Как закопахме 3 милиарда евро в АЕЦ “Белене”

https://www.24chasa.bg/Article/1302736 www.24chasa.bg
Площадката на АЕЦ "Белене" в момента на разрушаването на фундамента на първи блок СНИМКА: "24 ЧАСА"

За 31 г. българите инвестираха поне 3 млрд. евро в пустата и равна сега площадка на АЕЦ "Белене". Това е рекапитулацията на решенията на различни правителства за втората атомна централа.

Започва се на 20 март 1981 г,. когато Министерският съвет взема решение за строителството. То е предшествано от дълго проучване на 8 площадки. Избира се тази при Белене въпреки съмненията за разлом, изложени в една Бяла книга на БАН. И която залага бомба под проекта.

В края на 1981 г. площадката е отчуждена, а на следващата година започва работа по нея. Първият бетон се налива през 1987 г. След три години 40% от строителните дейности са извършени, 80 на сто от оборудването са доставени.

През 1990 г. екоорганизации начело с "Екогласност" провеждат протести срещу строителството на атомната централа. Те стават един от символите на демократичните промени. Правителството на Андрей Луканов спира работата, а през 1991 г. кабинетът на Димитър Попов взема решение за погребване на проекта. Оттогава са и идеите за строителство на газова централа на площадката на Белене.

ДИМИТЪР ПОПОВ

Филип Димитров въпреки реакциите на екоорганизации докара от Чехия по Дунав реактора. Оборудването престоя, докато не го продадохме на руснаците, и реакторът вече прави ток в калининската АЕЦ. А цялото упражнение в строителство и спиране бе изчислявано на 1,8 млрд. долара

МИЛКО КОВАЧЕВ

"Белене" възкръсна през 2002 г. при правителството на Симеон Сакскобугготски с ангажимента към ЕС България да затвори малките блокове в "Козлодуй". И досега се помни, че себестойността на тока от I и II блок бе 0,92 ст., а на III и IV - под 2 ст.

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

Първи лансира идеята да бъде продължен проектът тогавашният министър на енергетиката Милко Ковачев. Официално я обяви Симеон Сакскобургготски при учредяване на НДСВ като партия.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

Първоначално намерението е да се монтира реакторът, който е на площадката, с мотив, че държавата е вложила 1,8 млрд. долара и тази инвестиция престоява години. Освен това се чертаеха фаталистични картини за недостиг на ток след спирането на малките блокове в "Козлодуй".

БОЙКО БОРИСОВ

Първото решение на кабинета е за размразяване на "Белене". Възлага се на Милко Ковачев. Той разви сериозна дейност. Говореше за мощности от 1200 мегавата. А втората АЕЦ трябваше да е готова до 2008 г. по твърденията на шефа на енергийната комисия в парламента Веселин Близнаков. Той изчисляваше, че за доизграждането й ще трябват 1,2 млрд. долара. По-късно вече се говореше за 1,5 млрд. А цената на тока се спрягаше около 3 цента.

ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Някъде между размразяването на проекта и вземане то на окончателното решение на кабинета започна да се говори, че 1/3 от оборудването е за скрап и че технологията е остаряла. Така се стига до отказване от старото оборудване, което беше основание да се възроди проектът, тъй като ще излезе по-евтин.

Ядреното лоби наложи идея за чисто нова централа на тази площадка. Медийно започнаха да се лансират последни поколения руски реактори, канадският "Канду", 600-мегаватовите на "Уестингхаус", дори на корейската "Хюндай".

По това време властта в енергетиката се приписваше на "Риск инженеринг" и на нейния шеф Богомил Манчев. По-късно компанията стана подизпълнител на архитект-инженера на проекта "Уорли Парсънс".

През лятото на 2004 г. бе актуална идеята за сливане на "Козлодуй" и "Белене" и създаване на мегаядрена компания, която да построи новата централа Дори бе подготвено решение, което да бъде одобрено от Министерския съвет, но до това не се стигна.

Пак в тази година избухна и скандал с "канадското писмо" за "Белене". Анонимното писмо, което се приписваше на български автор, замеси канадската компанияAECL и висши представители на властта в готвен подкуп за 40-80 млн. долара. Бе намесено и името на Мария Луиза, сестра на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Това обаче торпилира участието на канадците в "Белене". Тогава вече цената на тока се изчисляваше на 4 цента.

На 20 май 2005 г. НЕК обяви търг за избор на изпълнител. Оферти подадоха руската "Атомстройекспорт" и чешката "Шкода Алианс". Изискването реакторите да бъдат ВВЕР предопредели и участниците в търга.

Комисията определи за победител "Атомстроекспорт". Пред погледите на двамата президенти Владимир Путин и Георги Първанов бе подписано споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене". След това Путин изкара един мандат като премиер, върна се като президент, и все не се постигна разбирателство за цената.

През това време България похарчи по думите на сега управляващите към 2 млрд. евро. С тях плати рязането с лазерни въжета на фундамента на стария реактор и разрушаването на площадката, за технически проект, за 2/3 от цената на оборудването.

