Ченге: Мятай подкупа от моста на 4-ти километър!

https://www.24chasa.bg/Article/1297287 www.24chasa.bg
Разузнавач Кирил Гавазки в съдебната зала, където върви процесът срещу него за изнудване. Делото е секретно и се гледа при закрити врата. СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

B първата част от поредицата разказахме как разузнавачът от Главна дирекция "Криминална полиция" Кирил Гавазки рекетира собственици на автокъщи за неплатени акцизи и ДДС и договаря близка на скандалния митничар Жоро Пурата да му даде 5000 евро, за да не я разследва.

Днес четете как корумпираното ченге принуждаваше бизнесмените да му плащат подкупи по схеми, познати от бандата на Наглите - подхвърляне на SIM карти за водене на преговори, мятане на парите от мостове, оставяне на гроб, скриване в храсти до околовръстното.

Oще преди преговорите на корумпирания полицай Кирил Гавазки с благоевградчанката Мила за подкупа от 5000 евро да финишират, служителите от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР решиха да обиколят големите софийски автокъщи, за да съберат информация искал ли е и от тях пари наглият им колега.

Посещенията им в "Капитолия", "Сити" и на още няколко места дадоха мигновен резултат. Оказа се, че всички вече са дали подкупи между 5000 и 20 000 лева на Кирил Гавазки. Вносителите на луксозни автомобили с голямо настървение разказваха как корумпираното ченге ги е изнудвало и как точно са си платили, за да не ги закача.

Дебелия - закопчан с белезници пред ресторант "Чепишев", където взема парите.

От февруари до май почти всички собственици на големи автокъщи се бяха "отчели" на 160-сантиметровия разузнавач от Сапарева баня. Оказа се, че за да не бъде уличен, Газавки е създал стройна организация за прибирането на подкупите, заимствана в голяма степен от бандата за отвличания на Наглите.

В деня на предаването на откупа Гавазки умишлено заминава за Сапарева баня, където е арестуван.

Спецполицаите от "Вътрешна сигурност" разбраха много скоро, че колегата им действа заедно с още двама души, които след проверка се оказаха криминално проявени. Първият - Калоян Димитров-Циганина, бил роден в Дупница, но живее в Червен бряг.

С присъда в Италия за кражба на алуминиева дограма за 200 хиляди евро, съден и в България за съучастие в кражба, но се разминал с условна присъда.

Вторият - Красимир Бошнаков-Дебелия, също живее в гр. Дупница, борец, бивш охранител в дискотеката на местен бизнесмен, застрелян от известния бандит Злати Златев-Златистия. Дебелия също се оказа с опит в Западна Европа. Той бе съден преди години в Германия, а днес бе арендатор на кафене в Халите в София и на едно заведение близо до службата на Кирил Гавазки на Лъвов мост.

Точно кафенето в Халите обаче влезе в схемата за прибирането на откупите. След като корумпираното ченге вече бе договорило точната сума, комуникацията се поемаше от Дебелия, а Циганина му помагаше. Така жертвата получаваше есемес да отиде в заведението в Халите, където под стъклото на една определена маса му бе оставена SIM карта, заредена с ваучер от 10 лева. Рекетираният я активираше в телефона си и подготовката за предаването на парите започваше.

Разговорите по телефона с подхвърлената SIM карта вече не се водеха от Гавазки, а от Дебелия и от Циганина. Те се представяха за хора на магистрат от Софийската градска прокуратура и обясняваха как точно трябва да стане предаването на подкупа, за да избегнат вносителите на автомобили проблеми с правосъдието.

В деня на даването на парите започваха едни разходки из цяла София, досущ както го правеха Наглите при 13-те отвличания, които натрупаха в актива си за почти 3 години.

Дебелия и Циганина, инструктирани от Гавазки, караха изнудваните мъже да обикалят с автобилите си из цялата столица, за да се убедят дали не са следени от служители на полицията.

Те никога не пристъпваха към вземането на парите в първия ден. Обикновено това се случваше на второто денонощие. Двама души бяха принудени от тях да хвърлят подкупите от моста на Четвърти километър. Дебелия и Циганина вероятно знаеха, че точно там преди 10-ина години по същата схема бяха предадени парите за живота на един чужденец, отвлечен в София.

Друг собственик на автокъща пък бе принуден от двамата да остави парите на предварително посочено място в боянските гробища, а четвъртият рекетиран бе накаран да спре на точно определено място на околовръстното шосе, да прескочи бързо мантинелата между движещите се коли и от другата страна на пътя да хвърли подкупа в храстите.

