Есемес до ловец от "Екоравновесие": Ще ви съдерем кожите

https://www.24chasa.bg/Article/1318467 www.24chasa.bg
Счупеното стъкло но бус на "Екоравновесие" СНИМКА: 24 часа

"Ще ви съдерем кожите", "ще ви отрежем топките". Тези думи чува в средата на март един от служителите на общинското предприятие "Екоравновесие". Телефоннното обаждане е последвано от заплашителен есемес, след като шофьорът Костов (той и колегите му не желаят да публикуваме имената им заради ежедневния тормоз, на който са подложени - б.а.) си е изключил мобилния телефон. Причина за заплахите е току-що родило куче, което е взето с малките му от Младост.

"Дали сме показания в полицията. Есемесът вече е изтрит. Заплахите бяха отправени от Ирина Николова, която е зам.-председател на "Помощ за животните - ДАРА". Винаги съм бил коректен, никого не съм обидил. Просто си вършим работата и изпълняваме задачите, които са ни възложили. Не сме против гражданския контрол, но има правила и не бива организациите да си превишават правата. Всеки ден срещаме злоба и негативно отношение, което ни пречи да си вършим работата. Идваме сутрин с нормално кръвно, а вечер си тръгваме с 3 пъти по-високо. Всеки ден отивам с желание на работа и се прибирам унизен", разказа шофьорът.

"Всичко е преувеличено. Имам телефонни разпечатки, от които става ясно, че на нито едно от 15-те ми обаждания до ловците няма отговор. Те не си вдигаха телефоните", отвърна Николова (виж интервюто по-долу).

Всичките му колеги от шестте ловни екипа са категорични, че не мразят животните. Почти всички гледат кучета вкъщи. Един от тях дори имал четири. Въпреки това почти всеки ден чуват викове "Убийци". "24 часа" разговаря с тях, след като в сряда предното стъкло на един от бусовете на "Екоравновесие" беше счупено с камък, докато ловците издирвали глутница по сигнал на граждани около Окръжна болница.

Знаете ли какво е, като застане един пред буса и друг отзад.
Спират ни, не ни пускат да работим и искат да отваряме багажниците да проверяват колко кучета сме хванали. Нищо повече няма да кажа, само искам да питам кой има интерес по улиците да има кучета, казва Костов.

Ловците разказват, че има квартали, в които буквално екозащитниците са им забранили да стъпват, като Борово и Гоце Делчев.

"В сряда бяхме на адрес. Имахме сигнал за глутница в Младост, около Окръжна болница. Слязохме да търсим животните. Обикаляхме 10-15 минути, но не открихме кучета. Върнахме се и видяхме счупеното стъкло на буса. Не за първи път ни чупят колите", намесва се друг.
След последния инцидент в Малинова долина (виж карето вдясно) 3 дни защитници следили екипите.

"Преследваха ни с коли. Целта беше да разпръснат кучетата и да не може да хванем нито едно. Искат да ни проверяват и ни заповядват да отваряме бусовете. Не се представят, не показват документи, обясняват, че са екозащитници. По-миналата събота тръгнахме към Малинова долина. През цялото време зад нас се движеше кола и снимаха всичко, което правим. Казахме на директора, посъветва ни да ги снимаме и ние, така и направихме", обяснява друг ловец. Той показа клипчето, направено с мобилен телефон. На записа ясно се вижда регистрацията на автомобила, както и преследвачите - мъж и жена, които искат обяснение от ловците защо ги снимат.

При друг случай пък 7 коли преследвали два микробуса на "Екоравновесие", въпреки че ги водела полицейска патрулка.
Всички до един са категорични, че не се ли промени законът, няма как да се реши проблемът с бездомните кучета. "Сега хващаме, кастрираме и връщаме обратно кучетата. Хората обаче са прави да протестират и да не ги искат обратно, защото ги е страх. Няма блок в София, пред който да не обикалят поне 15 кучета. Половината от хората дори не ни се обаждат, че са били нападнати, защото първо губят един ден да се ваксинират срещу бяс и после трябва да загубят втори, за да обикалят с нас и да ни покажат точно кое куче им е скочило, защото правилата са такива", признават ловците.

