната приказка от Сергей Прокофиев “Петя и вълкът”. В четенето на текста за деца се включиха бившият американски президент Бил Клинтън и съветският лидер Михаил Горбачов. За работата си в проекта тя печели и “Грами” през 2004 г. Актрисата е и една от осемте известни дами, избрани да носят олимпийския флаг на игрите в Торино през 2006 г.

7. Няма нито една пластична операция, спазва строг режим

София Лорен може и да е навършила 77 г., да е родила двама сина, но възрастта изобщо не й личи. Все така красива, тя няма нито една пластична операция по тялото или лицето си. Фигурата си дължи най-вече на строгия режим - лягане най-късно в 21 ч, ставане в 6 ч сутринта, упражнения и приемане на малко количество храна. “Всичко, което виждате, дължа на спагетите”, казва тя за себе си. И само преди 5 г. се съблече, но не чисто гола, и се снима в календар на “Пирели”, който се издава едва в 400 бройки.