Престъпността у нас генерирала по 3,5 милиарда лева оборот

https://www.24chasa.bg/Article/1309968 www.24chasa.bg
Цветан Цветанов и Калин Георгиев Снимка Архив

Дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности в легалната, сива и криминална икономика в България генерират близо 3,5 млрд. лв. годишен оборот. Това е 4,7% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това заяви анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов.

Данните са част от доклада "Оценка на заплахите от организираната престъпност в България 2010-2011 г.", който бе представен днес на форум за заплахите от организираната престъпност. Това е и темата на публична дискусия в Народното събрание, чийто организатори са Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и Центърът за изследване на демокрацията.

Докладът анализира динамиката и спецификата на организираната престъпност - проституцията и трафика на хора, контрабандата и нелегалното разпространение на наркотици, измамите с ДДС, пазара на цигари без бандерол, пазара на нелегални горива, фалшифициране и изпиране на пари и др.

Докладът е резултат от междуинституционалното взаимодействие, както и на работата на Центъра за изследване на демокрацията, отбеляза в началото на дискусията председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов.

Той се фокусира върху оценката на заплахата от тежката организирана престъпност, а не толкова върху противодействието й, уточни Безлов.

„Моделът, който сме използвали се базира на анализи и данни на основни български институции и за първи път имахме толкова широк достъп до информация", заяви той. "През 90-те години имаше огромно насилие - убийства, включително и поръчкови, взривове, но през последните години има значителен спад", отчитат от Центъра за изследване на демокрацията.

Връзките между т. нар. „бели якички" и организираната престъпност е основна заплаха за България. Особено рискова форма на тази свързаност е корпоративната престъпност, която в обществото е позната като „олигархия", обясни Безлов.

„Организираната престъпност контролира 4,5% от българската икономика", пресметна Безлов. По думите му сивата икономика контролира между 19 и 23 милиарда лева, а легалната - около 75 милиарда лева.

От началото на година досега са разкрити 20 организирани престъпни групи със 172 участници, каза на кръглата маса главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Най-много пари организираната престъпност в България печели от износа на момичета. „Организираната престъпност генерира най-много пари във външния пазар за секс услуги - 1,26 милиарда лева. Вътрешният пазар на секс услуги в България печели над 300 милиона лева годишно", допълни Безлов.

Според МВР няма общо ръководство на престъпните групи, а работещите момичета се преместват към държави с легална проституция - Швейцария, Австрия и Германия.

В пазара на наркотици в последните години големите организации изчезват, а хероиновият пазар се свива, което се дължи частично и на лошата реколта в Афганистан през последните години.

Според доклада се разпадат йерархичните криминални структури, които до 2008 г. са контролирали пазара на хероин. През миналата година обаче има възстановяване на търсенето на марихуаната, синтетични наркотици и кокаин, което е било спаднало през 2009 г. и 2010 г. От ЦИД изчисляват, че пазарът на наркотици за 2011 г. генерира около 350 млн. лв. годишно.

Организирани групи, които са се занимавали с трафик на наркотици, са се преквалифицирали в трафик на цигари, обясни Калин Георгиев.

След пика през 2010 г. има значителен спад и при контрабандата на цигари. През 2011 г. са хванати 463 млн. къса нелегални цигари. При контрабандата и разпространение на цигари без бандерол печалбите са съизмерими с тези от дрога.

Създаден е и огромен за мащабите на страната нелегален сектор, в който участват 400 000 - 500 000 потребители на нелегални цигари и над 15 000 участници в криминалните мрежи по разпространението им. През миналата година има спад с около 20% в продажбите на нелегални цигари.

Намаляват кражбите на коли у нас и по този показател България е на ниво под средностатистическото за ЕС. Има спад и на кражбите на автомобили с цел откуп, обясни комисар Георгиев. Намалява също и фалшифицирането на банкноти.

„Трафикът на хора е едно от нещата, към които концентрираме усилия. Разкриването на случаи на трафик се е увеличило драматично от 2007 до 2011 г", похвали се и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Заедно с нашите европейски партньори работим по няколко групи. Преди месец имаме осъдителна присъда в Гърция на две лица - едното е с 18 годишна ефективна присъда, а другото с 15 години. Това говори, че има добра координация, обмен на информация и противодействието може да стане само по този начин", каза той.

Вицепремиерът определи като успех за борбата с организираната престъпност операция "Шок" и присъдите по делото "Наглите". Според него наказанията по делото „Наглите" съответстват на тежестта на извършеното деяние.

"България се водеше като страна на първо място за фалшифицирането на банкноти, за кражбата на МПС и за ДДС измамите. Това сега не е така", посочи Цветанов.

За европейската практика за противодействие на заплахите от организираната престъпност говори заместник-директорът на Европол Мишел Кие, а Алистър Уули от Агенцията за борба с тежката организирана престъпност /SOCA/, Великобритания, запозна участниците във форума с опита на своята страна в тази област.