Янев: Драшков изнесъл от ДАНС данни срещу министри на Борисов

https://www.24chasa.bg/Article/1297856 www.24chasa.bg
ЯНЕ ЯНЕВ

Бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков е освободен заради поредна злоупотреба, свързана с нерегламентирано изнасяне на информация от службата, която е била предоставена на определени хора с цел да злепоставят министри от кабинета „Борисов". Това каза в ефира на БНР Яне Янев - председател на временната комисия, която се занимава със случаите на помилвания, даване на гражданство и опрощаваме на несъбрани държавни вземания за двата мандата на бившите президент и вицепрезидент Георги Първанов и Ангел Марин.

„Това е наша информация от хора от ДАНС. Надявам се, че прокуратурата най-сетне ще провери и предишни сигнали срещу Драшков, защото те са много на брой", допълни Янев.

По думите му, президентът Георги Първанов е осъществил нерегламентирани контакти с конституционни съдии, които са от неговата квота, за да им оказва натиск и Конституционният съд да вземе решение, че комисията е противоконституционна.

„Това минава всякакви граници на допустимото и не би следвало той като бивш президент да си позволява да артикулира подобни тези и да изказва мнения за една парламентарна комисия", смята Янев.

„Днес ще проверим преписките по даване на гражданството по предложение на министри в периода 2002-2005 г. Вижда се, че един куп министри от правителството на Сакскобургготски и от Тройната коалиция са злоупотребявали", подчерта Янев. „Редица министри са си позволявали да предлагат по особени заслуги да получават гражданство лица, които нямат нищо общо с предмета на дейност на министерството", допълни още той.

„Не може министърът по бедствия и аварии Емел Етем тогава да предлага по особени заслуги да придобие гражданство лице, което е например футболист в провинциален отбор, който не само че не е подпомагал бедствия и аварии, но изобщо не се знае дали има какъвто и да било принос по отношение на спорта в България.

Не може министърът на земеделието да предлага за придобиване на гражданство лица, които имат стоматологични клиники, да речем. Те нямат нищо общо със земеделието.

Има нормативни нарушения, има и процедури, които са неясни. Все пак трябва да се спазва някакъв ред, свързан с кандидатстването за гражданство. Когато е нарушен този ред и новите преписки минават преди старите, започват да се задават въпроси. С още по-голяма сила се задава въпрос - когато Съветът по гражданство препоръчва да се даде гражданство на определен човек с абсолютен консенсус, а вицепрезидентът не дава гражданство или обратното", коментира Яне Янев.

„Има граждани, в това число трайно пребиваващи в България, но без българско гражданство, които застават с името си и сочат корупционни схеми, свързани с даване на суми. Когато се дава българско гражданство без никакви истински заслуги и без да е спазен чл. 14 от Закона за българското гражданство и чл. 16., на практика се пишат едни числа. Да речем, оборотът на фирмите на съответното лице например е 500 000 лв. Когато в тези документи се виждат оборотите на фирмите, тогава се говори за процент от тези обороти. Този процент се взима от хора по веригата", обясни Янев.

Част от хората, подали сигналите, са готови да свидетелстват пред прокуратурата, но повечето искат особен статут, каза още Янев. По думите му, голяма част от членовете на комисията смятат, че Законът за защита на личните данни не слага каквито и да било препятствия пред това цялата информация, свързана с помилванията, да стане публично достояние.