Убиецът има трима съучастници, твърдят родителите на Белнейски (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1311081 www.24chasa.bg
Марин Марковски

Родителите на зверски убитите Христина и Росица Белнейски поискаха ново разглеждане на случая. Според тях осъденият Лазар Колев не е единственият съпричастен към убийството, а е имал и трима съучастници. Според Фани и Стоимен Белнейски истината не е излязла наяве.

Висшите магистрати трябваше да решат дали да потвърдят доживотната присъда без право на замяна, наложена на Лазар Колев.

Пред магистратите Фани Белнейска заяви, че се отказва от адвоката Иво Найденов, който е техен защитник от самото начало на процеса в Пазарджик. Малко след като каза това, тя припадна в залата.

Иво Найденов, който защитаваше семейството без хонорар, коментира пред медиите, че случилото се е изненада за него и не е знаел за решението на клиентите си. Според него вероятно някой да е говорил с тях преди заседанието.

„Ще пледирам пред съдиите от Върховния касационен съд за оправдателна присъда или връщане на делото „Белнейски" на Пазарджишкия окръжен съд", каза преди съдебното заседание адвокат Марин Марковски пред „Фокус".

"Причините, поради които ще поискам това, са липсата на категорични доказателства за вината на Лазар Колев за жестокото убийство на двете момичета. Това е груба съдебна грешка, която Върховният касационен съд трябва да поправи", поясни адвокатът.

"Освен това съдебните заседатели в Пазарджишкия окръжен съд са над пределната за това възраст, определена в Закона за съдебната власт, която е 65 години. Пазарджишкият окръжен съд ни отказа предоставянето на такава информация, защото я определи като класифицирана. За съжаление няма начин да я получим, но не е необходимо да си криминалист, за да определиш приблизителната възраст на двама от съдебните заседатели в Пазарджишкия окръжен съд. При условие, че е нарушен законът, съдът няма право да ни отказва информация за възрастта им, но го направи", коментира още Марковски.

Единственият осъден за жестокото убийство на двете сестри Росица и Христина Белнейски през 2006 година е Лазар Колев. Той получи доживотна присъда без право на замяна от Пазарджишкия окръжен съд, която след това беше потвърдена и от Пловдивския апелативен съд.