Ченге рекетира Пурата и шампиона Мартин Чой

https://www.24chasa.bg/Article/1295714 www.24chasa.bg
Гавазки разглежда мобилните си телефони пред залата на съда в София, в която след минути ще се гледа делото му. СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

През пролетта на 2009 г. абсолютно несъзнателно шефът на изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили направи извънредно щастлив един невзрачен на пръв поглед разузнавач от Главна дирекция "Криминална полиция" в София.

Атанас Тодоров написа писмо до вътрешния министър Михаил Миков, с което сигнализира, че държавата губи между 5 и 7 милиона лева всеки месец от фирми, които внасят луксозни автомобили втора ръка, без да плащат за тях ДДС и акциз.

МВР веднага реагира на сигнала, беше образувана и прокурорска проверка, а разследването по случая бе възложено на Кирил Гавазки от сектор "Митници и данъчна администрация" в отдел "Противодействие на общата престъпност". Младият мъж с топчесто лице, висок около 160 сантиметра, беше натрупал скромен 5-годишен стаж в полицията, но бе известен в отдела с високия си стандарт на живот.

Той живееше в чисто нов апартамент от 130 квадратни метра във Връбница, а колегите му шушукаха, че си е закачил там плазмени телевизори по стените в баните и тоалетните

Мазератито, заради което Кирил Гавазки изнудва благоевградчанката Мила.

Гавазки управляваше нов "Опел Астра" и пращаше родителите си на екскурзии в Лондон, Париж, Венеция.

Европейският шампион по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой също е изнудван от Кирил Гавазки, но не му дава подкуп. СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Баща му бе дългогодишен управител на ски влек, служител в "Рила спорт", близък до Братя Галеви. Гавазки-младши влезе в системата на МВР в родната Сапарева баня, но много скоро бе изтеглен директно в София в Икономическа полиция на ДНСП в боядисаната в жълто сграда срещу Лъвов мост и небезизвестния хотел "Цура".

Човекът, който назначи Кирил Гавазки в София, носеше безличните на пръв поглед имена Иван Иванов, но прякорът Рилски зад тях подсказваше, че става въпрос за същия скандален зам.-директор на ГДБОП, обвинен през 2008 г., че е изнасял информация срещу разследвани от службата му бизнесмени в замяна на различни подаръци като скъпи ловни пушки "Берели" и лаптопи Sony vaio.

Бившият митничар Жоро Пурата също е рекетиран от корумпирания полицай. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Както подсказваше прякорът, Иванов бе от гр. Рила и пое шефство над Гавазки по земляческа линия. Младият разузнавач бе много активен, но по един особен начин, което стана причина много скоро колегите му да започнат да странят от него. През 2009 г. вече никой не желаеше да ходи на акции и на проверкис Гавазки, защото след това винаги възникваха някакви проблеми.

Веднага след като бе натоварен със задачата да разкрие нелегалния внос на лимузини, Кирил Гавазки започна да обикаля автокъщи в София и Дупница, за да търси луксозни автомобили втора ръка, които са внесени в страната, без да бъдат платени за тях дължимите акцизи и ДДС.

Много скоро на мушката на разузнавача попадна благоевградчанката Мила. Тя живееше в София в студио в същата кооперация, където апартамент имаха и Гергана и Соломон Паси, и бе в приятелския кръг на скандалния митничар Жоро Пурата и двама братя от Люлин, замесени в поредица от банкови обири.

Но което бе по-важно в случая, Мила бе собственик на фирмата "Пи Си Ел Маркетинг Фешън". От факса на точно това дружество бе пусната акцизна декларация за "Мазерати Грандтуризмо", което красеше двора на автокъщата на Пурата Ф2.

Автомобилът с дизайн от стилистите на "Пининфарина" бе с V8 бензинов двигател, с мощност 405 конски сили и въртящ момент от 460 Hm. Максималната му скорост бе 285 км/ч, а вдигането до 100 км/ч отнемаше в най-добрия случай на шофьора 5,2 секунди.

Мазератито бе внесено от Германия от "Костадинов Кар" ЕООД и веднага регистрирано в КАТ - София. През август 2008 г. фирмата го продаде на друго еднолично дружество с ограничена отговорност, но през ноември плати акциз на митница София в размер на 20 хиляди лева, тъй като данъчно задължен бе вносителят на мазератито.

Поради тази причина документите на автомобила бяха изрядни.

Разузнавачът Гавазки добре знаеше това, но реши да рискува. Тъй като бе информиран, че декларацията на мазератито е пусната от фирмата на Мила "Пи Си Ел Маркетинг Фешън", в началото на април той използва това като претекст за много ефектно нахлуване в офиса на фирмата.

Въпреки че в случая не ставаше въпрос за някакви тежки престъпления и арест на особено опасни бандити, разузнавачът и колегата му накараха всички жени в помещението, между които и една бременна, да налягат на пода с ръце зад тила.

Кирил Гавазки уверено започна да заплашва Мила, че прокурорът, без да посочва името му, я е включил в организирана престъпна група, тъй като декларацията за мазератито било изпратена от нейния компютър.

В същата банда бил и Жоро Пурата, защото двамата били от една и съща мафия.

"Ще ти уредя забрана да пътуваш! Ще те свалям от самолета!

