Шафран и индийски женшен помагат срещу безплодие

https://www.24chasa.bg/Article/1306355 www.24chasa.bg

Зачеването и раждането на здраво дете е мисия. За да се подготви за нея, човек трябва да мине през духовно и физическо пречистване. Това обяснява проф. Аджит Кулкарни от Индия, който пристигна у нас за Световната седмица на хомеопатията. Тази година тя е посветена на репродуктивното здраве. Проф. Кулкарни практикува хомеопатия от 22 г., автор е на книги и статии за тази наука, публикувани на много езици. У нас той ще обучава български лекари за Шуслеровата терапия и решаване на проблемите на репродуктивното здраве. Безплатните прегледи за Седмицата на хомеопатията се провеждат общо в 11 града, като пълният списък на кабинетите може да се види на homeopathybulgaria.org. Предвидени са и лекции за гражданите със свободен достъп. Тази в София е във вторник, 3 април, от 12 ч в "Синема Сити" на "Мол София". На 4 април са лекциите в Пловдив и в Бургас, а на 5 април е тази във Варна.

Хомеопатията е официална медицина в Индия, включена е в правителствената политика повече от 100 г., обясни проф. Кулкарни. В Индия е много популярна, около 30% от населението се лекува по този начин. Във всяка болница има и отделение по хомеопатия.

"Според традиционните индийски разбирания жената трябва да се омъжи рано и да има деца - обикновено около 25 г. Първи брак и раждане след 35 г., както е популярно в Европа, не се възприема. Разликата между партньорите трябва да е до 2 г.", казва гостът. По думите му хомеопатията може да помогне на европейките, които отлагат раждането за след 30 г. Основният принцип в тази наука е, че духът и тялото се лекуват заедно.

Проф. Кулкарни ще консултира и български двойки, които имат репродуктивни проблеми. За да роди здраво дете, жената трябва да спазва определен режим.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И ТК
Проф. Кулкарни ще консултира и български двойки, които имат репродуктивни проблеми. За да роди здраво дете, жената трябва да спазва определен режим. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И ТК

Лекарствата се предписват, като се вземат предвид характерът и личността.

Освен да подготвим двойката психологически за зачеването, в Индия им предлагаме и терапия, режим на живот, който да улесни зачеването, разказва проф. Кулкарни.

Първо се предлага т.нар. конституционално лечение - ако се лекува двойката, всеки трябва да получи неговото си лекарство. "Търсим базовите причини, извора на заболяването, ако има репродуктивен проблем. Може да са налице генетични проблеми, които родителите рискуват да предадат на поколението си. Би могло да се даде такова лечение, което да намали вероятността от поява на тези болести при детето", обяснява индийският професор.

Първо се правят изследвания, които трябва да изяснят има ли физически причини за безплодие - структурни промени на органите или хормонален дисбаланс. Второто е често срещана причина за безплодие. Мъжът също трябва да се изследва. Може при него да има понижен брой или мобилност на сперматозоидите, подсказва проф. Кулкарни. За изследванията се използват методите за диагностика на традиционната медицина.

След това в Индия прилагат здравословна диета, която да повиши шансовете за зачеване. Първата билка, която се препоръчва, е шафран (подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар - бел. авт.). На вид е като жълтеникави нишки, добавя се в млякото.

Има традиция в първата брачнанощ булката да поднася на мъжа си мляко с шафран.

Широко прилагани са и други растения - ашвагандa (познато още като индийски женшен - Withania somnifera) и индийски сарсапарил (с ботаническо име Hemidesmus indicus).

Препоръки има и за храната. Диетата трябва да е балансирана с достатъчно въглехидрати и мазнини, да е богата на калций, магнезий и есенциални мастни киселини, витамини В6, В12 и фолиева киселина.

Обикновено се избягват химическите форми на тези важни витамини и микроелементи. Хомеопатите казват на жените в кои продукти се съдържа фолиевата киселина - мляко, зеленолистни зеленчуци. Тя е много важна за жената по време на бременността - играе роля за оформяне на мозъка на плода.

Любопитни са традиционните индийски разбирания какво трябва да яде жената, която иска да зачене. Режимът се казва "ваджикаранам". "Първата най-важна точка от тази житейска философия е, че детето става възрастен и после влиза в ролята на родител. Без деца човек не оставя следа в живота. Те са най-важният смисъл на съществуването. Основната цел е да се създаде здраво поколение - това е мисия. Концепцията идва от аюрведа. Двойката трябва да премине през личностно пречистване и обновяване", разкрива особеностите на индийската култура проф. Кулкарни.

Планът за здраво бебе се състои от няколко точки. Първата е за промяна в начина на живот. Не бива да се яде храна, приготвена извън дома, нито пък сготвена от непознат. Във всекидневието нито мъжът, нито жената не бива да се забърква в кавги. Двамата партньори трябва да поддържат психически баланс, да не изпитват негативни емоции. Има и програма за хранене. В менюто могат да се добавят някои билки. За жените се препоръчват определени масла за масаж на тялото.

Пречистването на тялото преди желаното зачеване се прави по правилата на панчакарма - част от учението на аюрведа. С лаксатив се прочистват червата. Йога също се препоръчва като част от подготовката за зачеване, а също и медитация. Едно от най-важните неща е да се приема храна от естествен произход и да се избягват снаксове, фаст-фуд, както и храна с пестициди.

Смята се, че те влияят негативно на чувствителната женска ендокринна система. В големите мегаполиси като Мумбай и Делхи властва модата на бързите закуски, но в селските райони хората се хранят естествено, обясни проф. Кулкарни.

В практиката си той имал много двойки, на които е успял да помогне да имат дете. "Преди 3 г. имах пациентка с кисти на яйчниците. Тя страдаше от нередовен цикъл, който протичаше тежко. Лекувах я 1 г. Имаше дисбаланс на хормоните, но получи нейното си лекарство, което се приготвя от злато. След това цикълът й стана редовен и тя успя да зачене", описва един от случаите си хомеопатът.

По думите му има много добри природни лекарства за подобряване на количеството и качеството на сперматозоидите. Над 70% от хомеопатичните лекарства са от растения. Има обаче още минерални и животински. Лекарството зависи от конкретния случай. Например препаратът ликоподиум клаватум, който е от растителен произход, постига голям ефект при мъжете. Има и лекарство от елемента селен. Понякога не се откривала физическа причина за безплодието нито при мъжа, нито при жената. В тези случаи хомеопатията била много полезна, защото взема предвид генетичните предразположения и се търси т.нар. конституционално лекарство - това, което е най-подходящо за конкретния индивид.

Основната философия за живота при аюрведа и хомеопатията е една и съща, казва още индийският професор. И при двете се лекува не самото заболяване, а личността, която го е развила. Лечението е за конкретния човек и неговите нужди. При аюрведа 75% от лекарствата също били на растителна основа, но при хомеопатията се придава по-голяма тежест на ролята на ума. При аюрведа пък вниманието е насочено в по-голяма степен към храненето и промяната в начина на живот.

Хомеопатията се основава на принципа - подобното се лекува с подобно. При аюрведа се следват два закона - този, но и друг - че проблемът се лекува с противоположно. Тя използва и силни лекарства - химически препарати. "Трябва много да се внимава, така че дозата да не стане токсична за организма. Например има лечение с препарат, получен от злато, но то не може да се дава дълго. При хомеопатията дозата винаги е много малка, препаратите са разредени и няма опасност от предозиране", обобщава проф. Кулкарни.