Отказ от “Белене” - по-добре късно, отколкото никога

https://www.24chasa.bg/Article/1301521 www.24chasa.bg
Красен Станчев

Красен Станчев, Институт за пазарна икономика

Отказ от АЕЦ “Белене” - по-добре късно, отколкото никога. Днес се навършва 1 година от публикуването на становището на Института за пазарна икономика за “Белене”. Смятам че рационалното обяснение да се вземе такова решение за “Белене” е, че консултантът HSBC е излязъл със становища, които са близки до нашите.

Решението обаче поне в този вид, в който е известно на широката публика, не означава че проблемите свършват дотук. Струва ми се, че и идеите за паро-газова централа и други подобни също се вземат на коляно и целта на решението е да се намерят заместители на АЕЦ “Белене” за заинтересовани руски и български компании.

Основният проблем остава - че в българската енергетика, включително в ядрената, се вземат решения, които не съответстват на добрите практики и на изискванията на Закона за ядрената енергетика. Там има ясни процедури как да се вземат решенията за подобни проекти. От март 2002 г., откакто се заговори за АЕЦ “Белене”, и особено след 2004 г. нито едно българско правителство не е спазило изискванията на добрите практики за вземане на решение по повод такива начинания.

Площадката на АЕЦ “Белене”
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Площадката на АЕЦ “Белене” СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Проблем е също, че не се прави елементарна инвентаризация на съществуващите мощности, не се актуализира енергийният баланс. От миналата година, когато направихме нов баланс, до ден днешен данните за енергопотреблението потвърждават прогнозите, които направихме. В близките 10-12 г. няма нужда от нови мощности. Такива нужди ще има, когато насила се закрият действащи мощности.

Паро-газовата централа на площадката на “Белене” е само идея, която е в оборот от обсъждането на съдбата на “Белене” през 1990 и 1991 г. Но има други части на българската енерегетика, които са по-разумна алтернатива от парогазова централа, която отново ще бъде захранвана с руски ресурси.

Водните централи са такава алтернатива. По-евтини са, спазват всички изисквания за опазване на околната среда и не се дават части от българската енергетика зорлем на руски компании.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи