Трима от "Наглите" ще лежат по 18 години в затвора

https://www.24chasa.bg/Article/1307588 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Софийският градски съд осъди на общо 441 години затвор четирима от подсъдимите по делото срещу групата „Наглите" за всички отвличания. Ивайло Евтимов-Йожи получи акумулирано общо 130 години, Прокопи Прокопиев-Културиста - общо 125, Даниел Димитров-Данчо Релето - 110 години, а Любомир Димитров-Гребеца - 76 години. Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров ще лежат по 18 години, Любомир Димитров - 15 години.

Подсъдимите Павел Петков и Цветозар Славчев бяха оправдани. Радослав Лебешковски получи една година условно, а Митко Лебешковски - две години условно. Подсъдимите трябва да изплатят 915 000 лева обезщетения, както и разноските по делото.

На последното заседание обвинението настоя осмината подсъдими - Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста, Даниел Димитров-Данчо Релето, Павел Петков-Прасето, Любомир Димитров-Гребеца, Цветозар Славчев-Църо и братята Радослав и Митко Лебешковски да бъдат пратени в затвора за общо над 150 години.

Най-тежко наказание прокуратурата поиска за Йожи и Културиста - по 22 години и половина затвор.

В обвинителния акт е записано, че групата е похищавала жертвите с незаконно притежавано оръжие, държала ги е в изоставени къщи и ги е измъчвала.

„Наглите" са дадени на съд невинни, а доказателствата на прокуратурата са опорочени. Това пък посочи в пледоариите си защитата на част от подсъдимите.

„Ще подадем протест пред Софийски апелативен съд за признаването за невиновни на подсъдимите за отвличането на Румен Гунински, тъй като смятаме, че обвинението и за това престъпление бе доказано по несъмнен начин", каза прокурорът по делото срещу „Наглите" Антоанета Близнакова пред журналисти.

„Ще продължим и на втора инстанция битката. Двама от подсъдимите - братята Лебешковски бяха частично оправдани и бяха признати за виновни по едно от повдигнатите им обвинения, подсъдимият Павел Петков беше признат за невиновен", посочи Близнакова.

„Към настоящия момент, без да съм се запознала подробно с присъдата, съдът очевидно е признал, че обвинението не е доказано по безспорен начин и ние ще подадем протест, тъй като смятаме, че и тези лица са участвали под една или друга форма в извършването на престъпленията, в които са били обвинени", обясни Близнакова.

Тя отказа да коментира по какви съображения съдът е счел, че лицата, които са сочени за ръководители на групата Ивайло Евтимов и Прокопи Прокопиев са признати за невиновни. „Същите бяха признати за участници, така че няма съмнение, че те са участвали в групата, създадена с цел извършване на отвличания", допълни тя.