Кирил Маричков: Свирим с филхармония - или не разваляме мита

https://www.24chasa.bg/Article/1301699 www.24chasa.bg

С Кирил Маричков разговаря НИКОЛАЙ МОСКОВ

- Г-н Маричков, преди година в редакцията на "24 часа" обещахте последен концерт на вашите почитатели. Ще го има ли?

- "Щурците" заслужават да ознаменуват финала с подобаващ акорд. Но сме наясно, че този концерт е много скъп, а засега няма пари. Наясно сме, че и спонсорът трябва да си върне парите. Аз няма да го направя без филхармонията, без една седмица репетиция с всички музиканти, без необходимата уредба и осветление и в по-малка зала от "Арена Армеец" или НДК. Това е скъп концерт, но той трябва да е различен от другите и да е със симфоничен оркестър. Тоест, ако ще правим нещо, то да е на равнище, иначе по-добре да не разваляме легендата за групата. Но вероятно няма да се намерят парите и идеята ще пропадне.

- Заключителният концерт на "Щурците" е скъп и като пари, но и като чувства на милиони българи, израснали с песните на групата. Говорите за проекта като за неосъществим, сякаш не е на дневен ред.

- Ох, все още е, но не знам дали е на дневен ред или на фантасмагоричен.(Смее се.)Раздал съм офертата на хората, няма какво повече да вися при тях. Ако се съберат средствата - правим го.

Само съобщавам фактите, без никакъв апел към никого. У нас често се тълкуват нещата превратно, затова искам да уточня - не се моля на никого, нито се тюхкам. Ако хората имат нужда от такъв заключителен концерт на "Щурците"... Но даже и това не искам да им казвам.

- Останалите от групата какво мислят?

- Говорил съм с всички, съгласни са при тези условия. Всички се надяват, че работата ще стане, но вече съм скептик.

- Коя дата се смята за началото на "Щурците"?

- Когато излезе името "Щурците" по радио "Хоризонт" в края на февруари 1967 г.

- С какво се занимавате сега?

- Правя парчета за мой албум. Мисля да го издам по старомодния начин - на диск, а да не го пускам безплатно по интернет. Ще се радвам, ако някой успее да си изтегли от интернет безплатно един хляб, той струва само лев.

- Докъде са нещата с албума?

- От замислените 12 песни в него съм завършил изцяло 6 и сега работя по седмата. Всички са нови, сред тях има и две рок балади. Ще ми се да направя и нов аранжимент на едно-две стари парчета на групата, които са изчезнали, няма ги дори и в антологията ни. Едно от тях е "Въртележка" от 1969 г. Надявам се тази година албумът да излезе.

- Очаквате ли някое от новите ви парчета да стане хит?

- Никога не съм поставял така нещата - някои стават, други - не. Когато журналист попитал Ерик Клептън защо сега музиката е толкова кофти, а през 60-те и 70-те години на XX век е била толкова хубава, той отговаря, че и сега, и тогава 90% от музиката е боклук. Това е вярно, разликата е малка, но съществена - през 60-те и 70-те години се слушаха десетте процента свястна музика, а сега останалите 90% боклук.

Рокаджии, отдайте чест - “Щурците” на 45 години

Рокаджии, станете прави и отдайте чест - авангардът на българския рок, забраняван и спиран от соцрежима на миналия век, отдушникът на милиони българи, поривът за свободата, наречен “Щурците”, навърши 45 години.

Фронтменът Кирил Маричков искаше историята на най-обичаната група да спре на финала през април с грандиозен концерт на “Щурците” в съпровод на симфоничен оркестър. И на него Кирчо, Пеци, Валди и Жоро да оповестят: "45 години стигат"!

Такъв концерт вероятно няма да има. Причината е тривиална за българина - парите. Проектът е мащабен и непосилен за групата, а днешният бизнес не си пада по спонсорство на емоции и чувства. “Щурците” 45 години подхранваха емоционално и чувствено поколения българи, затова такъв концерт България им дължи по право. Най-малкото заради това, че с музиката им понасяхме по-леко режима на затворници зад желязната завеса.

Днес всеки от групата върви по свой път - Маричков прави самостоятелен албум, Гюзелев е изригнал творчески и е написал 150 песни, Валди Тотев е “емигрирал” в Русе при любимата си Дими и с цигуларката концертират из страната, барабанистът Жоро Марков помага за албумите на други от гилдията. Но по сигнал всички те могат да се съберат за последния си концерт заедно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.

Изпълнителят Крум стана хаджия. Певецът наскоро посети Божи гроб в Йерусалим. Крум изкара няколкодневна почивка в Израел и не пропусна възможността да посети свещеното за християните място. Певецът разкри, че се е помолил на Божи гроб за здраве, както и за успешна кариера. Той също така е благодарил за живота и възможностите, които получава.