Есемес до ловец от "Екоравновесие": Ще ви съдерем кожите

https://www.24chasa.bg/Article/1318467 Есемес до ловец от "Екоравновесие": Ще ви съдерем кожите Есемес до ловец от "Екоравновесие": Ще ви съдерем кожите www.24chasa.bg
Счупеното стъкло но бус на "Екоравновесие" СНИМКА: 24 часа

"Ще ви съдерем кожите", "ще ви отрежем топките". Тези думи чува в средата на март един от служителите на общинското предприятие "Екоравновесие". Телефоннното обаждане е последвано от заплашителен есемес, след като шофьорът Костов (той и колегите му не желаят да публикуваме имената им заради ежедневния тормоз, на който са подложени - б.а.) си е изключил мобилния телефон. Причина за заплахите е току-що родило куче, което е взето с малките му от Младост.

"Дали сме показания в полицията. Есемесът вече е изтрит. Заплахите бяха отправени от Ирина Николова, която е зам.-председател на "Помощ за животните - ДАРА". Винаги съм бил коректен, никого не съм обидил. Просто си вършим работата и изпълняваме задачите, които са ни възложили. Не сме против гражданския контрол, но има правила и не бива организациите да си превишават правата. Всеки ден срещаме злоба и негативно отношение, което ни пречи да си вършим работата. Идваме сутрин с нормално кръвно, а вечер си тръгваме с 3 пъти по-високо. Всеки ден отивам с желание на работа и се прибирам унизен", разказа шофьорът.

"Всичко е преувеличено. Имам телефонни разпечатки, от които става ясно, че на нито едно от 15-те ми обаждания до ловците няма отговор. Те не си вдигаха телефоните", отвърна Николова (виж интервюто по-долу).

Всичките му колеги от шестте ловни екипа са категорични, че не мразят животните. Почти всички гледат кучета вкъщи. Един от тях дори имал четири. Въпреки това почти всеки ден чуват викове "Убийци". "24 часа" разговаря с тях, след като в сряда предното стъкло на един от бусовете на "Екоравновесие" беше счупено с камък, докато ловците издирвали глутница по сигнал на граждани около Окръжна болница.

Знаете ли какво е, като застане един пред буса и друг отзад.
Спират ни, не ни пускат да работим и искат да отваряме багажниците да проверяват колко кучета сме хванали. Нищо повече няма да кажа, само искам да питам кой има интерес по улиците да има кучета, казва Костов.

Ловците разказват, че има квартали, в които буквално екозащитниците са им забранили да стъпват, като Борово и Гоце Делчев.

"В сряда бяхме на адрес. Имахме сигнал за глутница в Младост, около Окръжна болница. Слязохме да търсим животните. Обикаляхме 10-15 минути, но не открихме кучета. Върнахме се и видяхме счупеното стъкло на буса. Не за първи път ни чупят колите", намесва се друг.
След последния инцидент в Малинова долина (виж карето вдясно) 3 дни защитници следили екипите.

"Преследваха ни с коли. Целта беше да разпръснат кучетата и да не може да хванем нито едно. Искат да ни проверяват и ни заповядват да отваряме бусовете. Не се представят, не показват документи, обясняват, че са екозащитници. По-миналата събота тръгнахме към Малинова долина. През цялото време зад нас се движеше кола и снимаха всичко, което правим. Казахме на директора, посъветва ни да ги снимаме и ние, така и направихме", обяснява друг ловец. Той показа клипчето, направено с мобилен телефон. На записа ясно се вижда регистрацията на автомобила, както и преследвачите - мъж и жена, които искат обяснение от ловците защо ги снимат.

При друг случай пък 7 коли преследвали два микробуса на "Екоравновесие", въпреки че ги водела полицейска патрулка.
Всички до един са категорични, че не се ли промени законът, няма как да се реши проблемът с бездомните кучета. "Сега хващаме, кастрираме и връщаме обратно кучетата. Хората обаче са прави да протестират и да не ги искат обратно, защото ги е страх. Няма блок в София, пред който да не обикалят поне 15 кучета. Половината от хората дори не ни се обаждат, че са били нападнати, защото първо губят един ден да се ваксинират срещу бяс и после трябва да загубят втори, за да обикалят с нас и да ни покажат точно кое куче им е скочило, защото правилата са такива", признават ловците.

Според тях трябва да се ограничи и броят животни, които може да осиновява един човек. "Говори се, че екоорганизациите получават по 100 лв. месечно на животно. Защо никой не провери плащат ли данъци и какво работят, след като по цял ден обикалят с нас", питат служителите на "Екоравновесие".

