КРИБ и Фандъкова правят бизнес съвет за София

https://www.24chasa.bg/Article/1300569 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на КРИБ Огнян Донев се разбраха да сформират бизнес съвет. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Бизнес съвет, чиято цел е да създаде по-добри условия за живот в София, нови работни места и повече инвестиции в града, сформират Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Той ще бъде учреден в края на април. В него ще участват всички заместници на Фандъкова, главният архитект на София Петър Диков и представители на политическите партии в СОС, стана ясно вчера на среща между Фандъкова, шефа на КРИБ Огнян Донев и представители на едрия бизнес като Цоло Вутов, Камен Колчев, Симеон Пешов, Теодор Захов, Георги Ранделов и Стефан Шарлопов.

“Обединени сме от желанието да увеличим инвестициите в града, да ускорим публично-частното партньорство, което до момента не се използва заради липсата на закон. Чрез него може да се направят подземни паркинги, да се възстановят минералните бани и др. Договорихме се КРИБ да ни подпомогне с експерти, за да ускорим изграждането на е-община, в сферата на енергийната ефективност и как да инвестираме средствата от въвеждането на две зони за платено паркиране наесен”, заяви Фандъкова. Тя пое ангажимент да сформира съвета още по време на предизборната кампания при срещата й с ръководството на КРИБ.

“Повечето ни членове живеят и работят в София. Доказали сме, че успяваме да запазим работните места, което е най-важната социална отговорност. Смятам, че сме стигнали до етап, който надскача малките инициативи, в които доброволно фирмите помагат на общината - като изграждането на детски площадки или осветление. Бизнесът може да бъде по-полезен при реализацията на големите проекти, като предоставим на общината експертите, с които разполагаме”, подчерта Донев.

Той посочи, че участниците в срещата представляват 100 хил. работни места.

“Искаме с експертизата и финансовите възможности, които имаме, да помогнем да се случат добри неща в града, в който живеем”, обясни Донев.

На срещата шефът на Камарата на строителите Светослав Глосов обещал, че ще се включат във възстановяването на Паметника на Цар Освободител, който се нуждае от пълна реставрация.

“С бизнеса мислим в една и съща посока. Трябва да обединим усилията си, защото иначе губим време. Ще сме много по-ефективни, ако работим заедно”, подчерта Фандъкова.