Икономисти питат какво правим при ръст под 1%

https://www.24chasa.bg/Article/1318353 www.24chasa.bg
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Няма никаква яснота какво ще правим при ръст на икономиката под един процент за 2012 г., при условие, че разчетите в бюджета са направени при един процент и повече. Това попитаха вчера икономисти, обединени в проекта за макроикономически изследвания "Макроуоч", създаден по идея на "Отворено общество".

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика започналата рецесия в ЕС се отразява на износа и индустрията ни. Именно при това положение не е ясно какво се прави при евентуален растеж в България под един процент, казва тя, цитирана от "Медиапул". Икономистите настояват да се публикува план за действия при растеж от под един процент. 

 3 млрд. лв. трябва да бъдат дадени в следващите 8-9 месеца по дългови плащания за облигации и дефицит. Според икономистите половината от планирания дефицит за годината вече е изпълнен през първите два месеца, което основно се дължи на сезонността на плащанията. Въпреки това е възможно надхвърлянето на планирания дефицит. 

Според Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" правителството трябва бързо да премине на балансиран бюджет (виж тезата му на 11-а стр.).
Фискалният резерв на страната ни е 4,5 млрд. лв. и ако парите от Сребърния фонд бъдат извадени от резерва, той ще се снижи до 2-2,5 млрд. лв., казва Георги Ангелов от "Отворено общество". Икономистът поиска да има публичен регистър на държавните компании, за да е ясно какви са натрупаните задължения. По данни от края на януари държавният дълг е 11,68 млрд. лв., от които 4,92 млрд. е вътрешният.
По думите му 10,3 млрд. лв. необслужени задължения са далече от вниманието - само държавните такива са 7,2 млрд. лв. Според данни от третото тримесечие на 2011 г. необслужени задължения за над 2 млрд. лв. има НЕК. Следват БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Топлофикация - София".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов