Маестро Иван Кирков в 100 картини

https://www.24chasa.bg/Article/1301726 www.24chasa.bg
Автопортрет на Иван Кирков, рисуван 1956 г.

Един художник обедини своите колеги, изкуствоведи и кинодейци. Благодарение на техните усилия се случва едно от най-значимите събития в артсредите - ретроспективната изложба на проф. Иван Кирков (1932-2010). Тя се откри снощи в зала "Р. Алексиев" (ул. "Раковски"125) - там преди 25 години е била наредена голяма и програмно звучаща живописна изложба на маестрото. Той беше един от най-забележителните, оригинални и високоинтелектуални творци на съвременното българско изкуство, работил в областта на живописта, илюстрацията и монументалните изкуства.

Покрай организирането на изложбата, редена от акад. Светлин Русев, в архивите му се намерил любопитен документ - писа рецензията му за хабилитирането на Иван Кирков за доцент в Художествената академия през 1982 г. (публикува се за първи път). "Кои са основните достойнства на Иван Кирков, пита Светлин Русев и изброява: На първо място - цялостен талант, който разбира и владее пластичния език, и то не един път завинаги, а при всички случаи в зависимост от задачите.

На второ място - езключително сигурно владеене на всички съставки на този език - от големите възможности на сигурен рисувач до превъплъщението му в една богата и разнообразна живописна стилистика, която се движи от класическата завършеност до експресивната неповторимост в решението...

Картината му
Картината му "На сянка". И двете работи са от фонда на Софийската градска галерия.

На трето място, Иван Кирков е от малцината автори в нашето изкуство, за които като че ли няма невъзможни и непостижими задачи. Автор на силно драматични композиции, изпълнени в една модерна класическа форма, на обобщени характерни портрети, на просто и непретенциозно композирани натюрморти и пейзажи - изискани, сложни и различни като атмосфера и изграждане...

На четвърто място - основното качество на Иван Кирков е движението - движението на творческата и духовна енергия - търсенето на ново вътрешно качество.

Светлин Русев подчертава и умението на Иван Кирков да работи със студентите - сериозно, многостранно, свободно, с взискателна широта и толерантност. Препоръката на рецензента е категорична - Кирков трябва да получи званието "доцент", защото е изключително ценен и перспективен възпитател на младите художници. По-късно акад. Русев пише и препоръките му за професура.

Това е най-концентрираната и представителна колекция, която е събирана до момента. Тя обхваща 55 години от творчеството на Иван Кирков в над 100 картини. Освен живописни произведения от фондовете на НХГ, СГХГ, галериите в Пловдив, Варна, Сливен и др. ще присъстват и много творби от частни колекции - част от които се показват за пръв път пред публика.

По време на цялата изложба ще бъде прожектиран и документалният филм за художника, дело на режисьора Атанас Киряков.