Титаник на 100 години - смъртта вече е романтика

https://www.24chasa.bg/Article/1306467 www.24chasa.bg
Носът на кораба, целият покрит с морска растителност, бе сниман от робот на дъното на океана.

11-годишният Джон Пейн от Чикаго е обсебен от историята на “Титаник”. Той методично чете всичко за луксозния лайнер още от детската градина. Направил си е модел на кораба от “Лего”, а наскоро убедил учителката си в 5-и клас да му разреши да отбележи потъването на кораба с мултимедийна презентация пред класа.

Тази година 15 април е по-специална дата, тъй като се навършват 100 години от потъването на най-големия за времето си лайнер, смятан тогава за непотопяем. “Титаник” тръгва на първото си пътуване от Саутхемптън за Ню Йорк. След 3 дни плаване се удря с пълна скорост в айсберг в Северния Атлантически океан, който прави фатални пробиви в корпуса му. В 2,20 часа сутринта на 15 април 1912 г. “Титаник” се разцепва на две и бързо потъва в ледените води, като повлича със себе си повече от 1000 души на борда. Стотици други измръзват за минути във водата.

Потъването на “Титаник” хвърля света в шок. В тази невероятна морска трагедия загиват 1514 души от всичките 2224 на борда. Сред жертвите са едни от най-богатите хора на планетата като Джон Якоб Астор IV, Бенджамин Гугенхайм и Исидор Щраус. Лайнерът, който е последна дума на корабоплаването, става заложник на човешката самонадеяност, смятат много морски експерти след това. Според режисьора на филма "Титаник" Джеймс Камерън това е един от най-показателните случаи докъде може да доведе човешката глупост.

Часовник на пътник от кораба е изложен в аукционна къща в Ню Йорк.
Часовник на пътник от кораба е изложен в аукционна къща в Ню Йорк.

Грешки, неподготвеност, героизъм и подлост - всичко в драмата покрай потъването на “Титаник” занимава умовете на хората десетилетия наред. Според мнозина от това крушение започва непресъхващият интерес към всякакви катаклизми. В него има всички елементи от бъдещите катастрофи и природни бедствия по света - конфликта бедни-богати, пропуснати предупреждения, разбиването на технологични митове като потъването на непотопяемия, игра на взаимни обвинения. За разлика от много други бедствия корабокрушението е описано в десетки книги, филми, песни и стихотворения.

82-годишната Милвина Дийн, най-младият оцелял от “Титаник”, гледа през илюминатор, изваден от дъното и изложен в Лондон. Дийн почина на 97 г. през 2009 г. в Англия.
СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
82-годишната Милвина Дийн, най-младият оцелял от “Титаник”, гледа през илюминатор, изваден от дъното и изложен в Лондон. Дийн почина на 97 г. през 2009 г. в Англия. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

С напредването на времето съдбата на “Титаник” все повече добива романтичен ореол и привлича хората с драматизма си, който е безопасно далече от всекидневието им. Американската детска писателка Мери Поуп Осбърн разказва, че при срещите си с малчугани всички я карали да напише книга за кораба. Тя все отлагала, докато накрая написала “Тази вечер на борда на “Титаник”, предназначена за деца между 6- и 10-годишна възраст. “Много малко деца са ме карали да пиша за атентатите на 11 септември например. Мисля, че след 100 години децата тогава ще искат да четат книги и за това”, смята писателката.

Момчета седят на стъклени тухли в кинозалата на сградата “Титаник” в Белфаст, докато им прожектират образи на останките на кораба под водата.
Момчета седят на стъклени тухли в кинозалата на сградата “Титаник” в Белфаст, докато им прожектират образи на останките на кораба под водата.

Стогодишнината от морската трагедия ще бъде отбелязана с разнообразни инициативи от музеи и исторически асоциации. 2 музея - партньори в Тенеси и Мисури в САЩ, например са наели катер на американската брегова охрана, който ще закара до мястото на корабокрушението в северната част на Атлантическия океан 1,5 милиона розови листчета, които ще бъдат хвърлени във водата над останките от кораба. На катера няма да бъдат допускани външни хора, ще има трима свещеници и представители на музеите, които ще участват в мемориална служба.

Артистичен ордьовър с аспержи, предлаган в съвременните вечери.
Артистичен ордьовър с аспержи, предлаган в съвременните вечери.

Повечето музей във Великобритания и САЩ вече са подготвили специални експозиции за 100-ата годишнина. Телевизионни канали са заснели документални филми, барове и ресторанти от двете страни на океана организират вечери с последното меню на борда на кораба. В Халифакс, Нова Скотия, където са погребани 150 от 330-те тела, извадени от океана, ще има възпоменателни служби. През пролетта се организират и круизни пътувания по пътя на “Титаник”, които ще изпълнят фаталния маршрут на лайнера, този път обаче с достатъчно спасителни лодки за всички пътници на борда.

