"24 часа" представи 250 лекари в парламента (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/1308752 www.24chasa.bg

Вестник "24 часа" напълни по безпрецедентен начин пленарната зала на Народното събрание с най-отбраните лекари в страната вчера. Това бе кулминацията от инициативата на изданието "Лекарят, на когото българите вярват".

Виж видео в галерията

"Като пациент се чувствах неловко от негативната кампания срещу медиците ни, а като журналист - обидно, затова решихме да отдадем дължимото и да се преклоним пред труда на заслужилите лекари", мотивира идеята Венелина Гочева, вицепрезидент на издателския борд на Медийна група България холдинг. Най-уважаваните български специалисти в различни области бяха избрани по номинации на благодарни пациенти в продължение на цяла година.

Вчера те отбелязаха най-горещите проблеми на здравеопазването, а главният редактор на "24 часа" Данка Василева представи обобщените резултати от специалната анкета с визията им по различните теми.

"24 часа" представи 250 лекари в парламента (видео)

Новият министър на здравеопазването ги пое първите сериозни анжажименти през гилдията.

Скъпи лекари, останете в България, ние имаме нужда от вас - лекарите, на които вярваме." С тези думи парламентарният шеф Цецка Цачева се обърна от трибуната на Народното събрание вчера към най-уважаваните доктори, излъчени от в. "24 часа". В продължение на цяла година вестникът събира номинациите на благодарните пациенти и представя на страниците си избраните от тях специалисти. Кулминацията на инициативата вчера се превърна в безпрецедентен дебат в пленарната зала, където медицинският елит представи най-горещите проблеми на обществото пред депутати, пред новия здравен министър и новия управител на здравната каса."Като пациент се чувствах неловко от негативната кампания срещу докторите ни, а като журналист - обидно, затова решихме да отдадем дължимото и да се преклоним пред труда на заслужилите лекари", мотивира идеята Венелина Гочева, вицепрезидент на издателския борд на "Медийна група България холдинг".

Председателят на парламента Цецка Цачева, която стана и патрон на проявата, обясни, че е настояла церемонията да е в пленарната зала, защото изборът на лекарите е бил подобен на този на депутатите - това са хора, спечелили вота на пациентите. Тя заяви готовността на политиците да се вслушат в гласа на медиците по горещите теми за финансирането, нескончаемата здравна реформа, модела на здравно осигуряване.

Главният редактор на в. "24 часа" Данка Василева представи данните от специалната анкета, попълнена от 182-ма медицински специалисти.Необходимо е да се изработи стратегия за здравеопазването, заяви проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите. По думите му министрите у нас се сменяли прекалено често, но имало нужда от обща концепция, около която да се обединят всички парламентарни групи. Пациентите не се делят на сини и червени, трябва да се обединим около обща стратегия, колкото и да е трудно, подчерта Митев. Той призова новият здравен министър Десислава Атанасова да поведе хорото и да мотивира гилдията да се обедини около няколко опорни точки. Шефът на Националналната кардиологична болница доц. Владимир Пилософ постави въпроса за качеството на лечението."400 болници у нас са твърде много - отсече той. - Колкото повече се увеличават, толкова повече пицата не стига, ако трябва да използвам популярното сравнение на финансовия министър Симеон Дянков."

В САЩ били 3700 на 500 млн. население, което значи едно здравно заведение на 60 000. У наспри 7,5 млн. имало една болница на 18 хил. Същата теза застъпи и проф. Чавдар Славов, шеф на кардиологията в Александровска болница. Според него огромният брой болници е за сметка на качеството на медицинските услуги.

Започналата през 1999 г. структурна реформа още не била приключена, което било причина за много от проблемите на системата. Славов бе категоричен, че трябва да се създаде Лекарска камара, която да поеме стриктно контрола върху качеството на лекарския труд и услуги.Водещият офталмолог на държавата акад. Петя Василева постави ребром въпроса за специализацията и следдипломното обучение на лекарите у нас. По думите й България е единствената страна, в която следдипломното обучение е доброволно, без никакъв ангажимент и стимули от страна на държавата. Според нея  липсва и ефективен контрол върху качеството на лечението,  тъй като за разлика от другите страни не се осъществява от финансиращите институции. Тя апелира към министър Атанасова и към г-жа Цачева за спешни законови промени в тази посока.

Главният асистент в Специализираната болница по белодробни болести София Ангелова пък призова спешно да се приеме законът за тотална забрана на тютюнопушенето. Тя цитира данни, според които в последните 3 г. пасивните пушачи са се увеличавали с по 2,4%, както и болните сред тях.

След месец "24 часа" ще издаде книга с имената на всички 272 номинирани лекари.  - Очаквайте най-рационалните им предложения за работещо здравеопазване в следващи броеве на вестника.

АНКЕТА За инициативата "Лекарите, на които вярваме" читателите ни изпратиха общо 272 имена на лекари от цялата страна, които са ги впечатлили с професионализъм и доброта. Вестникът покани този елитен отбор, облечен с доверието на хората, да участва в анкета за реформата в здравеопазването. Отзоваха се 182-ма лекари от цялата страна. Какво показаха данните (виж графиките в галерия.)