Според тях трябва да се ограничи и броят животни, които може да осиновява един човек. "Говори се, че екоорганизациите получават по 100 лв. месечно на животно. Защо никой не провери плащат ли данъци и какво работят, след като по цял ден обикалят с нас", питат служителите на "Екоравновесие".

Всички ловци работят на граждански договори. Хонорарите, които вземат, са по 5 лв. за хванато женско куче и по 3 лв. за мъжко.
От няколко дни обаче в Малинова долина не могат да открият нито едно животно, макар всеки ден там да има екип.

Смятат, че кучетата са скрити някъде от тези, които ги хранят.

Ирина Николова, от "Помощ за животните - ДАРА": Това са лъжи, не съм заплашвала никого

- Г-жо Николова, вярно ли е, че сте заплашвали по телефона и с есемес един от ловните екипи на "Екоравновесие"?

- Ще започна отначало. По принцип работим много добре с "Екоравновесие" и район "Младост". Когато има жалба или сигнал, координаторите ни отиват на място и проверяват. В този случай от средата на март дойде екип на "Екоравновесие". Ставаше въпрос за домашно куче, изхвърлено на улицата 2 дни преди да роди в Младост 4. Бяхме осигурили да бъде осиновено в Германия. Оказа се обаче, че "Екоравновесие" е прибрала майката с кученцата без никакво предупреждение. Картината беше ужасна - кучето виеше, децата плачеха и молеха екипа да не прибира животните. Имам телефоните на всички екипи на "Екоравновесие", защото работим с тях. Обадих се на Альоша и Андрей (служители на "Екоравновесие" - б.а.), за да ни кажат къде са закарали майката с бебетата. Имам разпечатка на телефонните ми обаждания. Вижда се, че съм звъняла около 15 пъти, но никой не ми вдигаше. Хората от квартала обаче пуснаха във фейсбук номера на буса на "Екоравновесие" и имената на екипа. Явно са започнали да им звънят и да ги притесняват. Не знам как точно е станало. Една от доброволките написа есемес: "Давам ви 24 часа да върнете бебетата живи". После ловците са подали жалба в полицията, че сме ги заплашвали.

- Твърдят, че сте им казали, че ще им одерете кожите и ще им отрежете топките.

- Не, не употребявам такива думи. Полицията разследва случая, дали сме обяснения, има разпечатки. Такъв есемес аз не съм пращала. Дори не съм говорила с тях, понеже не ми вдигаха телефона. Все пак разбрахме, че кучетата са закарани в един център, но бебетата бяха изчезнали. Имаме прекрасни отношения с ловните екипи и никога не сме им пречили, работим заедно от 12 г. Винаги се старая всичко да протича спокойно. В този случай обаче законът беше нарушен и отношението към кучето беше нехуманно. Според ветеринарните лекари майката може да бъде кастрирана чак след като е отбила малките, защото тъканите са много меки и се получават кръвоизливи. Затова майките не се прибират, изчаква се определено време. Дори и да е имало жалба, ако ме бяха предупредили, щях да преместя кучетата и нямаше да има никакви проблеми.

- Вярно ли е, че след случая в Малинова долина доброволци преследват ловците?

- Не бяхме само от нашата организация, имаше и други. Отидох по сигнал на защитничка от Малинова долина. Екипите стояха там и не заловиха нито едно куче. След това ни се обадиха, че се прибират животни от Студентски град, които нямат нищо общо с инцидента. Закарани са в Сеславци, като се твърди, че е заловена глутницата от Малинова долина. Затова решихме да проследим откъде прибират кучета.

- И какво установихте?

- Че кучетата не са от Малинова долина. Успяхме да влезем в приюта в Сеславци, след като извикахме медиите, защото за първи път имаше полиция и не ни пускаха.

- Засякохте ли обаче залавяне на кучета от Студентски град?

- Просто следихме откъде вземат кучета. Попитах ги дали им пречим, има ли проблем и дали ги притесняваме. Отговорът беше не.

- Те обаче казват, че доброволци са заставали пред бусовете, карали са ги да отварят багажниците.