Един от месните бульони в менюто на Титаник.
Един от месните бульони в менюто на Титаник.

Възкресяват последното меню

Последното писмо на цигуларя Уолис Хартли до родителите му, писано на борда на “Титаник”.
Последното писмо на цигуларя Уолис Хартли до родителите му, писано на борда на “Титаник”.

Mузеи, кина и даже хотели в САЩ и Великобритания се надпреварват да организират специални вечери, на които предлагат последното меню на кораба “Титаник” за 100-годишнината от потъването му. Така например музеят “Хенри Форд” организира специална вечеря в гр. Диърборн, Мичиган, за откриването на пътуващата експозиция за “Титаник”.

Златният медальон на камериера Едуард Кийпинг, изложен на търг в САЩ
Златният медальон на камериера Едуард Кийпинг, изложен на търг в САЩ

Вечерята е точно както е била на кораба, а 400-те места вече са разпродадени. Интересното е, че от “Хенри Форд” предлагат менюто за трите класи, което е било подготвено на лайнера. Организаторите искали така да представят цялата картина от вечерта на гостите си. Като ордьовър готвачите ще предложат консоме с трюфели, а основното ястие ще е печена пуйка със сос от червени боровинки и гарнитура от зелен фасул и печени картофи.

Една от последните снимки на “Титаник” преди фаталния сблъсък.
Една от последните снимки на “Титаник” преди фаталния сблъсък.

За модел ресторантите обикновено вземат почти винаги менюто, подготвено за пътниците от първа класа на лайнера. Някои от главните готвачи импровизират, като заменят продуктите в ястията, за да ги осъвременят, а и за да ги направят малко по-икономични. “В едно от менютата имаше костен мозък. Трябваше да го заменим с нещо подходящо за съвременния вкус”, обяснява Крег Рейнър от “Кафе мюзе” в Роял Оук, щата Мичиган. Рейнър например ще сервира яйца с хайвер отгоре вместо стриди. Силният бульон от говеждо с миди отгоре пък ще бъде заменен с доматено консоме, сервирано в чашки от краставица. В “Кафе мюзе” също търсят контраста между пищното меню за първа класа и скромните ястия за пътниците от трета класа. “Затова предлагаме и най-обикновени варени продукти, каквито са се сервирали тогава”, обяснява главният готвач.

SOS телеграма, изпратена от радиста на кораба Джак Филипс. В нея той съобщава на всички близки кораби, че “Титаник” е започнал да потъва и екипажът евакуира пътниците в спасителни лодки.
SOS телеграма, изпратена от радиста на кораба Джак Филипс. В нея той съобщава на всички близки кораби, че “Титаник” е започнал да потъва и екипажът евакуира пътниците в спасителни лодки.

Библиотеката “Алма” в Сейнт Луис ще бъде превърната в луксозната столова на “Титаник” за една вечер. Ще има специални водещи, облечени в костюми от онова време, които ще играят известни пътници от “Титаник”.

Лодка от лайнера, снимана от кораба “Карпатия”, който прибира оцелелите на сутринта.
Лодка от лайнера, снимана от кораба “Карпатия”, който прибира оцелелите на сутринта.

Това е 14-ата поредна година, в която се организира такава вечеря и в ресторанта “Кърби” в Согътък, Мичиган. Готвачите въртят ордьоврите всяка година. На влизане всеки от гостите получава името на един от пътниците, както и информация каква е била съдбата му.

Прочутата огърлица на Роуз
Прочутата огърлица на Роуз "Сърцето на океана" бе продадена за 2,2 млн. долара на благотворителен търг.

Продават на търг писмото на цигуларя

Спомняте ли си групата музиканти във филма “Титаник”, които продължаваха да свирят на палубата, докато корабът потъваше в океана? Диригентът им е 36-годишният английски цигулар Уолис Хартли. Оцелели от корабокрушението разказват, че го видели заедно с колегите му да свири в салона на първа класа, където се събирали пътниците. След това ги погълнала огромна вълна.

Аукционна къща във Великобритания ще предложи в средата на месеца последното писмо на цигуларя до родителите му, написано от борда на кораба. В него Хартли пише: “В началото бе доста напрегнато, но вече започнах да свиквам. Това е много хубав кораб и в него явно са хвърлени доста пари... Имаме добър оркестър и момчетата са много симпатични. Сигурно ще се прибера вкъщи в неделя”. Очаква се писмото да бъде продадено между 100 000 и 200 000 долара на аукциона на 10 април във Великобритания.

