Какво си поръчват за ядене осъдените на смърт

https://www.24chasa.bg/Article/1295384 www.24chasa.bg
Джон Уейн Гейси си поръчва пиле със скариди и купа ягоди.

Какво ядат осъдените на смърт, преди да ги отведат в залата за екзекуции? Какво е било последното им желание?

Отговора дава една необичайна изложба. Фотограф художникът от Бруклин Хенри Харгрейвс се разровил в съдебните архиви, за да открие какво точно са си поръчали за последен път 9-има от най-страшните убийци на Америка, пише в. “Дейли мейл”.

“Когато четях за осъдените на смърт, за мен те бяха просто имена от статистиката. Но после, когато разбрах какво са поискали да хапнат за последно, те започнаха да оживяват. Открих част от личността им”, разказва Хенри как се е родил замисълът за спортната му експозиция.

Какво си поръчват за ядене осъдените на смърт

Той открил още, че всеки от осъдените е отказал да пие алкохол. Целта му била не само да възстанови последната порция храна, но и цялата обстановка от съответната епоха, в която тя е била изядена. Нарочно избрал американските осъдени на смърт, за да привлече вниманието на обществото към факта, че в САЩ и в момента 3000 души очакват да бъдат екзекутирани.

Джон Уейн Гейси
Джон Уейн Гейси

От огромния архив от данни обаче се спрял само на най-необичайните случаи.

Последното желание на атентатора от Оклахома Тимъти Маквей е ментов сладолед с шоколад.
Последното желание на атентатора от Оклахома Тимъти Маквей е ментов сладолед с шоколад.

Такъв безспорно е този на Рики Рей Ректор, който поискал стек плюс пилешки бутчета. Той получава смъртна присъда заради убийство на полицай през 1981 г. Ректор първо застрелва мъж и ранява други двама в нощен клуб. Няколко часа по-късно гръмва в тила полицая, дошъл в къщата на майка му да го търси. Накрая Рики стреля в главата си, но оцелява. Въпреки сериозните му мозъчни увреждания експертите преценяват, че може да бъде съден. При последното ядене той получава и орехов пай, но не го докосва и казва на пазачите, които го отвеждат към залата за екзекуции, че ще си го остави за после. Противниците на смъртната присъда виждат в този факт силен аргумент срещу правораздавателната система, посегнала на човек, който не е бил с всичкия си.

Тимъти Маквей
Тимъти Маквей

Изненадващо било и желанието на 28-годишния Виктор Фигър от Флорида, осъден за отвличане и убийство. Той е обесен през 1963 г. в затвора в Айова заради убийството на лекаря Едуард Бартел. Преди това си поръчал една-единствена маслина заедно с дръжката, сервирана в порцеланова чиния, която изял с вилица и нож. Фигър е последният човек, екзекутиран в този щат, преди там да бъде наложен мораториум върху най-тежкото наказание.

Преди да го обесят, Виктор Фигър поискал една маслина с дръжката, която изял с вилица и нож в порцеланова чиния.
Преди да го обесят, Виктор Фигър поискал една маслина с дръжката, която изял с вилица и нож в порцеланова чиния.

Предполага се, че е избрал жертвата си заради лекарствата, които докторът носел. Фигър звънял на лекарите един след друг по телефонния указател и нещастният Бартел се оказал на разположение. Мнозина гадаят защо престъпникът е отправил такова странно последно желание. Дали е искал да си отиде в мир с маслинена клонка в стомаха?

Виктор Фигър
Виктор Фигър

За разлика от Фигър екзекутираният през 2001 г. 33-годишен Тимъти Маквей е масов убиец. Това е човекът, който взривява камион бомба в Оклахома през 1995 г., като убива 168 души и ранява още 800. Става дума за най-смъртоносния терористичен акт в САЩ преди атентатите в Световния търговски център в Ню Йорк. С действията си Маквей смята, че наказва тираничното правителство на САЩ. Екзекутират го през юни 2001 г. в Индиана. Преди това той кани композитор и музикант от Калифорния, който да му изсвири траурна меса, и си поръчва две кутии ментов и шоколадов сладолед. Според съдебните архиви Маквей нито за момент не се разкаял за стореното, отказал да обжалва присъдата си и дори искал екзекуцията му да бъде излъчена на живо по телевизията.

