Хванаха 8 от кучетата в кв. „Малинова долина", евтаназират ги

https://www.24chasa.bg/Article/1303373 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

8 бездомни кучета са заловени до момента от кв. "Малинова долина" в София, където глутница кучета нахапа жестоко 87-годишния проф. Ботьо Тачков, преподавател в Американския колеж. По предписания на Агенцията по храните предстои те да бъдат откарани в приюта в Сеславци и да бъдат евтаназирани. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният градоначалник обяви още, че лично поема контрола на предприятие "Екоравновесие", като ще очаква ежеседмичен отчет за броя кастрирани, прибрани и евтаназирани улични кучета. Също така всеки месец ще се прави публичен отчет пред обществото, както и за парите, които са похарчени.

Залавянето на кучетата от "Малинова долина" продължава, като на място работят три екипа на „Екоравновесие" и Общинска полиция. От неделя ще бъде удвоен броят на екипите - на 8. Въвежда се и нов денонощен телефон за подаване на сигнали в столичния съвет за сигурност - 988 04 35. Фандъкова заяви, че задължително дежурният ще трябва да връща обаждания на гражданите.

Кметът настоя Столичният общински съвет възможно най-скоро да приеме коригираната програма за овладяване на бездомните кучета, в която ще бъдат заложени по-строги мерки и глоби за хората, които ги отглеждат навън, а не в дома си.

Глутницата е била в близост до гаражи при жилищни блокове. Две жени, които са извели домашните си кучета на разходка, са повлекли след себе си и кучетата от глутницата, а заедно с тях са взели и чували с храна. Песовете са били агресивни и към служителите на "Екоравновесие".

„За тези кучета, които са в кв. „Малинова долина", ако трябва седмици наред ще ходим, но сме длъжни да ги изловим всички в района и съответно да ги евтаназираме", съобщи директорът на „Екоравновесие" Манол Нейков.

Той обясни, че причината за агресивността на кучетата е даването на храна от живеещите в околните блокове, което кара животните да пазят територията си и да са агресивни.

Агресивните бездомни кучета в столицата трябва да бъдат незабавно приспивани, настоя общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Той поиска още във всяка следваща общинска сесия кметът да отчита напредъка по намаляване на популацията на бездомни животни в София.

Именно Джамбазки преди време настоя за по-голяма събираемост на таксите за домашни любимци, които имат възпиращ ефект пред изоставянето на кучета. След настояване на общинския съветник от ВМРО сумата от регистрацията на домашни животни в новия бюджет на столицата стана 320 хиляди лева, а общината се канеше дори да намали заложените в бюджет 2012 суми от такси за кучета до само 120 хиляди лева. От няколко години общинският съветник от ВМРО призовава за по-бързи и радикални мерки спрямо популацията на бездомни кучета, както и за повишаване на глобите за недобросъвестни стопани. Преди две години ВМРО в София дори излезе с призив „Кучетата или децата ни!".

Припомняме, че вчера 87-годишният професор Ботьо Тачков, който работил в САЩ, беше жестоко нахапан от глутница кучета. Той е с опасност за живота с множество наранявания във ВМА.

Глутницата, която е нападнала професора, е била от 15 кучета, съобщи Манол Нейков. По думите му, реагирано е незабавно, на мястото на инцидента са били и началникът на Шесто РУП, и районният кмет Димитър Дилчев. Екипът на общинското предприятие е изстрелял упойка към две от кучетата в глутницата, но те са избягали преди упойката да започне да действа.

Кварталните градинки, изоставените строителни обекти, безстопанствените къщи са главно местата, където се обособяват глутници от бездомни кучета, допълни шефът на "Екоравновесие".

На седмица се подават между 100 и 150 сигнала към общинското предприятие за бездомни кучета през миналата година. От заловените животни са били кастрирани 4157 кучета.

Статистика сочи, че 54% от болните от кучешка тения в Европейския съюз са от България. Годишно в страната ни се регистрират по над 200 ухапвания. 50 млн. лв. се харчат на година за залавянето и кастрирането на улични кучета. Точно толкова е бюджета на БАН за същия период.