Рязкото затопляне събуди кърлежите

https://www.24chasa.bg/Article/1303952 www.24chasa.bg
Кърлежите се ориентират към голите части на тялото и подобен плаж в Борисовата градина или друг парк може да се окаже опасен. СНИМКА: РЕНЕТА ПОПОВА

Затопляне от 17-20 градуса, започнало почти без преход след дългата и студена зима, събуди кърлежите по-рано от обичайното и първите заразени вече са факт. Обикновено паразитите се активизират в началото на април и са жизнени до края на септември, обяснява д-р Любена Андонова, зам.-директор по лечебната част на СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".

Кърлежите са над 30 вида, пренасят микроорганизми - причинители на опасни инфекции с различна клинична картина.

Най-популярна, макар и не най-разпространена у нас, е лаймската болест, за която виновник е борелия бургадорфери. Микроорганизмът се предава през различните стадии от развитието на кърлежа (яйце, ларва, нимфа, имаго, възрастно).

Инкубационният период на лаймската болест е от 4 до над 30 дни.

Най-характерният симптом е голямо червено петно на мястото на ухапването или близо до него, възможно е да е и по-далече. Понякога петната са повече. Т.нар. еритема мигранс може да има светъл център и тъмночервена периферия или обратно и на жаргон я наричат и биволско око. Продължава 3-4 седмици в зависимост от лечението. Възможно е да се комбинира с висока температура и увеличение на лимфните възли близо до мястото на ухапаното. Вторият и третият стадий на болестта продължават месеци и дори години. Тогава вече се засягат ставите, централната нервна система, настъпват трайни кожни промени, а понякога и сърдечносъдови проблеми.

Д-Р ЛЮБЕНА АНДОНОВА

Марсилската (средиземноморска, петниста) треска се появи пак през 1992-1993 г., след като беше изчезнала повече от 30 г., и сега е най-честата зараза у нас, пренасяна от кърлежи, казва д-р Андонова. Резултат е на бума на безстопанствени кучета, тъй като причинителят й - рикетсия конори, живее по тях. Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с много по-драматично начало - температура над 39°, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите, болки зад очните ябълки, липса на апетит, нежелание за работа. Няколко дни след ухапването се появява характерен обрив, който се разпростира по лицето и цялото тяло, включително и по дланите и стъпалата. Рикетсиите увреждат стените на кръвоносните съдове и така достигат до всички органи и системи. Често се стига поразяват черния дроб, бъбреците, сърцето, централната нервна система. В по-тежките случаи може да се получи кървене от различни органи, а обривът става силно червен.

Кримската конгохеморагична треска е най-тежката зараза от кърлежи у нас. За първи път е изолирана на полуостров Крим, а години по-късно и в Конго, откъдето носи името си. Тя е с по-кратък инкубационен период - от 2 до 14 дни. Започва с висока температура, кръвоизливи в склерите, възможни са и кръвоизливи от носа, стомашно-чревния тракт, бъбреците. Заразените повръщат и изхождат кръв. В резултат кръвното пада рязко, човек може да получи шок, дори да спре да уринира, тъй като обемът на циркулиращата в тялото кръв не е достатъчен, обяснява специалистката.

В последните години у нас са регистрирани единични случаи на някои по-тежки инфекции като човешката гранулоцитна анаплазмоза. Появява се кърлежов енцефалит, който засяга централната нервна система. Това обаче са диагнози, обичайни повече за страни от Централна и Западна Европа.

Кърлежите имат различни "запазени" територии. Т.нар. иксодови, които пренасят кримската конгохеморагична треска, паразитират върху крави, телета, овце, кози и друг добитък.

Носителите на борелия бургадорфери, които причиняват лаймската болест, се срещат най-често сред природата. Затова обикновено заболяват хора, били на разходки и излети на Витоша, в Борисовата градина, в Южния парк, казва д-р Андонова.

Някои се пренасят и от птици. Затова, макар и рядко, кърлежи може да паднат върху човек от дърветата.

