Помните ли София преди синята зона

https://www.24chasa.bg/Article/1301738 www.24chasa.bg
Поглед към същата дестинация в наши дни СНИМКА: СДРУЖЕНИЕ “ФРИЙ СОФИЯ ТУР”

Kога за последно сте виждали емблематични места в София като пл. „Св. Александър Невски” без автомобили? Ако не си спомняте или пък отговорът е „никога”, ще имате възможност да го сторите по време на изложбата на фотографии и пощенски картички „София преди синята зона” от 2 до 16 април 2012 г. на Моста на влюбените.

Изложбата се организира отсдружение „Фрий София Тур” със съдействието на Столична община, сайта "Стара София", сайта "Изгубената България", Асоциация за развитие на София и Sofia Insider’s Guide във връзка с годишнината от обявяването на София за столица на 3 април 1879 г.

Снимките показват столицата, преди да бъде затрупана от многобройни паркинги на открито, автомобили по тротоарите и зелените площи и задръствания. Ще можете да видите над 30 познати места (ул. „Шишман”, ул. „Раковски”, бул. "В. Левски", пл. „Александър Батенберг” и др.) с един неузнаваем облик от различни периоди от развитието на града. Изложбата показва и как изглеждат същите тези места в момента.

Днешният бул.
Днешният бул. "В. Левски" (поглед откъм ул. "Граф Игнатиев") през 30-те години на ХХ в. СНИМКА: САЙТ “СТАРА СОФИЯ”

Заедно ще се повозим на велосипед по жълтите павета, без да бъдем притеснявани от клаксони, ще застанем по средата на Орлов мост, ще повървим от Шарения мост до Централна гара, където ще можем да се качим на такси, теглено от волове. Ще видим колко спокоен може да бъде булевард "Дондуков" на разсъмване...

В изложбата са включени и непоказвани досега кадри от архивите на "Стара София" и "Изгубената България", сред които има уникални въздушни фотографии от града.

Вече повече от година и половина сдружение „Фрий София Тур” организира безплатните пешеходни обиколки на английски език Free Sofia Tour. Над 11 000 човека от над 105 държави от 6 континента са разгледали столицата чрез тях. С всяка една обиколка организаторите осъзнават все повече колко по-красив би изглеждал центърът на София без автомобили.

Изложбата е безплатна и ще продължи от 2 до 16 април. (24часа)