Фандъкова твърда за кучетата: Няма да отстъпя пред екоорганизациите

https://www.24chasa.bg/Article/1308854 www.24chasa.bg
Екип на “Екоравновесие” върна три кучета в “Дружба 2”, след като те са били кастрирани. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И “24 ЧАСА”

“Няма да се поддам на натиска на екозащитниците, които се опитват да използват ситуацията след тежкия инцидент миналата сряда в Малинова долина. Твърдо съм решена да не отстъпвам, защото нямаме нито време, нито възможност да изчакваме. Задачата ни е уличните кучета да намалеят значително. Спазваме стриктно законовите разпоредби как да се действа с агресивните кучета”, отсече кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя не скри, че е подложена на огромен натиск от страна на екоорганизациите и дори има съмнения за опити за провокация от тяхна страна. Кметицата разказа как вчера е била подхвърлена майка с малки кученца в двора на детска градина.

“Целта е била да се тества дали “Екоравновесие” ще прибере в приюта в Сеславци кученцата и ще ги евтаназира, за да се докаже, че там работят мародери. Има организации, които печелят пари от уличните кучета и имат полза проблемът да не се решава”, посочи Фандъкова.

Жена, която се грижи за псетата, ги прибра.
Жена, която се грижи за псетата, ги прибра.

В петък тя е помолила земеделския министър Мирослав Найденов спешно да бъдат приети промени в наредбата за условията в приютите, за да може общината да започне да строи кучкарници с къщички.

МАНОЛ НЕЙКОВ
МАНОЛ НЕЙКОВ

Тя категорично отрече твърденията на екоорганизациите, че общината ще даде 6 млн. лв. за нов приют за 500 кучета.

проф. Ботьо Тачков
проф. Ботьо Тачков

“Докато съм кмет, 6 млн. лв. за приют няма да дам. Напротив, искаме преработка на изискванията, за да може да построим повече обекти. Освен това процедурата за действие при залавяне на агресивни кучета е много тромава и в момента обмисляме какви промени да предложим. За мен всяко животно, което пречи на хората да се разхождат спокойно и да живеят нормално, е агресивно. Не може да чакаме да нападне човек, за да сме сигурни напълно в агресивността му”, смята кметът.

Тя е наредила на “Екоравновесие” да проверява всеки сигнал от граждани и да обикаля кварталите, в които около блоковете се разхождат глутници. Един екип пък постоянно дежури в Малинова долина. Тя подчерта, че общината ще предостави терен на всяка екоорганизация, която иска да изгради приют.

“Проблемът с бездомните кучета е сериозен. Разчитам на подкрепата на софиянци и на екозащитниците, които искат той наистина да бъде решен”, посочи Фандъкова. Тя защити ресорния зам.-кмет Мария Бояджийска.

Неправителствени организации възпрепятстват залавянето на глутницата в Малинова долина. Те се позиционираха с екипите на “Екоравновесие” на място и пречат на хващането на кучетата, заяви шефката на екокомисията Лорита Радева пред “Дарик”.

“Екоравновесие” за пореден път показа, че не е ефективно. Не може от сряда до понеделник да си заловил 14 от над 30 кучета. Там има екипи, които правят заградителни мероприятия, все едно ловят не глутница бездомни кучета, а тълпа бенладеновци”, отсече общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки.

“Атака” пък вкарва промени в Закона за защита на животните. Предложението е да се въведе правото на самоотбрана и умъртвяване на агресивни кучета.

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Манол Нейков, шеф на общинското предприятие “Екоравновесие”: Защитници тероризират ловците, пречат ни да работим

- Г-н Нейков, увеличиха ли се ловните екипи на “Екоравновесие”?

- Да, екипите са 6 от днес (вчера - б.а.), но ще ги увеличим до 10. Това ще става на етапи, защото трябва да се назначат шофьори и ловци. До дни ще заработят още два екипа.

- Откога тръгват хайки за глутници по кварталите?

- Вече сме започнали. Работим по сигнали на граждани за агресивни кучета. Телефоните ни са прегрели. Продължаваме по залавянето на “убийците” в Малинова долина. Знаем къде са локализирани основните глутници.

- Къде?

- В Студентски град, Дървеница, надолу по реката, в крайните квартали, където има големи тревни площи.

- Колко кучета заловихте от глутницата, нападнала проф. Тачков?