"24 часа" представи 250 лекари в парламента (видео)

Сред най-интересните предложения са:

- Удвояване на частта от БВП за здравеопазване - от 3,8%, както е сега, на 7,6% или направо 8%.
- По-рестриктивна нормативна база, която не позволява източване на НЗОК. Монополът на здравната каса трябва да бъде разбит.
Здравна стратегия, която да не се влияе от смяната на правителства, министри и натиск на интереси.
- Най-разнообразни са отговорите на 4-ия въпрос от анкетата "Кои са първите три неща, които бих направил в здравеопазването, ако зависеше от мен?" - от "Не бих сменял толкова често министъра на здравеопазването" до "Бих предоставил реформата изцяло на експерти на СЗО, колкото и висока цена да поискат за работата си".

Министър Атанасова: Ще следим за качество в болниците

Натоварвате ме с големи очаквания, каза здравният министър Десислава Атанасова, след като изслуша кои според лекарите са основните проблеми на системата у нас. Това, че не съм лекар, ми дава гледната точка на пациента, добави тя и обеща за много кратъко време да направи промени.
Фокусът ще е за тласък на специализации, подобряване на спешната помощ, наредба №40, която засяга болниците, контрола на качеството, за който ще се работи съвместно с НЗОК, и изработване на дългосрочна визия за здравеопазването.

Остра е необходиимостта от промяна в системата на специализациите, изтъкна министърът. По думите й квалифицираните специлисти трябва да намират реализация у нас, а не да я търсят навън. Атанасова подчерта, че се надява това да става в сътрудничество с лекарската гилдия.
По-рано днес Атанасова се срещна с представители на национално представените пациентски организации. Те предлагат таванът за здравните осигуровки да се вдигне на 5000 лв. Сега той е 2000 лв. На срещата двете страни се разбраха да работят за законодателни мерки, които да подобрят събираемостта на здравните вноски. Според пациентите трябва да се направи анализ защо хората не плащат. От организациите смятат, че трябва да има по-строг контрол на качеството на медицинските услуги. Друга мярка, за която настояват, е да се приеме законът за закрила на пациентите.

Пациентските организации искат в агенция "Медицински одит"да има и техни представители. Обсъдени са възможности агенцията да преценява дали подадените сигнали са вследствие на лекарска грешка, или медицински инциденти.

Министърът и пациентите са на едно мнение - таксите за избор на екип и за придружител в болницата да отпаднат.

Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА: С "24 часа" в ръка вместо направление

Вие сте най-добрата част на обществото - най-умната, с най-голям успех и с най-висок коефициент на полезно действие. Когато един лекар се откаже от професията, става писател като Чехов или спортист, световен шампион като Сократес. Изборът да си лекар е избор в полза на пациента. Виждам, че сред номинираните лекари има 20% повече жени, отколкото в парламента. В България има 46 кметове лекари. Ако добавим и тези, които са женени за лекари или медицински сестри, то те са 80% от кметовете.

Ефектът от инициативата с номинациите на "24 часа" може да е, че касата няма да дава направления, а вместо тях на лекар ще се ходи с вестника в ръка. Виждате как се отразява една негативна кампания на лекарите - здравните услуги скочиха с 11%. Обществото трябва да разбере, че тя се отразява на разходите за здраве. Тъй като говорим за пари и финансиране, ще дам пример от Швейцария. Там са изчислили, че държавата печели 220 000 франка от всеки лекар гастарбайтер, които са от спестено обучение. Ако гледах с очилата на Дянков, бих казал, че тук, в залата, има 30 млн. франка. Моралът е по-важен за здравеопазването от парите и от всичко останало. Гордея се, че моралът на лекарите е на висота.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог: Не е редно 7 от 12 с инфаркт да идват след 12-ия час

Основният проблем е, че българинът умира най-много в ЕС. Как да намалим смъртността? Има няколко причини - ниска здравна култура, лоша бърза помощ и липсваща квалификация на лекари. Не е нормално 7 случая от 12 инфаркта да идват след 12-ия час, защото хората не осъзнават какво им се случва. Не е нормално "Бърза помощ" да идва след час, а в Англия идва на 6-7-а минута. Не е нормално лекари да не знаят някои основополагащи неща.

Здравната култура трябва да влезе още от училище, а с напредването на възрастта хората да бъдат информирани за диабета, хипертонията. Спешната ни помощ е много изостанала. Разчитаме на това, по някаква случайност пациентът да не умре, докато го караме към болницата. Сегашната система на специализация явно е неудачна, след като 70% от младите лекари бягат в чужбина да специализират, а ние не можем да намерим лекари и сестри за болницата.

За да стане реформата в здравеопазването, пациентът трябва да е в центъра й. Пациентът плаща, той трябва да получи помощта, от която има нужда, а не да го лекуват по клиничната пътека. Ако има електронна карта, той ще може да контролира как го лекуват.

Д-р Мария Рачева, онколог: Много болни от рак нямат достъп до лечение