70 евроцента за мегабайт в роуминг

https://www.24chasa.bg/Article/1309774 www.24chasa.bg

Брюксел е готов с нови, по-ниски тарифи за роуминг, които се очаква да влязат в сила още това лято.

Сред тях е и цената за ползването на интернет, когато сме в друга държава от ЕС. В интерес на истината, за пръв път се поставя таван на цената на дребно за мобилен трафик на данни в чужбина. От 1 юли цената на мегабайт не трябва да надвишава 70 евроцента. Предложението е по-ниско от предварително предлаганите от еврокомисаря по телекомуникации Нели Круз (на снимката) 90 евроцента.

За останалите услуги също е предвидено намаление. Изходящ разговор от юли ще е с цена до 29 цента за минута и 8 цента за входящ. Цената на един SMS пък е закована на 9 цента. Цените ще продължат да намаляват и от юли 2014 г. няма да са по-високи от 19 цента за изходящ и 5 цента за входящ разговор, 6 цента за съобщение и 20 цента за мегабайт в роуминг.

Регулацията ще действа до 30 юни 2017 г., а след тази дата Брюксел си е поставил амбициозната задача роумингът да изчезне и да няма разлика в цената, независимо дали се обаждате от родината, или от чужбина.

Според предложението от 1 юли 2014 г. потребителите ще имат възможност да избират най-добрите оферти, като сключат отделен договор за роуминг. Той може да е с различен оператор, включително и от държавата, в която ще пътувате. В същото време няма да губите мобилния си номер и щом като се върнете, отново ставате абонат на стария си оператор. Освен това ще има опция за избор на местен мобилен оператор и за трафик на данни. И в двата случая цените ще са близки до стандартните в съответната страна.

При пътуване извън ЕС потребителите ще бъдат по-добре информирани за роуминг таксите. От юли те ще получават предупредително съобщение, когато потреблението им на данни достигне до 50 евро или предварително зададен лимит.