SIM картата от микро става нано

https://www.24chasa.bg/Article/1298581 www.24chasa.bg
Сегашните SIM карти са на път да бъдат заменени от по-малки, които ще позволят и размерите на телефоните да бъдат оптимизирани.

Краят на стандартните SIM карти наближава - след като се появи microSIM, сега се задава nanoSIM. Но понеже става дума за бизнес за милиарди, е на път да избухне нова търговска война, в която главните участници са Apple и Nokia. Според в. "Файненшъл таймс" Apple се бори с другите доставчици на смартфони за новия стандарт.

В Европейския институт за стандарти в далекосъобщенията (ETSI) са подадени две предложения, а решението се очаква тази седмица.

Разработеният от Apple вариант ще бъде подкрепен от повечето европейски компании, пише в материала. От другата страна са Nokia, Motorola и Research In Motion.

NanoSIM картите ще са три пъти по-малки от вече познатите microSIM и ще са по-тънки. Стандартът за карти е важен за всички производители от гледна точка на развитието на бъдещите устройства.

Според Financial Times има противоречия относно процеса на гласуване в ETSI. Вестникът разполага с документи, показващи, че Apple е регистрирал шест европейски компании като пълноправни членове, за да получи повече гласове. Всяка с над 8 млрд. евро оборот може да получи до 45 гласа. Досега Nokia има най-много гласа - 92, чрез четири дружества, свързани с концерна. От Apple още преди година предложили нанокартите и устройства с постоянно вградени SIM модули.

Според Nokiaнейният проект ще улесни потребителите да поставят и свалят SIM картата, без да се повреди. Финландската компания смята и че нейното предложение дава по-голяма гъвкавост за четеца, което щяло да даде възможност за създаването на устройства с различна форма. Nokia посочва още, че нейното предложение позволява допълнителното миниатюризиране на устройствата, докато това на Apple нямало да доведе до подобно намаление на размерите. (24часа)