Таксиджията убиец остава зад решетките

https://www.24chasa.bg/Article/1309910 www.24chasa.bg
25-годишният таксиджия Димитър Юлчев, който, карайки с 45 нарушения, уби на пешеходна пътека две жени. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Димитър Юлчев, таксиметровият шофьор, който сгази две възрастни жени на пешеходна пътека, остава в ареста. Това постанови Софийският апелативен съд като потвърди най-тежката мярка, наложена преди седмица от градските съдии.

Мотивът за задържането на Димитър Юлчев е опасността обвиняемият да извърши ново престъпление. Магистратите мотивираха решението си с показанията на трима свидетели, които посочват Юлчев като извършител. Освен това случаят е тежък, тъй като шофьорът има многобройни нарушения на пътя, които го правят общественоопасен.

Адвокатът на обвиняемия Марин Марковски заяви, че тази мярка не е законосъобразна, тъй като за нарушение на пътя няма практика да се налага най-тежката мярка за неотклонение.

По думите на Марковски клиентът му е подложен на голям психически и житейски шок и няма опасност да се укрие. Освен това адвокатът изтъкна, че няма опасност и Юлчев да извърши ново престъпление, тъй като няма как да кара повече кола, защото след този инцидент нито една таксиметрова фирма няма да го наеме. Това, че е бил таксиметров шофьор, не го прави опасен, категоричен бе Марковски.

За предишни престъпления, той е осъждан на пробация, но веднага след изтичането на присъдата през септември миналата година, ромът е извършил нови нарушения. Таксиджията е шофирал с 42 акта за нарушения. От прокуратурата поискаха най-тежката мярка за неотклонение като подчертаха, че обвиняемият е работил като таксиметров шофьор без разрешително. Освен това, според показанията на хората, които са се возили в таксито - две жени и един мъж, Юлчев е ускорил скоростта, въпреки че клиентите са видели пешеходната пътека и пешеходците и са го предупредили да намали.

В съдебна зала присъстваха десетина роми - близки и роднини на обвиняемия. По думите им, жените, които са пресичали на пешеходната пътека, са били пияни. Пияни били и клиентите на таксиджията, които постоянно го разсейвали - искали да им пусне по-силна музика, твърдят роднините на Юлчев.