Софиянка „осиновила” 114 кучета

https://www.24chasa.bg/Article/1310618 www.24chasa.bg
Таван на броя на кучетата, които може да осинови един човек, поиска Столичната община. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Надзорници да могат да се грижат максимум за две кучета, настоява Столичната община. Кметството иска да въведе таван на осиновители и промени в Закона за защита на животните, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Тя представи проекта на програмата за овладяване на популацията на бездомните кучета пред екокомисията в СОС.

Според шефката й Лорита Радева има случаи на по сто кучета, осиновени от един човек, и повечето отново били на улицата. Макар и кастрирани, те отново образували глутници. Рекордът се държал от жена, осиновила 114 псета. След нея в топ 5 на осиновителите е надзорник с 55 кучета, следван от друг с 26. Общината ще свърже всички приюти в столицата в обща информационна система, за да следи осиновяванията.

Програмата предвижда до 2014 г. кучетата по улиците да намалеят с 50%, а до 2016 г.- с 95%. Готови са проектите за 3 приюта в Кремиковци, Надежда и Младост. Общината залага на кастрация, обезпаразитяване и реваксинация. Щесе засили работата по осиновяването, а районните кметове ще организират изграждането на кастрационни центрове. Те ще отговарят и за контрола над осиновените животни. Ако кучетата отново са на улицата, ще се изземват и настаняват в приют.

Общината има достъп до националната система за домашните кучета. Ще се създаде и национален модул за регистриране на обработените четириноги, за да се установи точният им брой в страната, обясни Бояджийска.

Съветникът от БСП Георги Свиленски напомни, че за приюта в Горни Богров, който е в частен имот, общината плаща 20 000 лв. на месец. “Договорът се сключи, когато земеделският министър Мирослав Найденов беше шеф на “Екоравновесие”. Трета година той не намира време да промени наредбата, определяща изискванията за новите приюти”, посочи Свиленски.

ДАРИНКА ИЛИЕВА

НДСВ прави карта на глутниците

Столичани да обозначават на карта във фейсбук местата, които обикалят глутниците, и да дават предложения за решаване на проблема с кучетата, предлагат общинските съветници от НДСВ Любомир Дацов и Любка Качакова, която ще положи клетва утре.

Кампанията ще продължи до 20 април. После информацията ще бъде предадена на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на общинското предприятие “Екоравновесие”. Месец по-късно Качакова и Дацов ще проверят дали по сигналите се работи. Те предлагат да се направят електронни досиета на животните, които да се ползват от желаещите да осиновят четириного. Сега на сайта на “Екоравновесие” има данни само за 6 кучета. От НДСВ предлагат кучетата да се настаняват за месец в приют и ако не бъдат осиновени, да се евтаназират.

“Екоравновесие” трябва да се казва “Бизнес равновесие”, защото отчита фиктивна дейност, смята Качакова. Затова общината трябва да потърси помощ от международна организация, за да разбие кучешката мафия. Те настояват за законодателни промени, които да вменят отговорности на надзорниците. Жълтите разчитат колегите им от СДС да внесат предложението в парламента.

ВИКТОРИЯ ИВАНОВА