Ченге: Мятай подкупа от моста на 4-ти километър!

https://www.24chasa.bg/Article/1297287 www.24chasa.bg
Разузнавач Кирил Гавазки в съдебната зала, където върви процесът срещу него за изнудване. Делото е секретно и се гледа при закрити врата. СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

B първата част от поредицата разказахме как разузнавачът от Главна дирекция "Криминална полиция" Кирил Гавазки рекетира собственици на автокъщи за неплатени акцизи и ДДС и договаря близка на скандалния митничар Жоро Пурата да му даде 5000 евро, за да не я разследва.

Днес четете как корумпираното ченге принуждаваше бизнесмените да му плащат подкупи по схеми, познати от бандата на Наглите - подхвърляне на SIM карти за водене на преговори, мятане на парите от мостове, оставяне на гроб, скриване в храсти до околовръстното.

Oще преди преговорите на корумпирания полицай Кирил Гавазки с благоевградчанката Мила за подкупа от 5000 евро да финишират, служителите от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР решиха да обиколят големите софийски автокъщи, за да съберат информация искал ли е и от тях пари наглият им колега.

Посещенията им в "Капитолия", "Сити" и на още няколко места дадоха мигновен резултат. Оказа се, че всички вече са дали подкупи между 5000 и 20 000 лева на Кирил Гавазки. Вносителите на луксозни автомобили с голямо настървение разказваха как корумпираното ченге ги е изнудвало и как точно са си платили, за да не ги закача.

Дебелия - закопчан с белезници пред ресторант "Чепишев", където взема парите.

От февруари до май почти всички собственици на големи автокъщи се бяха "отчели" на 160-сантиметровия разузнавач от Сапарева баня. Оказа се, че за да не бъде уличен, Газавки е създал стройна организация за прибирането на подкупите, заимствана в голяма степен от бандата за отвличания на Наглите.

В деня на предаването на откупа Гавазки умишлено заминава за Сапарева баня, където е арестуван.

Спецполицаите от "Вътрешна сигурност" разбраха много скоро, че колегата им действа заедно с още двама души, които след проверка се оказаха криминално проявени. Първият - Калоян Димитров-Циганина, бил роден в Дупница, но живее в Червен бряг.

С присъда в Италия за кражба на алуминиева дограма за 200 хиляди евро, съден и в България за съучастие в кражба, но се разминал с условна присъда.

Вторият - Красимир Бошнаков-Дебелия, също живее в гр. Дупница, борец, бивш охранител в дискотеката на местен бизнесмен, застрелян от известния бандит Злати Златев-Златистия. Дебелия също се оказа с опит в Западна Европа. Той бе съден преди години в Германия, а днес бе арендатор на кафене в Халите в София и на едно заведение близо до службата на Кирил Гавазки на Лъвов мост.

Точно кафенето в Халите обаче влезе в схемата за прибирането на откупите. След като корумпираното ченге вече бе договорило точната сума, комуникацията се поемаше от Дебелия, а Циганина му помагаше. Така жертвата получаваше есемес да отиде в заведението в Халите, където под стъклото на една определена маса му бе оставена SIM карта, заредена с ваучер от 10 лева. Рекетираният я активираше в телефона си и подготовката за предаването на парите започваше.

Разговорите по телефона с подхвърлената SIM карта вече не се водеха от Гавазки, а от Дебелия и от Циганина. Те се представяха за хора на магистрат от Софийската градска прокуратура и обясняваха как точно трябва да стане предаването на подкупа, за да избегнат вносителите на автомобили проблеми с правосъдието.

В деня на даването на парите започваха едни разходки из цяла София, досущ както го правеха Наглите при 13-те отвличания, които натрупаха в актива си за почти 3 години.

Дебелия и Циганина, инструктирани от Гавазки, караха изнудваните мъже да обикалят с автобилите си из цялата столица, за да се убедят дали не са следени от служители на полицията.

