Рушат защитна стена от ХVIII в., след заменка станала частна

https://www.24chasa.bg/Article/1303167 www.24chasa.bg
Видин - средновековни останки. Снимка: Интернет

Софиянец се оказа собственик на част от средновековната защитна стена на Видин и снабден с документи, че това е негова частна земеделска земя, започна да я разрушава.

Става въпрос за един от т.нар. редути, които представляват бастиони от земни насипи с каменни подземия и които през 1964 г. са обявени за архитектурна културна ценност с национално значение. Сигнал за унищожаване на паметника е подаден в полицията, образувана е преписка и е започнала проверка, потвърди зам.-шефът на ОД на МВР Константин Джунински.

Когато полицаи отишли на мястото, работещите на обекта им показали нотариален акт за частна собственост. Тепърва обаче ще се изяснява как тази част от защитното съоръжение се е оказала земеделска земя, след като през последните 200 г. не е имала такова предназначение.

Като недвижим паметник на културата от национално значение редутът е публична държавна собственост. Полицията е издала разпореждане за спиране на всякакви строителни дейности до приключване на случая.

Според първоначални данни видинчанин придобил имота от 5 дка чрез заменка в началото на 2009 г., а месеци по-късно го продал на софиянец. Посредник в сделката е служител в Областната дирекция “Земеделие”, научи “24 часа”. Той и в момента представлява новия собственик и от негово име на 5 март т.г. е сключил договор за подравняване на земята и привеждането й във вид за земеделско ползване.

Откритите при разрушаването на редута подземни помещения лесно може да стане туристическа атракция или заведения, които да привличат туристи, и така нивата да се окаже много доходоносна, предположиха запознати.

Едни от някога емблематичните заведения на Видин “Венециански склад” и “Телеграф капия” са именно в такива запазени исторически обекти.