Депутатите от ГЕРБ спасиха Борисов от дебат за АЕЦ "Белене"

Снимка: Архив

Депутатите отхвърлиха предложението на Синята коалиция, „Атака" и на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за позицията на правителството по проекта АЕЦ "Белене".

„Идва моментът на взимане на решение по проекта „Белене", подчерта Мартин Димитров. "Смятам, че по толкова ключов и важен въпрос никой не би трябвало да натоварва себе си с еднолично решение. Би трябвало да има дебат", категоричен бе синият лидер. „Трябва да бъдат оценени алтернативите, да бъдат обсъдени въпросите, по тях трябва да се търси консенсус", изтъкна Димитров. „Защо българският парламент не участва във вземането на това решение", попитаха сините.

Левицата също поиска изслушване на Бойко Борисов за бъдещето на новата АЕЦ. Румен Овчаров настоя за някаква яснота - ще правим ли централата или не. „По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", подчерта той. "Искаме да разберем - каква е причината, поради която цената на проекта "Белене" се увеличи", каза червеният депутат.

Според съпартиеца му Румен Петков има две причини, паради които се налага изслушването на министър-председателя за АЕЦ "Белене". "Две години и половина поставяме под съмнение енергийната сигурност на България в перспектива, а проектът се оскъпява", обясни Петков.

По думите му втората причина за изслушване на Борисов е, че и парламентът, и обществото се нуждаят от достатъчно ясни аргументи за дейността на консултанта по проекта Белене. "Който работи срещу проекта "Белене" и го възпрепятства, по същество обслужва интересите на Русия и Румъния", каза още Румен Петков.

„Руснаците не са сатани, от които ние трябва да се пазим като дявол от тамян", заяви и Станислав Станилов от „Атака". "Искаме да предизвикаме дебат, за да стане ясно имат ли намерение правителството и управляващата партия да построят тази централа", попита атакистът.

Предложението за изслушване на Бойко Борисов обаче не бе прието, въпреки разгорелите се спорове.

„Засега няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене". Това пък стана ясно от коментарите на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, цитиран от БНР.

В отговор на твърденията, че ако не намери западен инвеститор за АЕЦ "Белене", България ще строи газова централа с природен газ от проекта "Южен поток", Николов заяви, че страната ни ще приветства всяка идея и инвестиция в областта на енергетиката.

Междувременно, днес след редовното заседание на председателския съвет на парламента, стана ясно, че депутатите най-вероятно ще почиват 12 дни за Великден.

Пролетната ваканция на избраниците ще бъде от 13-ти април - Разпети петък, който официално е почивен ден, до 23-ти април. Първото пленарно заседание се очаква да бъде на 25-ти април, сряда.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Ген. Константин Попов пое командването на Българската армия

Генерал-лейтенант Константин Попов пое командването на армията от вицеадмирал Румен Николов. На церемония в МО двамата подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността.

Павлин, който атакува депутатите в клип, ще ходи в парламента - да им каже в очите какво мисли (видео)

Зам.-шефът на НС Иван Иванов обещал да уреди посещението на 18-годишния ученик, чиято майка е на гурбет от 10 години “За три дни животът ми се преобърна из основи.

Грипът - убийствен за децата

Вирусът с ваксинален щам A/H1N1 (“Калифорния”), известен като свински грип, е водещ в епидемията у нас този сезон. Той е основният причинител и в Пловдив,

Кога свидетелите за побоя над Тодор казват истината - пред медиите или в полицията?

- Противоречия в изявленията на Грета Георгиева и Мариян Иванов  Покрай огласяването на медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца наяве излязоха и протоколите от

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кристалина Георгиева обеща на Борисов: Оставам в Еврокомисията (обзор)

Така Бокова засега е единствен кандидат за ООН Кристалина Георгиева ще остане на поста си вицепрезидент на Европейската комисия. Тя уверила премиера Бойко Борисов за това в телефонен разговор,

Трошки дължат 4 милиона лева за паркинг

Умопомрачителните 4 202 642 лева глоби са натрупали 220 коли, гниещи от години на наказателни паркинги в София, съобщава в. "Телеграф" в новия си брой.

Петър Манолов - поетът, който гладува срещу режима и доближи 10 ноември

Дисидентът почина на 76 години, защитаваха го Кърт Вонегът и Айзък Азимов “Небрежителен съм към битовите сладости и някак естествено в Париж ми лепнаха званието безсребърник.

Стари водомери ни смучат парите

Надути сметки за вода ще плащат 153 423 домакинства в София заради стари водомери, пише в новия си брой в. "Труд". Изпратени са им писма до 90 дни да направят метрологична проверка на уредите или да

Най-обичаният директор стана заместник-министър (обзор)

- Диян Стаматов, който направи от кабинета си стая за първолаци, стана част от екипа на Кунева - В неговото 119-о училище звучи химнът на България - Взема решения след референдум - един от тях бе