Те никога не пристъпваха към вземането на парите в първия ден. Обикновено това се случваше на второто денонощие. Двама души бяха принудени от тях да хвърлят подкупите от моста на Четвърти километър. Дебелия и Циганина вероятно знаеха, че точно там преди 10-ина години по същата схема бяха предадени парите за живота на един чужденец, отвлечен в София.

Друг собственик на автокъща пък бе принуден от двамата да остави парите на предварително посочено място в боянските гробища, а четвъртият рекетиран бе накаран да спре на точно определено място на околовръстното шосе, да прескочи бързо мантинелата между движещите се коли и от другата страна на пътя да хвърли подкупа в храстите.

За да не се повтори всичко това, служителите от "Вътрешна сигурност" инструктираха Мила да плаче постоянно по телефона и да откаже да ходи в Халите за SIM карта. Жената настояваше по-бързо да предава парите "за прокурора" и целият кошмар и мъки за нея да свършат час по-скоро.

Тогава рекетьорите я накараха да се обади на телефонен номер, даден й лично от Гавазки, да се представи за Михаела и да потърси Мишо. След като той й отговори, тя трябваше да го покани да пият лимонада, а той да й каже с ключови думи, разбира се, къде и кога ще дойде да вземе парите за прокурора.

И понеже Мишо всъщност се оказа Дебелия, лесно се стигна до деня за предаването на парите - 7 май. В този ден Дебелия и Циганина първо накараха Мила да отиде с автомобила си в кв. Люлин. Оттам я пратиха в другия край на София - кв. Младост. Стана 20 часът вечерта, започна да притъмнява и жената им обясни по телефона, че я е страх да шофира повече из столицата.

Разбраха се, че ще я търсят отново на другия ден и между уговорките за лимонада ще й обяснят къде да занесе парите. Мила ги предупреди, че категорично възразява да подхвърля сумата където и да било и иска да я предаде лично на ръка, за да е сигурна, че ще стигне до "прокурора".

На следващия ден - 8 май, й се обадиха около 14 часа и й казаха да отиде с автомобила си в кв. Дружба. Там я накараха да чака почти час до магазин за обувки. Около 15 часа Мила получи телефонни указания да се придвижи максимално бързо до кино "Арена" в близкия кв. Младост.

Там я принудиха да чака почти два часа. После я накараха да се качи на околовръстното шосе и да шофира, докато получи допълнителни указания за действие. Точно в този момент ръководителят на операцията Кирил Гавазки напусна работното си място и потегли с автомобила си към Дупница, като си изключи мобилния телефон, за да не бъде проследен по клетките. Той явно не знаеше, че е под постоянно наблюдение от повече от 24 часа.

В същото време разкарването на Мила продължи, но вече извън София. Накараха я да шофира към Казичене, после към Бистрица, а в един момент я пратиха и пред ресторант в кв. Борово. Там обаче не им стигна смелост да вземат парите.

В този момент Мила им даде да разберат, че търпението й започва да се изчерпва. Жената ги извика пред ресторант "Чепишев", където бе спряла, за да си вземат в крайна сметка парите. Там на място пред нея се появи Дебелия, като Циганина беше отстрани в бял мерцедес със запален двигател.

Дебелия взе плика с парите, отвори го, убеди се, че вътре има банкноти евро. Мила го попита сега, след като е дала парите, ще има ли още някакви проблеми, а Дебелия й направи знак с пръст на устните да мълчи.

В този момент жената направи таен жест с ръце и след няколко секунди много въоръжени мъже наизскочиха около тях. Това бяха служителите на "Вътрешна сигурност", които през цялото време наблюдаха отстрани.

Оказа се, че Дебелия носи боен пистолет с патрон в цевта. В белия мерцедес при Циганина имаше още един пистолет - газов.

По същото време антимафиоти от ГДБОП арестуваха Кирил Гавазки в Сапарева баня. Той бе доста притеснен, но не каза абсолютно нищо. Корумпираният полицай продължаваше да мълчи и по време на следствието, както и на съдебното дело, което в момента е в ход.

Как нагла полицайка сваляше часовници и пръстени от ръцете на хора, убити в катастрофа - четете в следващ брой

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),