Всички ловци работят на граждански договори. Хонорарите, които вземат, са по 5 лв. за хванато женско куче и по 3 лв. за мъжко.
От няколко дни обаче в Малинова долина не могат да открият нито едно животно, макар всеки ден там да има екип.

Смятат, че кучетата са скрити някъде от тези, които ги хранят.

Ирина Николова, от "Помощ за животните - ДАРА": Това са лъжи, не съм заплашвала никого

- Г-жо Николова, вярно ли е, че сте заплашвали по телефона и с есемес един от ловните екипи на "Екоравновесие"?

- Ще започна отначало. По принцип работим много добре с "Екоравновесие" и район "Младост". Когато има жалба или сигнал, координаторите ни отиват на място и проверяват. В този случай от средата на март дойде екип на "Екоравновесие". Ставаше въпрос за домашно куче, изхвърлено на улицата 2 дни преди да роди в Младост 4. Бяхме осигурили да бъде осиновено в Германия. Оказа се обаче, че "Екоравновесие" е прибрала майката с кученцата без никакво предупреждение. Картината беше ужасна - кучето виеше, децата плачеха и молеха екипа да не прибира животните. Имам телефоните на всички екипи на "Екоравновесие", защото работим с тях. Обадих се на Альоша и Андрей (служители на "Екоравновесие" - б.а.), за да ни кажат къде са закарали майката с бебетата. Имам разпечатка на телефонните ми обаждания. Вижда се, че съм звъняла около 15 пъти, но никой не ми вдигаше. Хората от квартала обаче пуснаха във фейсбук номера на буса на "Екоравновесие" и имената на екипа. Явно са започнали да им звънят и да ги притесняват. Не знам как точно е станало. Една от доброволките написа есемес: "Давам ви 24 часа да върнете бебетата живи". После ловците са подали жалба в полицията, че сме ги заплашвали.

- Твърдят, че сте им казали, че ще им одерете кожите и ще им отрежете топките.

- Не, не употребявам такива думи. Полицията разследва случая, дали сме обяснения, има разпечатки. Такъв есемес аз не съм пращала. Дори не съм говорила с тях, понеже не ми вдигаха телефона. Все пак разбрахме, че кучетата са закарани в един център, но бебетата бяха изчезнали. Имаме прекрасни отношения с ловните екипи и никога не сме им пречили, работим заедно от 12 г. Винаги се старая всичко да протича спокойно. В този случай обаче законът беше нарушен и отношението към кучето беше нехуманно. Според ветеринарните лекари майката може да бъде кастрирана чак след като е отбила малките, защото тъканите са много меки и се получават кръвоизливи. Затова майките не се прибират, изчаква се определено време. Дори и да е имало жалба, ако ме бяха предупредили, щях да преместя кучетата и нямаше да има никакви проблеми.

- Вярно ли е, че след случая в Малинова долина доброволци преследват ловците?

- Не бяхме само от нашата организация, имаше и други. Отидох по сигнал на защитничка от Малинова долина. Екипите стояха там и не заловиха нито едно куче. След това ни се обадиха, че се прибират животни от Студентски град, които нямат нищо общо с инцидента. Закарани са в Сеславци, като се твърди, че е заловена глутницата от Малинова долина. Затова решихме да проследим откъде прибират кучета.

- И какво установихте?

- Че кучетата не са от Малинова долина. Успяхме да влезем в приюта в Сеславци, след като извикахме медиите, защото за първи път имаше полиция и не ни пускаха.

- Засякохте ли обаче залавяне на кучета от Студентски град?

- Просто следихме откъде вземат кучета. Попитах ги дали им пречим, има ли проблем и дали ги притесняваме. Отговорът беше не.

- Те обаче казват, че доброволци са заставали пред бусовете, карали са ги да отварят багажниците.

- Изопачават се нещата. Обадиха ми се от Студентски град, че се прибират кучета, които са социализирани и живеят там отдавна. Един от бусовете пристигна пред общината, където чакахме. Като представител на организация имам право да направя проверка. Помолих да ми покажат пътния лист и да отворят багажника. Отказаха и казаха да не ги заплашвам. С мен бяха 10 доброволци и заплахи не са отправяни. Обадих се на шефа на "Екоравновесие" да разреши да отворим буса. Отказа и си тръгнахме. Не е имало никакъв натиск. Не бих си позволила подобно нещо. Дори днес (събота - б.а.) беше с нас човек от Брюксел, който ще разследва случая, защото кучетата в Сеславци са взети само за да се заблуди обществото, че е хваната глутницата. Това е най-страшното, защото тя още е на улицата и хората са подложени на опасност. Съгласни сме, че кучетата не трябва да са на улицата, и работим преди всичко за хората, като ги обгрижваме и ваксинираме. Общината не успя да се справи с проблема, не е построила приюти и не ги е прибрала. Работата ни е да няма конфликти между животните и хората, докато още са на улицата, но човекът е на първо място.