На друг търг в САЩ ще бъде предложен и златен медальон, принадлежал на камериера Едуард Кийпинг, който също загива. Вътре са две снимки - на жена му и на дъщеря му. Досега медальонът е пазен в семейството му. На аукцион бе продадена и известната огърлица “Сърцето на океана”, направена за филма “Титаник” и носена от героинята на Кейт Уинслет - Роуз. Във филма е използван син цирконий в обков от бяло злато. След това е поръчана огърлица от истински 170-каратов сапфир, обграден с 65 диаманта. Бижуто е продадено на търг за 2,2 млн. долара, а парите са дадени на 2 благотворителни организации - фонда “Даяна” във Великобритания и Асоциацията за СПИН в Калифорния.

"Титаник" е бил оборудван според най-високите изисквания за лукс за времето си. Вътрешният му дизайн е много по-олекотен и се доближава до този на съвременните кораби. Пътниците ползват вътрешна телефонна система и фризьорски салон. За първа класа са осигурени гимнастически салон, плувен басейн и игрище за скуош.

Корабът бил по-сигурен като конструкция от предшествениците си. Той разполагал с водонепромокаеми въздушни камери, чиито врати се командвали дистанционно. Заради остарелия морски правилник обаче "Титаник" не бил оборудван с достатъчно спасителни лодки за всички пасажери. Той карал едва 20, които можели да поберат 1178 души - една трета от пълния капацитет на пътниците.

На третия ден от плаването си към Америка "Титаник" получил серия от предупреждения от други кораби, че са забелязали дрейфуващи ледове в района на Нюфаундленд. Въпреки това лайнерът продължил да се движи с максимална скорост напред. Общото мнение по онова време било, че ледът представлява малка опасност за големите кораби. Самият капитан Едуард Смит бил заявил по-рано, че не може да си представи какъвто и да е проблем с времето, който да причини вреда на кораба. Тази негова самоувереност се оказала фатална.

При удара с айсберга били пробити 5 от въздушните камери под ватерлинията. Това било фатално, тъй като корабът не можел да оцелее с повече от 4 наводнени камери.

Температурата на водата била смъртоносна - около минус 2 градуса. Повечето хора, които паднали от кораба, починали само след няколко минути от хипотермия или сърдечен удар, а не от удавяне. Това е една много по-дълга и мъчителна смърт, смятат специалистите.

Преди да потъне, "Титаник" пращал сигнали за помощ с телеграми, ракети и светлинни лъчове. Нито един от карабите около него обаче не бил достатъчно близо, за да се притече на помощ, преди той да потъне. "Карпатия", която спасява оцелелите, идва на мястото на корабокрушението едва към 4 часа сутринта, т.е. почти 2 часа след трагедията.

От “Титаник” се спасили едва 710 души, главно жени и деца. Екипажът взел твърде буквално разпорежданията на капитан Смит да се даде предимство на жените и децата в лодките. Така на повечето мъже било забранено да се качат, а тези, които го направили, после са били отхвърлени от обществото като страхливци.

Сред тях бил и шефът на корабната компания “Уайт стар лайн” Брус Исмей, който се спасил. Всъщност правилото “Първо жените и децата” никога не е съществувало официално, изискванията на съвременните кораби са да са осигурени спасителни лодки за всички пътници.

По-голямата част от пасажерите в трета класа останали заклещени в долните палуби, които се напълнили с вода. “Титаник” завлякъл на дъното и почти всички членове на екипажа заедно с капитан Смит.

Голямата част от екипажа не бил минал обучение за провеждане на евакуация. Морските офицери не знаели по колко души да слагат в лодките, за да могат да ги спуснат безопасно във водата. Така повечето били спускани полупразни. Дори долу пътниците в лодките качили съвсем малко от хората около тях в ледените води, а можели да спасят десетки.

Веднага след корабокрушението се водят 2 независими разследвания - в САЩ и във Великобритания. И двете стигат до подобни изводи за причината за трагедията. Според тях правилата за броя на спасителните лодки на борда са били остарели и неадекватни, капитан Смит не е взел под внимание предупрежденията за ледовете, а лодките не били напълнени по правилата и са останали полупразни. Според разследващите ударът в айсберга е директен резултат от навлизането на кораба с пълна скорост в опасната зона.

Останките на “Титаник” на морското дъно са открити през 1985 г. с помощта на подводни роботи с камери. В следващите години експедиция използва сонарна апаратура, като прави повече от 100 хиляди снимки, които вече са сглобени в първата детайлна карта на кораба. Оказва се, че при потъването останките му са се пръснали на територия 4,8 на 8 километра на дъното. Картата позволява на учените да установят какво точно се е случило и как е потънал корабът.