Ще те въртят поне две-три години, докато се разбере, че нямаш нищо общо с тая работа!", заплашваше Гавазки и обясняваше, че същата схема вече е успял да приложи към приятелката на Пурата - Мария, която успявал да смъкне от самолета, независимо накъде реши да лети извън България.

Още по време на "операцията" в офиса Гавазки написа призовка на Мила да се яви на разпит в дирекцията на полицията на Лъвов мост, където да донесе и всички документи, свързани с вноса на луксозния автомобил.

Накрая написа на бял лист, че Мила трябва да даде пари на прокурора, който наблюдава проверката, за да може случаят да бъде потулен. Веднага след това скъса листа.

Мила се опитваше да задава въпроси за парите за прокурора, но разузнавачът й направи знак с пръст на устните да мълчи и продължи да обяснява неща, свързани със службата му.

"Пиши, когато ми отговаряш, защото подслушват!", нареди й Гавазки. "Колко?" - написа тогава на листа Мила. "5000 евро" - добави отдолу служителят от сектор "Митници и данъчна администрация".

Много скоро Мила се яви "на разпит" в сградата на дирекцията на полицията. Там Гавазки отново й обясни, че трябва да пише на листа, а не да му говори, защото се съмнявал, че кабинетът му се подслушва.

Разузнавачът я заплаши, че ще я вика още много пъти, докато "нещата се уточнят", а тя трябвало да казва на всички официално, че идва с документите за проверката по случая с мазератито. Гавазки бе изключително предпазлив, но нямаше как да знае със сигурност, че по съвет на скандалния митничар Жоро Пурата благоевградчанката Мила вече се бе свързала с МВР, откъдето пък я бяха насочили към "Вътрешна сигурност" - същият този отдел, който ловеше корумпирани ченгета като него.

Полицаите там пък много бързо събраха информация, че амбициозният разузнавач от Сапарева баня вече е прибрал пари от собствениците на няколко автокъщи, където бе открил лимузини с неплатен акциз и ДДС.

Те знаеха, че Гавазки влага силно въображение, за да прибира всеки път безопасно подкупите, и бяха инструктирали подробно Мила как да общува с него. По време на разпита в дирекцията на полицията жената обясни на ченгето, че няма откъде да събере бързо такава сума.

Гавазки обаче бе непоколебим. Той написа на белия лист телефонен номер и уточни, че той е на близки на прокурора, който наблюдава проверката.

Също така заплаши, че точно от този магистрат зависи колко проблема ще й бъдат създадени. Каза още на Мила, че ще й се обадят едни хора, които ще й обяснят къде и кога да занесе първата част от парите.

Благоевградчанката напусна сградата на полицията и започна да чака обаждането на посредниците.

Междувременно Кирил Гавазки продължи офанзивата на автокъщата на Жоро Пурата. Докато изнудваше Мила, ченгето откри, че голяма част от автомобилите, изложени във Ф2 се водят на името на един друг много интересен човек - звездата на българския мотоциклетен спорт Мартин Чой.

Роденият през 1984 г. мъж се бе качил за първи път на мотор още в детската градина, а се състезаваше професионално от 14-годишна възраст. За 13 години той бе натрупал 13 титли от балкански и републикански състезания за отбора на "Екометал инженеринг". Бе станал и европейски шампион.

Гавазки веднага се срещна с Мартин Чой и започна да го разпитва как Пурата използва името му, за да вкарва луксозни лимузини.

Ченгето поиска пари и от състезателя, за да не му създава проблеми.

След това сесрещна и с Жоро Пурата и приятелката му Мария, на които също обясни, че трябва да платят на прокурора, за да не си създават излишни проблеми.

Те обаче не поддаваха на изнудването и Кирил Гавазки насочи усилията си основно към благоевградчанката Мила. След като уточниха с нея, че последно подкупът ще бъде 5000 евро, започна едно много дълго уговаряне на това как точно да бъдат предадени парите.

Разузнавачът от Сапарева баня опитваше да вземе всички възможни мерки, за да не бъде разкрит и заловен от колегите си.

Полицаите от "Вътрешна сигурност" бяха удивени от стратегиите на Гавазки, който в следващите дни надмина в тактиката си по прибиране на подкупа дори бандата похитители Наглите.

Как ченгето Гавазки принуждаваше жертвите си да хвърлят подкупи от мост, да ги оставят на гробища и в храсти на околовръстното - четете утре

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Богатство за близо 50 млн. лева оставя застреляният хазартен бос Коста Николов-Миджурина, показа проверка на "България Днес". След близо три десетилетия в бизнеса Миджурина успява да придобие десетки магазини, апартаменти, вили, фабрика с огромни складове и десетки камиони и автобуси. Отделно от тях приживе Николов върти и луксозния хотел "Цезар

Бившата половинка на аржентинския нападател Пауло Дибала - Антонела Кавалери, проговори за края на връзката им. Моделката направи това в навечерието на първия мач на "гаучосите" от световното първенство срещу Исландия (1:1). 24-годишният нападател е един от най-конвентируемите футболисти в последните две години.

Естественият враг на лифта в Банско Тома Белев не се доверява на нищо, което може да нарани природата, доколкото я има в София. Топпапараците на "България Днес" уловиха трубадура на природата да крачи морно по напечените столични улици. Жегите не успяха да накарат еколога да се пъхне в технологична иновация като такси с климатик,