- А как се издържа организацията ви? Ловците твърдят, че природозащитници получват по 100 лв. месечно на куче от чужбина.

- Това може да се провери лесно. Изтъняваме собствените си джобове и на тези, които обичат животните. Когато има болно животно в Сеславци, го вкарваме в клиника. Може да проверите в една от ветеринарните клиники - "Синият кръст", какво задължение имаме. Имаме да плащаме 7000 лв. Пускаме снимки във фейсбук на болните животни и молим хората да ни помагат. Пари на ръка не получаваме. Те отиват директно в сметките на ветеринарните клиники. Немска организация ни помага за осиновяването, но ние плащаме по 75 евро за пътуването, чипираме ги, правим паспорт и ваксини. Работим и с един дом за деца в Роман. Всяка година помагаме за абитуриентските балове на сираците. Който умее да обича, обича и децата, и животните, който не умее, не обича никого. Искам да разсея лъжите, които ни приписват, защото през нас минава толкова много страдание и болка. Искаме да помагаме на общината да реши проблема. Не поставяме кучетата пред хората, но има хуманни начини да се реши проблемът. И ние не искаме по улиците да скитат кучета. Поддържаме контакти с организации от цяла Европа и очакваме да дойдат тук, за да направим мащабен протест за защита на животните.

Сдружения: Има глоби за надзорници

Не е вярно, че надзорниците нямат никакви задължения и не подлежат на санкции. Ние подписваме декларация, в която се задължаваме да обезпаразитяваме и ваксинираме кучето, както и да уведомим "Екоравновесие", ако то проявява агресивност. Ако не спазим тези изисквания, глобата в Закона за защита на животните е от 100 до 250 лв., заяви пред "24 часа" Аксиния Боснева от "АФА България".

"Ако работим заедно с "Екоравновесие", както беше преди няколко години, когато осигуряваха ваксините и лекарствата, ще е по-лесно и ще има успех. Така през 2009 г. успяхме да намалим с 23% бездомните кучета", обясни Боснева. Тя посочи, че надзорничеството е въведено от Гърция със закон през 2003 г. После през 2004 г. и в Турция, а у нас действа от 2008 г.
Тя даде пример как преди няколко дни потърсила съдействие от "Екоравновесие" за разгонено куче, което трябвало да бъде кастрирано. Отзовали се, хванали животното и му направили манипулацията.

3 чужди организации искат псетата от Малинова долина

Две немски и една австрийска природозащитна организация искат да осиновят 14-те кучета, заловени в Малинова долина след инцидента, при който преди десетина дни озверяла глутница буквално оглозга 87-годишния проф. Ботьо Тачков. Представители на чуждите екозащитници са посетили кучетата в приюта в Сеславци, научи "24 часа".
Припомняме, че по нареждане на областната дирекция по безопасност на храните 14-те кучета трябва да бъдат евтаназирани. Трите организации са изпратили писма до кмета на София Йорданка Фандъкова, с които настояват да осиновят животните и гарантират, че ще им намерят семейства, които да се грижат за тях в чужбина.
Те посочват, че има съмнения, че кучетата не са заловени в Малинова долина, а в Студентски град. Мнението на защитниците е, че те са социализирани и не проявяват агресия. Сред тях дори имало и едно малко по-голямо от пинчер, затова нямало как да са участвали в инцидента.

Ирина Николова СНИМКА: 24 часа

Ловци връщат кастрирани кучета на надзорничка в Дружба 2 СНИМКА: 24 часа

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Бареков се изправя срещу Борисов и Нинова, повежда листата в 25-и МИР

Николай Бареков се качва на ринга в 25-и МИР, изправя се лице в лице с Борисов, Нинова и Сидеров. Той ще оглави и листата на “Презареди България” в родния си град Пловдив,

Привилегия! Служебните министри се возят на коли на НСО, газят решение на кабинета

Миналата пролет Бойко Борисов свали членовете на кабинета от лимузините, решението на правителството от 1 април 2016 г. не е отменено Служебните министри нарушават решение на Министерския съвет,

Всеки десети бяга след катастрофа

Почти всеки десети шофьор бяга, след като е предизвикал катастрофа, съобщава в. "Телеграф". Това показва справка на Пътна полиция на броя на водачите, които през 2016 г.

