Бъдещият шеф на НЗОК иска да забрани избора на лекар

https://www.24chasa.bg/Article/1300814 www.24chasa.bg

Добър хирург. Човек, който не гради въздушни кули. Това казват за депутата от ГЕРБ д-р Пламен Цеков, който бе номиниран от своите за управител на Националната здравноосигурителна каса.

Преди последните кметски избори в Лом той обяви, че е разочарован от политиката и остава с призванието си да бъде лекар. Дистанцира се от кампанията на кандидата на ГЕРБ Иво Иванов, бивш шеф на полицията в града.

Според местните д-р Цеков имал несъгласия с политиката и кадруването в региона.

Цветан Цветанов с депутати от Северозападна България, д-р Цеков е до него.
Цветан Цветанов с депутати от Северозападна България, д-р Цеков е до него.

През юни 2011 г. Цеков се отписва от местната организация на ГЕРБ и членува в софийска.

“Когато тръгнах към парламента, имах 2 основни мисии. Едната е да помогна на града ни. Втората - да бъда полезен в сферата на здравеопазването, където смятам, че ми е силата.

Разочарован съм, не успях да постигна резултат в демократизирането на процеса вътре в партията.

Ние казахме, че ще бъдем прозрачни, ще бъдем открити, ще бъдем честни с хората. И аз съм воден от тези 3 правила. Опитах да ги реализирам. В ГЕРБ-Лом, няма честност”, казва тогава депутатът.

Постепенно се дистанцира, недоволен от общинското ръководство на партията. Все пак открива своя приемна в града и се среща с граждани. Казва, че бил огорчен от липсата на дебат. Кандидатът за кмет на Лом Иванов нямал визия за управлението. “Не е важно да убеди мен. Аз съм един човек - един глас. Важна е управленската програма и с каква визия застава пред хората.”

Пламен Цеков е роден на 14 март 1964 г. в Лом. Завършва Медицинска академия - Плевен, специалност хирургия. Бил е управител на МБАЛ “Св. Николай Чудотворец” в Лом. Като такъв привлича 7 млн. лв. инвестиции от швейцарската “Фондация за Лом” от град Ветцикон.

С финансовата подкрепа на швейцарците в болницата са изградени нова парокотелна инсталация и кухненски блок, доставени са линейки, апаратура, лекарства и консумативи.

“Ние също не сме стояли със скръстени ръце - вложихме 3 млн. лв. собствени средства в изграждането на нов хирургичен блок и в ремонти на няколко отделения”, казва д-р Цеков.

Като народен представител в родния му край го търсели главно за неуредени спорове за земи и за тежки случаи на заболявания.

Цеков бе член на здравната комисия. Преди 2 г. подаде оставка от зам.-председателското място в нея заради избухналия скандал с т.нар. наркопоправка. Тогава с негово съдействие за малко да бъде разрешена рекламата на дрога в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите чрез нейни изображения върху продукти.

Проектът стигна до пленарната зала без този текст, който бе изчетен вътре от д-р Цеков. И депутатите разсеяно го гласуваха.

Тогава той даде различни обяснения как се е стигнало до грешката. Първо каза, че е направил редакционна поправка. После – че има висок диоптър и не е видял добре четения текст.

Накрая, че някой му е дал листче с поправка. Именно това разминаване установи временната комисия, която бе създадена да разследва случая. Тя излезе с препоръка д-р Цеков и депутатът Светлин Танчев (също намесен в случая с листчето) да освободят ръководните си позиции съответно в комисиите по здравеопазване и европейски въпроси.

До гласуване на освобождаването им не се стигна, тъй като и двамата подадоха оставки преди влизането на доклада в пленарна зала. Законът бе спешно поправен.

“Направих го, защото от ГЕРБ показваме, че действаме по друг начин. Имам 8 диоптъра очила и не съм видял добре подаденото ми листче. Няма нарушения по този случай, превърнал се в скандал”, твърди д-р Цеков.

Като шеф на НЗОК обещава, че парите за лечебните заведения ще бъдат публикувани на сайта на касата. (24часа)

Д-р Пламен Цеков: Ако правилникът позволява бонуси, ще ги давам

- Д-р Цеков, поздрави номинацията за високия пост. С какво ще започнете?

- Първото, което вече направих - възложих на временния управител на касата да ми изготви информация какво е направено досега и какво трябва да се направи за въвеждане на електронната здравна карта.

От чисто медицинска гледна точка е добре в досието на всеки пациент да е отбелязано кога е ходил на лекар, да се проследи историята на заболяванията му.

- Като професионалист идвате от болница като управител и лекуващ лекар. Това до каква степен ще ви помогне в ръководството на здравната каса?