Освен това различните райони в страната също имат своята "кърлежова" специфика. Случаите на лаймска болест се наблюдават в почти цялата страна. Марсилската треска обаче се среща главно по поречието на р. Марица и Тунджа - в Ямбол, Сливен, Пловдив, Хасково и Пазарджик, Силистренско и Варненско, в района на Кюстендил. В Северна България това е почти непозната диагноза.

Заразените с кримска конгохеморагична треска са много в района на Кърджали, Бургас, Хасково, Пазарджик, Сливен и Благоевград. Почти всяка година там има по няколко случая, като последните бяха в Гоцеделчевско, обяснява д-р Андонова.

Първата предпазна мярка, която трябва да се вземе срещу кърлежите, е редовно окосяване на тревата, категорични са специалистите. Във фермите пък е задължително системното обезпаразитяване на животните.

По време на разходка е добре да се носят дрехи с дълъг ръкав, както и високи обувки.

Кърлежите обичат най-много откритите, по-влажни и меки места на човешкото тяло - при жените под гърдите, при мъжете около скротума, под мишниците, в пъпа, зад ушите.

За да сме сигурни, че няма да ни полазят, може да използваме репеленти - същите препарати срещу комари и други насекоми. Те се продават в най-различни варианти в аптеките, казва инфекционистката.

Когато видим, че ни е ухапал кърлеж, не трябва да изпадаме в паника, а да побързаме да го извадим, съветва тя. Колкото по-експедитивно се действа, толкова повече намалява вероятността той да се впие и да прехвърли със слюнката си съответните причинители на инфекциите.

"Някои специалисти препоръчват веднага след ухапване профилактика с антибиотик, аз обаче намирам това за безпредметно в резултат от дългата си практика", категорична е д-р Андонова. Докато не се знае заразен ли е кърлежът и с какво точно, не може да се проведе правилно лечение. Случва се човек да пие лекарството 3-5 дни и пак да се окаже, че не се е излекувал.

При всички болести успешната терапия зависи от правилно избрания антибиотик и достатъчно продължителното лечение. Случва се един и същи човек да бъде ухапан 4-5 пъти през лятото - абсурдно е през цялото време да пие антибиотик, твърди специалистката.

Според нея адекватната терапия може да започне само при недвусмислени симптоми за заболяване. Когато човек иска да е напълно сигурен какво точно да предприеме, трябва да занесе кърлежа на микробиолог, който да каже с какво е заразен. Безсмислено е да се прави серологично изследване за антитела по-рано от 3-ата седмица след ухапването, казва Андонова.

Много пациенти настоявали, пробата се оказвала отрицателна, а после смятали, че лекарите са ги объркали. По-късно пък се притеснявали, че уж са излекувани, а още имат антитела. Това не трябва да ги тревожи, лекува се болестта, а не антителата, казва специалистката.

СПЕЦИАЛИСТЪТ: Не мажете с нищо, извадете го с еднопосочно въртеливо движение

Съветите да намажем ухапаното от кърлеж място с олио, рициново масло или дори с газ вече не са актуални. Допреди няколко години се смяташе, че това помага паразитът да се задуши и сам да се "пусне". Тази теза обаче отпадна като несъстоятелна, защото стана ясно, че се раздразва и като защитна реакция изпуска всичко, с което се е насмукал, което увеличава значително риска от заразяване на човека.

Затова е най-добре да се извади с внимателни въртеливи движения с пинсета. Няма значение дали е надясно, или наляво, важно е да е в една посока.

Задължително е ползването на ръкавици, защото при смачкването и пръскането на кръвта човек също може да се зарази. След това кожният участък се дезинфекцира.

Ако не успеете да се справите сам, може да потърсите помощ във всяка амбулатория. Вариант е и личният лекар, а ако кърлежът се е забил много надълбоко, потърсете хирург.

При ухапване човек не може да разбере веднага дали кърлежът го е заразил, или не. В рамките на следващите 14-21 дни той трябва внимателно да се наблюдава. При поява на червено петно е логично да се възникнат съмнения за лаймска болест, високата температура и обривът насочват към марсилска треска.

При по-рязко влошаване на състоянието може да се допусне и най-тежката диагноза - кримската хеморагична треска. Ако има симптоми, трябва да се потърси лекар и да му се обясни преди колко време е станало ухапването. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.