- Изопачават се нещата. Обадиха ми се от Студентски град, че се прибират кучета, които са социализирани и живеят там отдавна. Един от бусовете пристигна пред общината, където чакахме. Като представител на организация имам право да направя проверка. Помолих да ми покажат пътния лист и да отворят багажника. Отказаха и казаха да не ги заплашвам. С мен бяха 10 доброволци и заплахи не са отправяни. Обадих се на шефа на "Екоравновесие" да разреши да отворим буса. Отказа и си тръгнахме. Не е имало никакъв натиск. Не бих си позволила подобно нещо. Дори днес (събота - б.а.) беше с нас човек от Брюксел, който ще разследва случая, защото кучетата в Сеславци са взети само за да се заблуди обществото, че е хваната глутницата. Това е най-страшното, защото тя още е на улицата и хората са подложени на опасност. Съгласни сме, че кучетата не трябва да са на улицата, и работим преди всичко за хората, като ги обгрижваме и ваксинираме. Общината не успя да се справи с проблема, не е построила приюти и не ги е прибрала. Работата ни е да няма конфликти между животните и хората, докато още са на улицата, но човекът е на първо място.

- А как се издържа организацията ви? Ловците твърдят, че природозащитници получват по 100 лв. месечно на куче от чужбина.

- Това може да се провери лесно. Изтъняваме собствените си джобове и на тези, които обичат животните. Когато има болно животно в Сеславци, го вкарваме в клиника. Може да проверите в една от ветеринарните клиники - "Синият кръст", какво задължение имаме. Имаме да плащаме 7000 лв. Пускаме снимки във фейсбук на болните животни и молим хората да ни помагат. Пари на ръка не получаваме. Те отиват директно в сметките на ветеринарните клиники. Немска организация ни помага за осиновяването, но ние плащаме по 75 евро за пътуването, чипираме ги, правим паспорт и ваксини. Работим и с един дом за деца в Роман. Всяка година помагаме за абитуриентските балове на сираците. Който умее да обича, обича и децата, и животните, който не умее, не обича никого. Искам да разсея лъжите, които ни приписват, защото през нас минава толкова много страдание и болка. Искаме да помагаме на общината да реши проблема. Не поставяме кучетата пред хората, но има хуманни начини да се реши проблемът. И ние не искаме по улиците да скитат кучета. Поддържаме контакти с организации от цяла Европа и очакваме да дойдат тук, за да направим мащабен протест за защита на животните.

Сдружения: Има глоби за надзорници

Не е вярно, че надзорниците нямат никакви задължения и не подлежат на санкции. Ние подписваме декларация, в която се задължаваме да обезпаразитяваме и ваксинираме кучето, както и да уведомим "Екоравновесие", ако то проявява агресивност. Ако не спазим тези изисквания, глобата в Закона за защита на животните е от 100 до 250 лв., заяви пред "24 часа" Аксиния Боснева от "АФА България".

"Ако работим заедно с "Екоравновесие", както беше преди няколко години, когато осигуряваха ваксините и лекарствата, ще е по-лесно и ще има успех. Така през 2009 г. успяхме да намалим с 23% бездомните кучета", обясни Боснева. Тя посочи, че надзорничеството е въведено от Гърция със закон през 2003 г. После през 2004 г. и в Турция, а у нас действа от 2008 г.
Тя даде пример как преди няколко дни потърсила съдействие от "Екоравновесие" за разгонено куче, което трябвало да бъде кастрирано. Отзовали се, хванали животното и му направили манипулацията.

3 чужди организации искат псетата от Малинова долина

Две немски и една австрийска природозащитна организация искат да осиновят 14-те кучета, заловени в Малинова долина след инцидента, при който преди десетина дни озверяла глутница буквално оглозга 87-годишния проф. Ботьо Тачков. Представители на чуждите екозащитници са посетили кучетата в приюта в Сеславци, научи "24 часа".
Припомняме, че по нареждане на областната дирекция по безопасност на храните 14-те кучета трябва да бъдат евтаназирани. Трите организации са изпратили писма до кмета на София Йорданка Фандъкова, с които настояват да осиновят животните и гарантират, че ще им намерят семейства, които да се грижат за тях в чужбина.
Те посочват, че има съмнения, че кучетата не са заловени в Малинова долина, а в Студентски град. Мнението на защитниците е, че те са социализирани и не проявяват агресия. Сред тях дори имало и едно малко по-голямо от пинчер, затова нямало как да са участвали в инцидента.

Ирина Николова СНИМКА: 24 часа

Ловци връщат кастрирани кучета на надзорничка в Дружба 2 СНИМКА: 24 часа

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),