Рязкото затопляне събуди кърлежите

https://www.24chasa.bg/Article/1303952 www.24chasa.bg
Кърлежите се ориентират към голите части на тялото и подобен плаж в Борисовата градина или друг парк може да се окаже опасен. СНИМКА: РЕНЕТА ПОПОВА

Затопляне от 17-20 градуса, започнало почти без преход след дългата и студена зима, събуди кърлежите по-рано от обичайното и първите заразени вече са факт. Обикновено паразитите се активизират в началото на април и са жизнени до края на септември, обяснява д-р Любена Андонова, зам.-директор по лечебната част на СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".

Кърлежите са над 30 вида, пренасят микроорганизми - причинители на опасни инфекции с различна клинична картина.

Най-популярна, макар и не най-разпространена у нас, е лаймската болест, за която виновник е борелия бургадорфери. Микроорганизмът се предава през различните стадии от развитието на кърлежа (яйце, ларва, нимфа, имаго, възрастно).

Рязкото затопляне събуди кърлежите

Инкубационният период на лаймската болест е от 4 до над 30 дни.

Д-Р ЛЮБЕНА АНДОНОВА
Д-Р ЛЮБЕНА АНДОНОВА

Най-характерният симптом е голямо червено петно на мястото на ухапването или близо до него, възможно е да е и по-далече. Понякога петната са повече. Т.нар. еритема мигранс може да има светъл център и тъмночервена периферия или обратно и на жаргон я наричат и биволско око. Продължава 3-4 седмици в зависимост от лечението. Възможно е да се комбинира с висока температура и увеличение на лимфните възли близо до мястото на ухапаното. Вторият и третият стадий на болестта продължават месеци и дори години. Тогава вече се засягат ставите, централната нервна система, настъпват трайни кожни промени, а понякога и сърдечносъдови проблеми.

Марсилската (средиземноморска, петниста) треска се появи пак през 1992-1993 г., след като беше изчезнала повече от 30 г., и сега е най-честата зараза у нас, пренасяна от кърлежи, казва д-р Андонова. Резултат е на бума на безстопанствени кучета, тъй като причинителят й - рикетсия конори, живее по тях. Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с много по-драматично начало - температура над 39°, силна отпадналост, болки в мускулите и ставите, болки зад очните ябълки, липса на апетит, нежелание за работа. Няколко дни след ухапването се появява характерен обрив, който се разпростира по лицето и цялото тяло, включително и по дланите и стъпалата. Рикетсиите увреждат стените на кръвоносните съдове и така достигат до всички органи и системи. Често се стига поразяват черния дроб, бъбреците, сърцето, централната нервна система. В по-тежките случаи може да се получи кървене от различни органи, а обривът става силно червен.

Кримската конгохеморагична треска е най-тежката зараза от кърлежи у нас. За първи път е изолирана на полуостров Крим, а години по-късно и в Конго, откъдето носи името си. Тя е с по-кратък инкубационен период - от 2 до 14 дни. Започва с висока температура, кръвоизливи в склерите, възможни са и кръвоизливи от носа, стомашно-чревния тракт, бъбреците. Заразените повръщат и изхождат кръв. В резултат кръвното пада рязко, човек може да получи шок, дори да спре да уринира, тъй като обемът на циркулиращата в тялото кръв не е достатъчен, обяснява специалистката.

В последните години у нас са регистрирани единични случаи на някои по-тежки инфекции като човешката гранулоцитна анаплазмоза. Появява се кърлежов енцефалит, който засяга централната нервна система. Това обаче са диагнози, обичайни повече за страни от Централна и Западна Европа.

Кърлежите имат различни "запазени" територии. Т.нар. иксодови, които пренасят кримската конгохеморагична треска, паразитират върху крави, телета, овце, кози и друг добитък.

Носителите на борелия бургадорфери, които причиняват лаймската болест, се срещат най-често сред природата. Затова обикновено заболяват хора, били на разходки и излети на Витоша, в Борисовата градина, в Южния парк, казва д-р Андонова.

Някои се пренасят и от птици. Затова, макар и рядко, кърлежи може да паднат върху човек от дърветата.