За да не се повтори всичко това, служителите от "Вътрешна сигурност" инструктираха Мила да плаче постоянно по телефона и да откаже да ходи в Халите за SIM карта. Жената настояваше по-бързо да предава парите "за прокурора" и целият кошмар и мъки за нея да свършат час по-скоро.

Тогава рекетьорите я накараха да се обади на телефонен номер, даден й лично от Гавазки, да се представи за Михаела и да потърси Мишо. След като той й отговори, тя трябваше да го покани да пият лимонада, а той да й каже с ключови думи, разбира се, къде и кога ще дойде да вземе парите за прокурора.

И понеже Мишо всъщност се оказа Дебелия, лесно се стигна до деня за предаването на парите - 7 май. В този ден Дебелия и Циганина първо накараха Мила да отиде с автомобила си в кв. Люлин. Оттам я пратиха в другия край на София - кв. Младост. Стана 20 часът вечерта, започна да притъмнява и жената им обясни по телефона, че я е страх да шофира повече из столицата.

Разбраха се, че ще я търсят отново на другия ден и между уговорките за лимонада ще й обяснят къде да занесе парите. Мила ги предупреди, че категорично възразява да подхвърля сумата където и да било и иска да я предаде лично на ръка, за да е сигурна, че ще стигне до "прокурора".

На следващия ден - 8 май, й се обадиха около 14 часа и й казаха да отиде с автомобила си в кв. Дружба. Там я накараха да чака почти час до магазин за обувки. Около 15 часа Мила получи телефонни указания да се придвижи максимално бързо до кино "Арена" в близкия кв. Младост.

Там я принудиха да чака почти два часа. После я накараха да се качи на околовръстното шосе и да шофира, докато получи допълнителни указания за действие. Точно в този момент ръководителят на операцията Кирил Гавазки напусна работното си място и потегли с автомобила си към Дупница, като си изключи мобилния телефон, за да не бъде проследен по клетките. Той явно не знаеше, че е под постоянно наблюдение от повече от 24 часа.

В същото време разкарването на Мила продължи, но вече извън София. Накараха я да шофира към Казичене, после към Бистрица, а в един момент я пратиха и пред ресторант в кв. Борово. Там обаче не им стигна смелост да вземат парите.

В този момент Мила им даде да разберат, че търпението й започва да се изчерпва. Жената ги извика пред ресторант "Чепишев", където бе спряла, за да си вземат в крайна сметка парите. Там на място пред нея се появи Дебелия, като Циганина беше отстрани в бял мерцедес със запален двигател.

Дебелия взе плика с парите, отвори го, убеди се, че вътре има банкноти евро. Мила го попита сега, след като е дала парите, ще има ли още някакви проблеми, а Дебелия й направи знак с пръст на устните да мълчи.

В този момент жената направи таен жест с ръце и след няколко секунди много въоръжени мъже наизскочиха около тях. Това бяха служителите на "Вътрешна сигурност", които през цялото време наблюдаха отстрани.

Оказа се, че Дебелия носи боен пистолет с патрон в цевта. В белия мерцедес при Циганина имаше още един пистолет - газов.

По същото време антимафиоти от ГДБОП арестуваха Кирил Гавазки в Сапарева баня. Той бе доста притеснен, но не каза абсолютно нищо. Корумпираният полицай продължаваше да мълчи и по време на следствието, както и на съдебното дело, което в момента е в ход.

Как нагла полицайка сваляше часовници и пръстени от ръцете на хора, убити в катастрофа - четете в следващ брой

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Влюбеният до уши в синоптичката от Нова тв Деси Банова бивш държавен глава е развързал здраво кесията, за да направи щастлива дългокраката блондинка. За петте месеца, откакто са официално гаджета, Плевнелиев е профукал около 300 000 лева по Деси Банова, изчисляват не без завист колежки на синоптичката.

Анита Мейзер преживя нов шок в затвора. Ромката с рождено име Айше Желева, която излежава присъда за убийство на съпруга си – фитнес инструктура Николай Димов, е надебеляла зверски зад решетките. Стрелките на кантара ударили сто килограма, а Анита направо не можела да повярва. Тя изпаднала в ужас, докато била на преглед в лазарета към Сливенския

Билетите разграбени и у нас Люк Скайуокър втален за премиерата на "Междузвездни войни 8" Голямото чакане за феновете на "Междузвездни войни" приключи! От днес започват нощните предпремиерни прожекции на новия филм от поредицата - "Последните джедаи", а от утре филмът официално се завърта по всички кина.