Депутатите от ГЕРБ спасиха Борисов от дебат за АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/Article/1299772 Депутатите от ГЕРБ спасиха Борисов от дебат за АЕЦ "Белене" Депутатите от ГЕРБ спасиха Борисов от дебат за АЕЦ "Белене" www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Депутатите отхвърлиха предложението на Синята коалиция, „Атака" и на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за позицията на правителството по проекта АЕЦ "Белене".

„Идва моментът на взимане на решение по проекта „Белене", подчерта Мартин Димитров. "Смятам, че по толкова ключов и важен въпрос никой не би трябвало да натоварва себе си с еднолично решение. Би трябвало да има дебат", категоричен бе синият лидер. „Трябва да бъдат оценени алтернативите, да бъдат обсъдени въпросите, по тях трябва да се търси консенсус", изтъкна Димитров. „Защо българският парламент не участва във вземането на това решение", попитаха сините.

Левицата също поиска изслушване на Бойко Борисов за бъдещето на новата АЕЦ. Румен Овчаров настоя за някаква яснота - ще правим ли централата или не. „По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", подчерта той. "Искаме да разберем - каква е причината, поради която цената на проекта "Белене" се увеличи", каза червеният депутат.

Според съпартиеца му Румен Петков има две причини, паради които се налага изслушването на министър-председателя за АЕЦ "Белене". "Две години и половина поставяме под съмнение енергийната сигурност на България в перспектива, а проектът се оскъпява", обясни Петков.

По думите му втората причина за изслушване на Борисов е, че и парламентът, и обществото се нуждаят от достатъчно ясни аргументи за дейността на консултанта по проекта Белене. "Който работи срещу проекта "Белене" и го възпрепятства, по същество обслужва интересите на Русия и Румъния", каза още Румен Петков.

„Руснаците не са сатани, от които ние трябва да се пазим като дявол от тамян", заяви и Станислав Станилов от „Атака". "Искаме да предизвикаме дебат, за да стане ясно имат ли намерение правителството и управляващата партия да построят тази централа", попита атакистът.

Предложението за изслушване на Бойко Борисов обаче не бе прието, въпреки разгорелите се спорове.

„Засега няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене". Това пък стана ясно от коментарите на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, цитиран от БНР.

В отговор на твърденията, че ако не намери западен инвеститор за АЕЦ "Белене", България ще строи газова централа с природен газ от проекта "Южен поток", Николов заяви, че страната ни ще приветства всяка идея и инвестиция в областта на енергетиката.

p>Междувременно, днес след редовното заседание на председателския съвет на парламента, стана ясно, че депутатите най-вероятно ще почиват 12 дни за Великден.

Пролетната ваканция на избраниците ще бъде от 13-ти април - Разпети петък, който официално е почивен ден, до 23-ти април. Първото пленарно заседание се очаква да бъде на 25-ти април, сряда.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Драматично е намалял приемът за педагогика и енергетика

През последните пет години студентите по педагогика са намалели с близо една четвърт на фона на данните, че през следващите 10 години над 45 000 учители ще навлязат в пенсионна възраст.

Весна Видева, която разказа за Кристиан: Не съм пресилила нищо!

- Г-жо Видева, какво ви провокира в случката с “абитуриента със светлосив костюм”? - Реакцията ми беше спонтанна. Бях огорчена. Не приех за нормално момчето да ходи само на бала, и то пеша.

МВР ще следи по-лесно телефоните и кореспонденцията ни в интернет

МВР ще може по-лесно да проверява в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните. Това ще става, когато е налице предположение, че изчезнало лице е станало или може да стане жертва на

Журналистът Георги Христов се нуждае от помощ, за да живее

42-годишният журналист от Хасково - Георги Христов, страда от онкологично заболяване. Той се нуждае от скъпа животоспасяваща процедура в чужбина. Открита е дарителска сметка на негово име, съобщи БНР.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Борисов: Като президент няма да съм така полезен, както в момента

Премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание - Г-н Борисов, усетихте ли твърдия тон на Корнелия Нинова? - Усетих, че нищо не се е променило там. Същите лъжи, същите глупости.

Еврокомисията: Пушекът е влязъл във вентилацията на сградата

Евакуираха сградата на представителството на Еврокомисията в София заради пожар в апартамент в съседната сграда. Силният пушек, който се извил от жилището,

Запушен аспиратор на заведение докарал пожарните до сградата на Еврокомисията

Запушен апсиратор на заведение в близост до сградата на Еврокомисията в София е причина за извиканите пожарни, обясниха от пресцентъра на МВР за "24 часа".

Три пожарни около сградата на Еврокомисията в София

Три пожарни и полиция са блокирали бул. "Раковски" пред сградата на Европейската комисия в София. Служители от представителството са на тротоарите. Няма информация какъв е инцидентът,

Леководолази ще влязат да търсят изчезналия мъж в подводната пещера

Все още не се знае нищо за изчезналия варненец, който влезе в пещера в Котленския Балкан вчера. Подробности от Трифон Даалиев от пещерно-аварийния спасителен отряд, съобщи БНТ.