Извънземни кацали на Белинташ

https://www.24chasa.bg/Article/1304627 www.24chasa.bg

Магическо място. Обсерватория на траките. Площадка за извънземни. Обиталище на великани. Пристан на Ноевия ковчег.

Всичко това се свързва с Белинташ - скален феномен, извисяващ се на 1200 метра в Родопите. Намира се на около 60 км от Пловдив в района на селата Врата и Сини връх. Обвит е в мистика, което кара археолози и иманяри непрекъснато да се навъртат там.

Екстрасенси и търсачи на извънземни цивилизации разнасят легенди за този връх. Учени пък казват, че всички тези твърдения са плод на дилетанти.

Ямки и улеи от звездната карта на Белинташ
Ямки и улеи от звездната карта на Белинташ

От две години археолози от НИМ извършват проучвания - откриха останки от бронзовата епоха. Заключават, че Белинташ е бил скално тракийско светилище, функционирало още през XIII век преди Христа.

Тези дупки, пълни с дъждовна вода, може би са служили за вани на гигантите.
Тези дупки, пълни с дъждовна вода, може би са служили за вани на гигантите.

Сподвижници на клуб "Сириус" от Пловдив отиват още по-далече. Според тях в този район са живели титани, високи над 2,5 метра.

Платото Белинташ е абсолютно равно, затова уфолози предполагат, че тук са кацали космически кораби.
СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ
Платото Белинташ е абсолютно равно, затова уфолози предполагат, че тук са кацали космически кораби. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ

Съдят по откритите наблизо гробове, дълги 3-4 м. Официалната наука се съмнява, че са съществували толкова големи хора. "Тогава защо тези гробове са с такива размери?", пита Владимир Петров от "Сириус".

В района около хижа "Марциганица" над Асеновград имало още едно тайствено място, където преди хилядолетия са живели гиганти. Те били предшественици на Циклопа и отваряли и затваряли с едната си ръка входа на пещера, местейки огромен кръгъл камък.

Наличието на множество ями в Белинташ, две от които са с дълбочина 2,45 м и диаметър 2,10 м, говорело, че са използвани именно от гиганти. Те служели за вани, в които се потапяли високите хора. Водата в тях е дъждовна и имала пречистващо действие.

В своята книга "Белинташ - светилището на бесите" краеведът Никола Боев смята, че мястото е древна слънчева обсерватория.

Цялото плато, което е с дължина 300 м и ширина 35 м, е набраздено с улеи, малки ями и кладенци. Когато се свържат с мислени линии, образуват копие на звездната карта, отбелязва Боев. Според него в кръглите дупки по платото се откриват в посока изток-североизток и много репери за наблюдение.

Други предполагат, че кладенците са астрономически "пособия" на траките. Те са три и представляват правилни цилиндри. Стените им са много гладки.

Понеже платото представлява равна площадка, това подтиква уфолозите да смятат, че там може да са кацали космически кораби, ориентирайки се по изображенията, изсечени в скалата.

Екстрасенси са категорични, че мястото представлява силно енергийно поле. Хора със свръхестествени умения лежат на скалите с часове, за да поемат космически послания.

Потапят се в легенди, според които извънземни са спирали в Белинташ и са зареждали корабите си, за да продължат пътешествието си.

И от чужбина доста екстрасенси посещават мястото, за да се зареждат. Ако носите компас, ще видите как стрелките му "полудяват" там, защото силните енергийни полета са факт.

Хора от близките села пък говорят за библейско предание. Според него до този връх в Родопите стигнали водите на Потопа, а на металните халки в платото бил привързан Ноевият ковчег.

В началото на 90-те години Ванга предрече, че Белинташ ще разкрие тайните си, когато там загинат 8 души.

Засега двама са намерили смъртта си, поразени от мълнии.

"Осем смърти ще се случат, осем души ще умрат, ако тръгнете да ровите. Това място е от бога, свято, дедите ни са били там", гласят думите на петричката пророчица.

Местни хора съветват: "Ако тръгнете към Белинташ и по пътя небето притъмнее, връщайте се! Скалите са със силна енергия и привличат като магнит гръмотевиците."

Краеведът Боев споделя, че мястото е прокълнато, защото е езическо. С настъплението на християнството, за да бъдат унищожени езическите остатъци, са били вдигани храмове. Там, където не е можело да бъдат построени, анатемосвали терена. На Белинташ няма нито една черква.

А в района около Асеновград днес съществуват около 250 параклиса, доста от тях строени направо в скалите.

Има и други теории за Белинташ. Изследователи смятат, че някъде в скалата е скрита древната библиотека със знания за траките.

Районът бил обитаван от бесите. Херодот пише, че те са жреческо общество, носители на знания и опит. Владеели и храма на Дионис, който се намирал високо в планината. В центъра стояла жрица, която извършвала възлияние с вино и по височината на пламъците давала отговорите.

Александър Македонски, минавайки на поход през Родопите, се спрял да се допита до тракийските жреци. От тях узнал, че ще завладее света. Затова оставил в дар златната си колесница някъде край Белинташ, разказва легендата.

Точно там е намерена през 70-те години на миналия век сребърна оброчна плочка на Сабазий - бога на възраждащата се и умираща природа и на мъдростта. Археологът доц. д-р Костадин Кисьов обаче твърди, че тя е фалшификат.

Самото име Белинташ в превод от древните тюркски езици означава "умен камък" или "камък на знанията". Затова и интересът към това място не стихва.