По времето на правителството на тройната коалиция и на министрите Румен Овчаров и Петър Димитров проектът вървеше, но оставаше спорът какъв да е инфлационният индекс на цената от 3,9 млрд. евро. За да продължи да се строи "Белене", която бе започната без същински договор, се подписваха анекс след анекс и така стигнаха до 13. Според различните модели на оскъпяване по това време цената на "Белене" варираше между 5 и 6 млрд. евро, а експерти прогнозираха и 8 милиарда. Този кабинет и за минути не е поставял под съмнение строителството на централата, но и до края му не беше ясно финансирането.

В края на мандата на правителството на Станишев с 49% влезе немската RWE. В първите месеци на кабинета на ГЕРБ тя излезе от проекта.

Правителството на Бойко Борисов стартира със скандал около заема от "БНП Париба" от 250 млн. евро за "Белене", от които 2/3 са отишли за "Цанков камък". Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков настоя за същински договор за строителството на централата. Беше нает нов консултант - британската банка HSBC, която да изготви финансов модел и пазарен анализ. Обществеността все още не знае какви са резултатите.

Финансирането е основният въпрос от самото начало. Както и въпросната ескалация. Един от скандалите между Трайков и руските партньори е числото 6,3 млрд. евро като цена, докато българската страна настояваше за 5 милиарда.

Тези дни премиерът Борисов извади един трънски курс, по който централата щяла да струва 20 млрд. лв.

След оставката на Трайков, на 28 март Борисов и управляващите обявиха края на АЕЦ "Белене", а изработеният реактор отива в "Козлодуй".

Лансира се отново идеята за газова централа на площадката в Белене. А новият министър Делян Добрев е в Москва да склони руснаците да не ни съдят.

ХРОНИКА

20 март 1981 г. Министерският съвет взема решение за строителство на втора атомна централа

Първата копка е през 1987 г. Проектът е на "Атоменергопроект" - Киев, и на българската "Енергопроект"

До 1990 г. са изпълнени 40% от строителните дейности по първи блок и е доставено 80% от оборудването

Същата година заради протести на "Екогласност" проектът е замразен

На 28 август 1991 г. правителството на Димитър Попов го спира официално.

Проектът възкръсва през 2002 г. при правителството на Симеон Сакскобургготски, паралелно с ангажимента към ЕС за затварянето на четирите малки блока в АЕЦ "Козлодуй".

През декември 2002 г. правителството възлага на енергийния министър Милко Ковачев да организира ОВОС и технико-икономическо проучване за изграждане на нова ядрена мощност в Белене.

Април 2004 г. кабинетът взема решение за строителство на нова ядрена мощност от 2000 мегавата.

През май 2004 г. избухва скандалът с анонимното канадско писмо за готвен подкуп от 40-80 млн. долара, които била готова да даде канадската компания AECL, за да спечели търга за "Белене".

На 20 май 2005 г. НЕК обявява търг за избор на изпълнител. Оферти подават руската "Атомстройекспорт" и чешката "Шкода Алианс". Изискването реакторите да бъдат ВВЕР, предопределя и участниците в търга.

Комисията по търга одобрява "Атомстройекспорт". На 29 ноември 2006 г. НЕК и "Атомстроекспорт" подписват предварително споразумение с цена от 3,9 млрд. евро с ескалация. Партньори на руснаците в проекта са "Арева" и "Сименс". 30% от стойността на проекта ще се изпълнява от български компании.

Официалното споразумение е подписано на 18 януари 2008 г. при посещението на руския президент Владимир Путин у нас.

Времето на кабинета на Сергей Станишев е за правене на технически проект, разрушаване на площадката, продажба на старото оборудване. И е време на анекси към споразумението, те стигат до 13. Но това правителство така и не се разбра за ескалационния индекс към цената на централата.

На 3 юли премиерът Станишев прави първа копка на новата централа.

Пак по времето на Станишев, през 2009 г., в проекта с 49% влиза немската компания RWE. В края на годината, при правителството на Бойко Борисов - напуска.

Следват три години на застой на проекта. Министърът на икономиката Трайчо Трайков настоява да има същински договор, за да се привлекат инвеститори.

Прави се търг за консултант, който да направи финансов модел на проекта, пазарно проучване. На 18 април от БЕХ съобщават, че го печели британската банка HSBC.

През всичките тези години премиерът Борисов е по-скоро противоречив в изявленията си за строителството или не на "Белене".

На 28 март той обяви, че "Белене" се спира, а готовият реактор отива в "Козлодуй". На площадката на втората атомна пък можела да се направи паро-газова централа.

На 29 март (вчера) новият министър на икономиката Делян Добрев замина за Москва да съобщи на "Росатом" решението на българското правителство и да договори да не се съдим с руснаците.

Руският министър на енергетиката Сергей Шматко обави вчера, че руснаците ще спазват строго нормите, правилата и задълженията на страните по съществуващите документи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в