- 14, територията е под постоянен контрол. Те са в приюта в Сеславци и все още не са евтаназирани.

- Там обаче екозащитници се опитват да осуетят работата ви.

- Да, днес нямаше техни постове, но предните два дни следваха с коли екипите ни. Ловците не могат да стрелят с упойващи стрелички, защото в момента, в който наш автомобил спре някъде, го заграждат екозащитници. Искат да отварят багажниците на колите и да видят дали са хванали кучета. А това е само в правомощията на Областната дирекция по безопасност на храните. Казват, че са неправителствен контрол, но нямат никакви документи. Това е система за пречене на работата на “Екоравновесие”, защото през 5 минути идва някой и казва, че е неправителствен контрол. В понеделник вечерта например получихме сигнал за кучета в Малинова долина.

Един от екипите тръгна натам. През цялото време го е преследвала кола. Като спрат ловците, от колата започват да ги снимат. Работим под постоянен терор. Тогава наредих и ловците да снимат с мобилните си телефони екозащитниците. Те се засегнаха и настояха да не ги снимаме. Колата си тръгна, но след нея се появиха две жени, тези, които хранят глутницата, нападнала проф. Ботьо Тачков. Едната застана пред микробуса, другата отзад и настояваха да покажем дали има заловени кучета. Наложи се да извикаме полиция.Съставиха им предупредителен протокол да не пречат на екипа. Заради такива случаи с нас вече има екип на общинската полиция. При нужда викаме и полицаи.

- Съмнявате се в провокация с подхвърлени кученца в детска градина, за да се видят действията ви.

- Да, тази сутрин в една детска градина бяха подхвърлени в кашон малки кученца, но ние кутрета не прибираме. В неделя ни обвиниха, че ги возим в Сеславци и ги убиваме. Пуснахме екозащитниците в приюта да се убедят, че няма кутрета вътре. Те обаче са като подвижен пясък, когато ги уличиш в лъжа, вадят друга. През уикенда пред “Екоравновесие” стояха с коли да ни дебнаткъде отиваме и какво правим. Преследват и мен. Заплашват ловците. Те са подложени на истински психологически тормоз. Пращат им есемеси. Има случаи и на побои над наши служители. Искаме да работим с екоорганизации, които освен за животните мислят и за живота на хората.

ДАРИ ИЛКОВА

Министър Мирослав Найденов: Против евтаназията съм. Какво, като убият 10-20?

Проблемът с бездомните кучета не е на София, той е национален. Дори да се вземат мерки в столицата, ако това не се направи например в Костинброд или Перник, няма смисъл, те ще дойдат оттам, коментира пред “24 часа” министърът на земеделието Мирослав Найденов. Затова в четвъртък ще бъде организиран национален дебат по проблема. В него ще участват представители на сдружението на общините, неправителствени организации и министерства.

Като ветеринарен лекар съм против евтаназията на кучета. Какво, като бъдат убити 10 или 20, това няма да реши проблема със стотиците хиляди в цялата страна, каза още Найденов. Според него трябват драконовски мерки срещу безотговорни собственици. Сега например масово на строителни обекти се гледали по 4-5 кучета, за да ги пазят, но след завършването на сградата животните били изоставяни. Често се случвало и да се подаряват кученца на деца, но като напикаят килима, родителите ги изхвърляли. Министерството на земеделието е подготвило промени в наредбата за условията в приютите, с които изискванията към тях силно се либерализират. Тя обаче не е приета още, защото няма консенсус, защитниците на кучетата са против, обясни Найденов.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Проф. Тачков идва бавно в съзнание

Проф. Ботьо Тачков, който бе жестоко нахапан от кучета в София, идва бавно в съзнание, съобщиха от ВМА. От четвъртък досега лекарите го държаха в медикаментозна кома заради тежките рани. Засега състоянието му е стабилно, макар че прекаран инфаркт, хипертония и съдови изменения от възрастта будят безпокойство у лекарите.

Раните на проф. Тачков се подобряват, засега няма инфекции или усложнения при тях. Предстоят му обаче още доста ортопедични операции заради почти напълно изяденото ляво стъпало, а след това и пластични операции.

До дни във ВМА свикват консилиум от ортопеди, които трябва да преценят до каква степен точно са засегнати костите. Не е ясно още доколко ще се възстанови зрението на проф. Тачков, тъй като клепачите му бяха нахапани от кучетата и имаха хематоми.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА