Подготвят гробницата в Александрово за ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/Article/1298631 www.24chasa.bg
Фрагмент от тракийската гробница край с. Александрово СНИМКА: АВТОРЪТ

"Надяваме се тракийската гробница край с. Александрово да бъде вписана в официалния списък на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство. Това може да стане още в сегашния мандат на генералния секретар Ирина Бокова." Това каза археологът от Хасковския исторически музей Ирко Петров.

Преди дни бе представен сайтът на Музея на тракийското изкуство в Източните Родопи, в който се намира и копие на откритата през 2000 г. от покойния археолог Георги Китов тракийска гробница.

"Надявам се страницата да привлече много туристи от България, Япония и целия свят", пише в поздравителен адрес посланикът на Япония у нас Макато Ито.

"Наистина съществува инициатива на г-жа Бокова за такава процедура. Тя вече е вписана в листата на нашето министерство. Процедурата обаче е твърде продължителна. Трябва да бъде подготвено подробно досие на гробницата за самото кандидатстване", каза шефката на дирекция "Културно и историческо наследство" в МК Уляна Малеева.

Тя уточни, че по-приемливият вариант бил цялата Долина на тракийските царе да бъде предложена като серия от обекти по схемите на световната организация.