Джигит кара без книжка, със 160 акта и 50 000 лева глоби

https://www.24chasa.bg/Article/1307667 www.24chasa.bg
Началникът на Първи сектор в КАТ - София, Иво Кирилов показва 4-метровия списък с нарушенията на рецидивиста Георги. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Опасни рецидивисти кръстосват родните пътища и често стават причина за ужасяващи катастрофи.

В подкрепа на това е и инцидентът отпреди седмица на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Тогава 25-годишният таксиджия Димитър Юлчев уби на зебра пианистката Илиана Батембергска и приятелката й Мария Павлова. Оказа се, че дотогава той има 45 нарушения на пътния закон.

Класацията на рецидивистите в София води 32-годишният Георги Т., който има 160 акта до момента и продължава да кара без книжка. Глобите за нарушенията му са за над 50 000 лв. и от КАТ се съмняват дали ще може да си ги плати някога. До 2001 г. Георги имал книжка. Тогава му я взели за 2 месеца и той започнал да шофира без документ. За времето досега има актове за минаване на червено, неправилно изпреварване, шофиране без колан, неправилно спиране и престой, превишена скорост и др. През годините е отнасял глоби от по 1500 лв. за липсата на книжка. Някои от нарушенията ги е обжалвал. Срещу него се водят 8 дела.

25-годишният таксиджия Димитър Юлчев, който, карайки с 45 нарушения, уби на пешеходна пътека две жени. 
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
25-годишният таксиджия Димитър Юлчев, който, карайки с 45 нарушения, уби на пешеходна пътека две жени. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

34-годишният Тодор Й., който бе залавян три пъти за един ден в столичния жк Дружба, е един от първите рецидивисти, разказаха от КАТ. В края на февруари той попадна в ареста, след като за един следобед 3 пъти катаджии го хващаха да шофира "Опел Калибра" без книжка в София. Два различни патрула го спрели в 13,30 ч, 16,40 ч и 17 ч. Накрая бил отведен в 8-о РПУ, където му връчили наказателни постановления за същото нарушение от ноември м.г., както и от 7 и 25 януари.

Тодор никога не е имал книжка. От 2000 г. насам се сдобил с над 50 акта за това и други нарушения. Лежал е 4 г. в затвора за грабеж, има и няколко дела за кражби. Бил осъден на пробация, че кара без документ. Сключил и 2 споразумения за шофиране след употреба на повече от 1,2 промила алкохол. 120 пъти без книжка е хващан ром, живеещ на територията на 9-о РПУ. Той имал глоби, всяка от които е между 100 и 1500 лв. Бил е задържан за 72 ч, но съдът го пуснал под гаранция. На другия ден го хванали отново.

Но какво се случва с такива хора, когато полицията ги залови? Щом постъпи информацияза шофьор, който кара без книжка, веднага се изисква информация какви наказания са му наложени.

Ако има данни, че и преди е извършвал такива нарушения, преписката се окомплектува с наказателното постановление и се изпраща в съответното РПУ за образуване на дело, обясниха от КАТ.

Справка показва, че доста нарушители се движат в столичния кв. Дружба. Там е регистриран 22-годишен младеж, който е с отнета книжка от 2009 г. и с 83 акта. Оттогава без свидетелство е и мъж на 26 г. с 51 акта.

Шофьорите, които си позволяват да карат без книжка, са спокойни, че няма какво да им вземем, коментират полицаи.

Те разказаха за трагикомичен случай, станал през 2010 г. в столичния жк Дружба, където за една нощ няколко пъти заловили шофьор, употребил алкохол. Той карал с над 1,2 промила. Пратили го до Първа градска болница да му вземат кръвна проба. След това обаче той хванал такси и се върнал, за да подкара колата си. Друг патрул го засякъл отново след половин час. Написали му нов акт и отново го пратили до болницата. И така 4 пъти.

Напоследък шофьорите с над 1,2 промила се измъкват с пробация, макар че има и ефективни присъди от по 2-3 месеца.

В КАТ обаче всеки ден пристигат решения, с които съдиите прекратяват делата срещу нарушителите и те се измъкват само с глоба. Шофьорите рецидивисти, каращи без свидетелство за управление, са между 22 и 45 г., преобладават нискообразованите, сочат данните.

Различни са причините те да продължават да карат нелегално. Една от тях например е липсата на основно образование, заради което кандидатът не може да се яви на курс. Пътната полиция има амбицията да проверява всички дипломи, които се предоставят за първоначално издаване на книжка и при смяната й. Оказва се, че много от тях са фалшиви. Седмично пристигат поне по 3-4 писма от просветното министерство, че такива дипломи не са издавани.

1515 шофьори са хванати да карат без книжки в София през 2011 г. 36 са заловените само за една седмица през февруари 2012 г. За м.г. 119 неправоспособни водачи са причинили тежки катастрофи по софийските улици, при които са отнети 5 човешки живота.

Практиката показва, че от 1000 проверявани дневно водачи един-двама нямат свидетелства. Брoйката не е много на фона на 800-те хил. регистрирани в София шофьори.

От КАТ сочат, че най-честата причина за катастрофи в София е отнемане на предимство - 70% от тежките произшествия с пострадали. Около 2-3% се дължат на алкохол, а към 1% са причинени от неправоспособни шофьори.

Богдан Милчев, началник на столичния КАТ: 1/3 от наказателните постановления за 2011 г.още не са връчени

- Г-н Милчев, защо шофьори, хващани толкова пъти без книжки, продължават да карат?

- Шофьори, които карат по този начин, им идва времето, когато ще спрат да карат. Както виждате, хващаме ги, повдигаме им обвинения. Защо се е допускало - то е елементарно. Пишем актове, но той излиза на пътя без книжка и започва да кара. Законът е такъв, че минават години, докато наказателните постановления влязат в сила.

- Защо е бавна процедурата?

- Законът за административните наказания и нарушения е конструиран, така че когато издадем акт - например, че кара без книжка, ние трябва да го намерим и да му връчим наказателното постановление.

Това е много трудно, понякога се оказва и невъзможно, защото някои водачи не регистрират новите си адреси и минават години, докато им връчим наказателното постановлние. Ако това не стане, не можем да предприемем действия по Наказателния кодекс за тези, които карат без книжка.

От 110 000 наказателни постановления за 2011 г. около 34 000 все още не са връчени. Близо 30% са много. Механизмът е такъв, че ние го търсим 2-3 г., успяваме да му го връчим, но той може да обжалва в 7-дневен срок. Докато се произнесе съдът, този водач пак може да извършва нарушения и да кара без книжка в случая.

В над 90% съдът потвърждава нашите решения, но водачът има право да обжалва на втора инстанция. Накрая някои от наказанията отпадат по давностни срокове. Ние сме безкомпромисни, но обжалванията и мудният процес дават възможност на един водач да кара например 50 пъти без книжка. Всяка седмица полицаите го хващат, пишат му актове, но това не е достатъчно. Накрая ги осъждаме, но има една пълна безпринципност с тези неща.

- Нужни ли са промени?

- Ние прилагаме закона такъв, какъвто е. Законодателят може да променя, ние ще подкрепим всяка разумна идея. Механизмът може да се опрости, ако след издаването на акта не се налага ние да го търсим, да пишем по пощите и да ходим по адресите, а водачът да има задължението в някакъв определен срок, например до 6 месеца, да се яви пред органите, издали акта, за да му връчат постановлението. А ако не се яви в този срок, да му се счита за връчено.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи