Затоплянето събуди кърлежите, заразяват

https://www.24chasa.bg/Article/1296306 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Тази година кърлежите в Пловдивско се събудиха по-рано заради внезапното затопляне след дългата и студена зима. От 5 години през март не сме лекували заразени с лаймска болест, а вече идват ухапани от кърлежи, казаха инфекционисти от Университетската болница "Св. Георги".

65-годишен фермер от пловдивското с. Царимир. е приет със зачервяване на мястото, където се е забило кръвосмучещото, температура и отпадналост. Пред медиците обяснил, че гледа в двора си 5 овце и 2 кози. В клиниката е на антибиотична терапия, за да не стане болестта хронична и да не се усложни в артрит.

70-годишен пловдивчанин пък гледал куче и бил ухапан, докато почиствал лапите му от кръвосмучещи гадини след разходка в парка. За него докторите също имали съмнения, че развива лаймска болест, но изследванията ги отхвърлили.

РИСК

Между 20 и 30% от кърлежите и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на лаймската болест. Възможни са рецидиви, предизвикани от останали в организма борелии, и години по-късно. Другите предавани от заразени кърлежи болести са марсилската и кримската хеморагична треска. Втората е сравнително рядко разпространена, но пък протича много по-тежко.