Жестокият убиец Тед Бънди си напълнил за последно стомаха със стек с пържени яйца.
Жестокият убиец Тед Бънди си напълнил за последно стомаха със стек с пържени яйца.

Джон Уейн Гейси си поръчал пиле, приготвено по рецептата на KFC, 12 пържени скариди, пържени картофи, а за десерт - голяма купа с ягоди. Преди да бъде осъден, той управлявал 3 ресторанта от прочутата верига за бързо хранене. Този сериен убиец, отговорен за изнасилването и смъртта на повече от 33 момчета и млади мъже между 1972 и 1978 г., е екзекутиран през 1994 г. Известен е като “Убиецът клоун”, защото обикалял маскиран като палячо благотворителни и детски партита. Повечето от жертвите си Гейси заравял в собствения си двор. Някои подозират, че е убил над 45 души. В затвора започва да рисува и посмъртно някои от картините му достигат на търгове цени от 20 000 долара.

Тед Бънди 
СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
Тед Бънди СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

Доста обилно е и последното угощение на 54-годишния Алън Лий Дейвис. Произхождащ от Флорида, той залага на морските продукти и иска да му бъдат сервирани опашка от омар, пържени скариди, пържени картофи, миди, чеснов хляб и бира. Той получава смъртна присъда, защото пребива до смърт през 1982 г. бременната в третия месец Нанси Уейлър и застрелва двете й деца - момиченца на 9 и 5 години.

Тъй като отказва последното си ядене, Анхел Диаз, по прякор Пако ла Муерте, получава стандартно затворническо меню, но отказва и него. Той е изпратен зад решетките заради убийство на шеф на стриптийз клуб. Има и присъда от 15 г. за убийство, но успява да избяга. За второто убийство няма свидетели, но приятелката му разказва на полицията, че е замесен. До последно, преди да го отведат за смъртоносната инжекция през 2006 г., твърди, че е невинен.

Безспорно най-жестокият от всички, включени в проекта на Харгрейвс серийни убийци, е 43-годишният Тед Бънди, осъден за изнасилване, некрофилия, бягство от затвора и убийства на млади жени. Той признава за 30 жертви, но се предполага, че са повече от 100. Бил толкова извратен, че се връщал на мястото, където криел труповете, и ги изнасилвал, макар някои вече да се разлагали. За него са писани книги и правени филми, които го описват като “садистичен социопат”.

Самият той казвал за себе си, че е “най-безсърдечният кучи син, който някога сте виждали”. Преди да седне на електрическия стол във Флорида през януари 1989 г., той отклонил предложението за “специално ядене” и си поръчал нещо много банално - стек, яйца, пържени филии с масло и желе, а за пиене - мляко и плодов сок.

Последното желание на Рони Лий Гарднър било да му сервират опашка от омар, стек, ананасов пай и ванилов сладолед, както и да му бъде позволено да изгледа трилогията “Властелинът на пръстените”. През 2010 г. той е екзекутиран в щата Юта заради убийство, извършено през 1985 г., и е един от малкото, изправени на разстрел в САЩ. Неговият случай се върти из съдилищата 25 години. Гарднър първо застрелва жена при грабеж на таверна и когато е отведен в съда, прострелва фатално адвокат и ранява тежко друг при несполучлив опит за бягство. Заради този инцидент мерките в съдилищата на щата са затегнати. След като изял последния си обяд, Гарднър поискал да бъде оставен два дни на глад, в които изгледал филма.

Стивън Уейн Андерсън от Калифорния изяжда на последното си угощение два печени сандвича със сирене, качамак, репички, пай от праскови и шоколадов сладолед. Той извършва 6 поръчкови убийства за банда наркотрафиканти, но смъртната си присъда получава за грабеж и убийство на 81-годишна учителка по пиано. След като я застрелва, отива в кухнята, където си приготвя спагети и си сипва мляко. Докато ги яде и гледа телевизия, полицията го обгражда и го принуждава да се предаде. (24часа)