Освен това различните райони в страната също имат своята "кърлежова" специфика. Случаите на лаймска болест се наблюдават в почти цялата страна. Марсилската треска обаче се среща главно по поречието на р. Марица и Тунджа - в Ямбол, Сливен, Пловдив, Хасково и Пазарджик, Силистренско и Варненско, в района на Кюстендил. В Северна България това е почти непозната диагноза.

Заразените с кримска конгохеморагична треска са много в района на Кърджали, Бургас, Хасково, Пазарджик, Сливен и Благоевград. Почти всяка година там има по няколко случая, като последните бяха в Гоцеделчевско, обяснява д-р Андонова.

Първата предпазна мярка, която трябва да се вземе срещу кърлежите, е редовно окосяване на тревата, категорични са специалистите. Във фермите пък е задължително системното обезпаразитяване на животните.

По време на разходка е добре да се носят дрехи с дълъг ръкав, както и високи обувки.

Кърлежите обичат най-много откритите, по-влажни и меки места на човешкото тяло - при жените под гърдите, при мъжете около скротума, под мишниците, в пъпа, зад ушите.

За да сме сигурни, че няма да ни полазят, може да използваме репеленти - същите препарати срещу комари и други насекоми. Те се продават в най-различни варианти в аптеките, казва инфекционистката.

Когато видим, че ни е ухапал кърлеж, не трябва да изпадаме в паника, а да побързаме да го извадим, съветва тя. Колкото по-експедитивно се действа, толкова повече намалява вероятността той да се впие и да прехвърли със слюнката си съответните причинители на инфекциите.

"Някои специалисти препоръчват веднага след ухапване профилактика с антибиотик, аз обаче намирам това за безпредметно в резултат от дългата си практика", категорична е д-р Андонова. Докато не се знае заразен ли е кърлежът и с какво точно, не може да се проведе правилно лечение. Случва се човек да пие лекарството 3-5 дни и пак да се окаже, че не се е излекувал.

При всички болести успешната терапия зависи от правилно избрания антибиотик и достатъчно продължителното лечение. Случва се един и същи човек да бъде ухапан 4-5 пъти през лятото - абсурдно е през цялото време да пие антибиотик, твърди специалистката.

Според нея адекватната терапия може да започне само при недвусмислени симптоми за заболяване. Когато човек иска да е напълно сигурен какво точно да предприеме, трябва да занесе кърлежа на микробиолог, който да каже с какво е заразен. Безсмислено е да се прави серологично изследване за антитела по-рано от 3-ата седмица след ухапването, казва Андонова.

Много пациенти настоявали, пробата се оказвала отрицателна, а после смятали, че лекарите са ги объркали. По-късно пък се притеснявали, че уж са излекувани, а още имат антитела. Това не трябва да ги тревожи, лекува се болестта, а не антителата, казва специалистката.

СПЕЦИАЛИСТЪТ: Не мажете с нищо, извадете го с еднопосочно въртеливо движение

Съветите да намажем ухапаното от кърлеж място с олио, рициново масло или дори с газ вече не са актуални. Допреди няколко години се смяташе, че това помага паразитът да се задуши и сам да се "пусне". Тази теза обаче отпадна като несъстоятелна, защото стана ясно, че се раздразва и като защитна реакция изпуска всичко, с което се е насмукал, което увеличава значително риска от заразяване на човека.

Затова е най-добре да се извади с внимателни въртеливи движения с пинсета. Няма значение дали е надясно, или наляво, важно е да е в една посока.

Задължително е ползването на ръкавици, защото при смачкването и пръскането на кръвта човек също може да се зарази. След това кожният участък се дезинфекцира.

Ако не успеете да се справите сам, може да потърсите помощ във всяка амбулатория. Вариант е и личният лекар, а ако кърлежът се е забил много надълбоко, потърсете хирург.

При ухапване човек не може да разбере веднага дали кърлежът го е заразил, или не. В рамките на следващите 14-21 дни той трябва внимателно да се наблюдава. При поява на червено петно е логично да се възникнат съмнения за лаймска болест, високата температура и обривът насочват към марсилска треска.

При по-рязко влошаване на състоянието може да се допусне и най-тежката диагноза - кримската хеморагична треска. Ако има симптоми, трябва да се потърси лекар и да му се обясни преди колко време е станало ухапването. (24часа)