- Познавам добре механизмите в здравеопазването, бил съм от другата страна и ще се стремя да бъдат обезпечени дейностите.

Парите ще бъдат харчени разумно и прозрачно.

- Достатъчно ли са парите за здраве?

- Бюджетът на касата за тази година е приет. Финансовите параметри ги знам като бюджетна рамка, така както е приета в парламента.

Общият финансов ресурс е 2,4 млрд. Още не съм се запознал с изразходването, но и това ще направя. Важното е за следващата година да не е по-лош от предходната.

- Трябва ли да има повече частни фондове - да се случи т.нар. демонополизация на касата?

- Винаги има една основна каса и около нея се изграждат други надграждащи каси или фондове.

Това е въпрос на възможностина населението и доколко е способно то да отделя пари за здраве.

Въпрос на икономика, а не на политическа воля. Демонополизация не е подходящият термин.

- Трябва ли да се вдигнат здравните осигуровки? Българинът като че ли е по-склонен да дава пари за колата си, отколкото за здраве?

- Към настоящия момент смятам, че парите са на границите на възможностите на гражданите.

Все пак криза е и не бива да го забравяме.

- Ще раздавате ли бонуси? Вашата предшественичка си отиде заради това?

- Аз го наричам стимулиране. Ако в правилника и в колективния трудов договор са записани възможности за това, аз трябва да го спазвам.

Но мисля, че на ръководните длъжности не трябва да се полагат бонуси.

Що се касае до служителите във веригата, нужни са ясни правила.

- В родния ви Лом се говори, че строите частна клиника. Построихте ли я вече?

- О, това е голям анекдот, който върви със страшна сила в града за мен.

Приятно е да чуеш, че ще имаш частна болница. Няма такова нещо обаче. Можете да го проверите в Търговския регистър. Има такъв проект, но на мои колеги и приятели. От 60-те лекари, които съм ръководил, аз поддържам идеални взаимоотношения с всички.

Да, действително се строи частна клиника в Лом, но тя си има собственици с конкретните имена. Аз не съм сред тях.

- Здравето ли е най-скъпо платената стока според вас?

- Здравето е безценно, то няма цена, но здравеопазването струва пари. Това решаваме, когато приемаме бюджета и на касата, и на Министерството на здравеопазването.

- Бяхте отстранен като зам.-председател на здравната комисия в парламента заради лобистка поправка?

- Този случай беше дискутиран пространно преди 2 г. Всъщност аз сам си подадох оставката, защото исках да покажа, че ние от ГЕРБ следваме друго поведение и други правила.

Там въпросът е приключен. Ако имаше някакъв скрит интерес, аз нямаше да съм нито депутат, нито да поема този ангажимент с касата.

- Считате ли, че джипитата са се превърнали в автомати за даване на направления?

- От години този проблем е решен и няма дефицит за направления. Мисля, че не е така.

Много от личните лекари лекуват пациентите си и едва когато се налага специализирана помощ, дават направления.

- Трябва ли да се увеличат парите за лекарите в практиките с неблагоприятни условия?

- И сега има такъв механизъм, но проблемът не е финансов. Ако в отдалечени махали има по 300-400 човека, лекарят не може да се развива професионално.

- Как гледате на допълнителното здравно осигуряване?

- Ако вземем световната практика в държавите с развити здравни системи с различни стълбове на здравно осигуряване, има добър механизъм на принципа на доброволното здравно застраховане или осигуряване.

В България сме приели доброволното здравно осигуряване. Ако на пазара има такъв предложен пакет за здравно обслужване, т.е. пациентът, когато е здрав, подобно на солидарната задължителна система да си направи доброволна здравна осигуровка, тогава с него ще преговаря за цената за избора на екип неговият застраховател или осигурител. Казусът е много сложен. Аз не съм специалист в осигуряването, но смятам, че в момента има достатъчно възможности българите да си направят допълнително здравно осигуряване.

Друг е проблемът, че много от българските граждани нямат културата да помислят за това, преди да им се е случило дадено събитие.

Ето различните статистики сочат, че допълнително за здраве извън задължителните осигуровки се харчат между 400 и 800 млн., някои казват и 1 млрд.

- Мнението ви за услугата “избор на екип”?

- Считам, че трябва да бъде забранена в държавните и общинските болници. Не е редно пациентът, при когото вече е настъпило заболяване, в което той не може да прецени реално състоянието си, да го питаш кой желае да го обслужи.

Предлагат му се няколко имена, което и да избере, не означава, че избира най-качественото и го прави като вътрешно убеждение.

Държавните и общинските лечебни заведения, които са призвани да осигурят социалната сигурност и стабилност на населението, е редно в тях да няма избор на екип.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из