При “внезапна смърт”- масажирайте сърцето

https://www.24chasa.bg/Article/1303920 www.24chasa.bg
Първа помощ за Фабрис Муамба

Фабрис Муамба, футболист от английския отбор "Болтън", припада на терена в 41-ата минута на мача с "Тотнъм" на 17 март. Пред очите на хиляди фенове започва борба за живота му. Сърдечен масаж му правят притичалите парамедици, на помощ идва и лекар кардиолог, който е на стадиона като зрител.

По-късно в линейката, която откарва футболиста в болница, му правят 14 електрошока. Медите излизат със заглавия, че сърцето на Муамба спира за 78 минути.

"Това не е възможно, усмихва се д-р Светослав Сардовски, началник на сърдечната реанимация в "Пирогов". Толкова време е бил всъщност между живота и смъртта, докато е продължавала реанимацията и сърцето е било поддържано механично."

По 4 дни в месеца в
По 4 дни в месеца в "Пирогов" са дежурни по инфаркти и тогава в сърдечната реанимация няма свободно легло. СНИМКИ: ГЕОРГИ РАХНЕВ И РОЙТЕРС

Едва до 6 минути след спиране на сърдечната дейност има 100% вероятност човек да се възстанови, без да има сериозни последици за здравето му, причинени от спрения приток на кислород към мозъка. След 7 минута процентът рязко спада, защото започват необратими процеси в мозъка. И дори сърцето да проработи отново, мозъчните клетки не се възстановяват. Ако няма поражения в мозъка на Муамба, значи реанимацията е била ефективна.

Д-р Сардовски
Д-р Сардовски

Дни преди инцидента в Англия екип на "Бърза помощ" у нас пристига на адрес - млад мъж се е почувствал много зле и приятелката му се обажда на тел. 112. Без да прегледа пациента, лекарката го приканва да стане, за да го закарат до болницата. Мъжът се изправя на леглото, прилошава му и умира. "Пациентът не е трябвало да става изобщо - казва д-р Сардовски. - Освен това е задължително да му се направи електрокардиограма, което не винаги става. Често съм виждал как на някого като му е прилошее, му бият шамари и го плискат с вода. Това са глупости. "

Според лекаря за "внезпна смърт" може да се говори, когато човек умира до 1 час след появата на симтомите - т. е. няма заболяване, оплаквания, които да подсказватза състояние, което може да доведе до фатален край.

Причина най-често е исхемичната болест на сърцето, или стенокардията. Тя се дължи на стеснение или запушване на коронарен съд, който храни сърцето с кръв. В развитите страни 80% от случаите на "внезапна смърт" се дължат на това. При нас процентът е същият, но за съжаление в последно време нараства. Това засяга 1-2-ма на 1000 население, основно хора над 35 години.

Най-страшната форма на исхемичната болест е острият миокарден инфаркт. Смъртността от него преди 30-40 години в болниците е била 30%. Тогава на тези пациенти не са им давали да стават, за да щадят сърцето, но пък са умирали от белодробна емболия, която развиват в резултат на залежаването.

По-късно през годините, когато започват да лекуват болните с аспирин и хепарин, смъртността спада на 15%. С появата на тромболитиците - за разграждане на съсирека, тя се намалява още. Най-новото в медицината е инвазивното лечение, при което механично се влиза в кръвоносния съд, за да бъде отпушен. С този метод смъртността спада до 5-6%. Преди години много хора са умирали от усложнения или са оставали инвалиди. При модерното лечение тези случаи са изключение. И пациентите след 2 седмици тръгват на работа.

При спортистите основна причина за "внезапна смърт" - до 25%, е вродено задебеляване на сърдечния мускул (хипертрофичната кардиомиопатия). То пречи на изтласкването на кръвта.Променената структурата на самия мускул е предразположение към аритмии или т. нар. камерно мъждене (сърцето не се съкращава ефективно, а трепти, мъжди).

Статистиките сочат на второ място при спортистите като причина за фатален изход на терена т. нар. комоцио на сърцето.

Това се получава, когато при футболен мач или ръгби състезателите се сблъскват и може да се стигне до удар в сърдечната област, който води до аритмия.

Третата причина са вродени аномалии на коронарните артерии - примерно артерията не излиза от аортата, а от друг съд.

Големите физически натоварвания - и при спортистите, и при останалите хора - водят до стрес, който също е от основните рискови фактори за "внезапна смърт". Тогава на сърцето му се налага да работи с удвоени сили, тъй като е необходим повече кислород.

При емоционалния стрес пък се увеличава производството на хормони като адреналин, което също води до появата на аритмии. Дори при здрави хора това може да доведе до фатални последствия. Например през 1994 г. след голямото земетресение в Калифорния 2,5 пъти се увеличават случаите на "внезапна смърт", което се отдава на големия стрес.

Наследственият фактор също играе голяма роля.

Но независимо от какво са причинени аритмиите, надеждата за спасението е в сърдечния масаж.

ЧЕЛЕН ОПИТ

В Далас имат специална програма, по която обучават шофьорите - а това обхваща почти цялото население - как да поддържат жизнените функции.

Има и специални автоматични помпи с батерии за масаж на сърцето, с които това става по-лесно.

Масажът поддържа притока на кръв към мозъка и другите жизненоважни органи.

През това време надеждата е или сърцето да тръгне само, или да се намери електрошок, който да удари мускула и да се възстанови работата му.

ЗИНА СОКОЛОВА