Борисов: Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години

"Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години", написа във фейсбук Бойко Борисов. Ето какво още написа лидерът на ГЕРБ в социалната мрежа: Проблемът с бюрокрацията ескалира в

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

14 600 учители с пари за транспорт

Денков променя критериите за малко населено място 14 600 от 16 500 учители, които пътуват до друго населено място, за да преподават, ще получават от държавата пари за покриване на транспортните

Новите депутати с рекордни заплати. Президент и премиер също

Румен Радев ще взема над 10 000 лева, Герджиков - минимум 4975,50 Рекордни заплати очакват новите депутати, които ще бъдат избрани на 26 март, както и премиера и президента. 3210 лв.

Нона Йотова, актьорът Любомир Ковачев и лекоатлет без ръце са кандидати на БСП

Децата на покойния Димчо Михалевски, на цветния Илия Баташки, на Янчо Таков и Георги Пирински са част от младите лица Знакови и популярни лица от културата,

Задръстване на столичния бул. "Сливница" заради катастрофа

Катастрофа между лек автомобил и автобус номер 11 е станала на кръстовището на бул. Сливница ул. „Проф. Илко Белчев“, предаде „Фокус“. Заради инцидента се е образувало задръстване от бул.

Само две ексминистърки от ГЕРБ са извън местата за отличници

11 министри, с които Борисов е работил в двете си правителства, са водачи на депутатски листи 11 министри, с които Бойко Борисов е работил в двете свои правителства, са водачи на листи.

Коя е най-щадящата терапия при камък в бъбрека?

B последните 2-3 десетилетия научно-техническият прогрес доведе до въвеждането в урологичната практика на нови ендоскопски и други видове методи за лечение на камъни в бъбрека и ...

Медикаментите против повишен холестерол намаляват риска от Алцхаймер

Медикаментите против повишен холестерол – статините, изглеждат обещаващи като превантивно средство срещу Алцхаймер, сочи медицинско изследване. То е проведено между 2009 и 2013 г.

Мазнини около корема? Съветите на 3-ма известни диетолози

Има ли природни методи за намаляване на естрогена и подпомагане на изчистването на мазнините, типични за естрогеновото напълняване - около корема, попита читателката ни С. С.

Велики умове с психични разстройства, които промениха света

Шизофренията е психическо разстройство, което нарушава мисловните процеси и емоционалните реакции. Проучвания показват, че има по-висок процент на случаи с психично разстройство при творческите гении,

По колко сок от червено цвекло е полезен?

За кого е полезен сокът от червено цвекло и в какви количества? Започнах да си правя сок и да го пия сутрин на гладно по препоръка на джипито ми, но ми прилошава бързо след това и си мисля,

Оризова вода - без аналог за здравето

Древните китайски рецепти са съкровищница на ценни препоръки за здравето. Изпитаните през времето препоръки могат да помогнат в случаите когато традиционната медицина е вдигнала ръце.

Държавата България купува обратно ЧЕЗ? Имало и такъв план

Иначе има 7 играчи, част от тях са с руски и турски капитали. Компанията снабдява с ток 40% от бита и малкия и средния бизнес Българската държава може да изкупи обратно ЧЕЗ -

Спас Русев: “Виваком” е с най-прозрачно сменена собственост от активите, в които Цветан Василев е имал участие

Ще има пренареждане на политическия елит в европейски мащаб, казва бизнесменът ПЕТЪР СТОЯНОВ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ - Г-н Русев, спомняте ли си как пристигна първият милион в сметката ви?

Средната заплата с ръст от 258% за 10 години

В държавния сектор вземат 1070 лв., в частния - 994 лв. За 10 години от влизането на България в ЕС средната заплата е скочила над 2,5 пъти, или с точно 258%.

Втора българска търговско-икономическа служба работи вече в САЩ

В Чикаго вече работи втора българска търговско-икономическа служба, която наред със службата във Вашингтон ще съдейства на българските бизнесмени, които работят или у нас,

България ще доставя газ от Азербайджан от 2020 г.

България ще получи азербайджански природен газ най-рано през 2020 г., а интерконекторът Гърция-България (IGB) ще бъде готов в края на 2019 г. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

Суперкомпютър ще бори мръсния въздух (Видео)

През последните седмици заради студа, отоплението и засиления трафик темата за чистотата на въздуха отново беше на фокус. В столицата бяха измерени тревожно високи нива на запрашеност,