Почина журналистът-легенда Майк Уолъс

https://www.24chasa.bg/Article/1319459 www.24chasa.bg
Майкъл Уолъс в апаратната на предаването „60 минути” на Си Би Ес. 2001 г. Снимка: Ройтерс

На 93 годишна възраст почина една от легендите на американската телевизионна журналистика Майкъл Уолъс.

Той беше водещ на предаването "60 минути" по Си Би Ес цели 40 години. За това време Уолъс работи по над 800 репортажа, печели 20 награди "Еми" и създава безмилостния си стил в ефира.

Кариерата му ще се запомни най-вече с интервютата му, който по-скоро наподобяваха разпит, отколкото интервю. Той взривяваше общоприетите норми, като канеше за събеседници бивши и настоящи диктатори или спорни личности, като радикалния привърженик на евтаназията Джак Кеворкян, известен като "доктор Смърт".

Д-р Джак Кеворкян, известен като Доктор Смърт и журналистът Майк Уолъс във фоайето на хотел в Ливония, Мичиган, където Кеворкян беше интервюиран на 12 ноември 1998 г. за предаването на Си Би Ес
Д-р Джак Кеворкян, известен като Доктор Смърт и журналистът Майк Уолъс във фоайето на хотел в Ливония, Мичиган, където Кеворкян беше интервюиран на 12 ноември 1998 г. за предаването на Си Би Ес "60 минути". Снимка: Ройтерс

На безмилостните му въпроси трябваше да отговарят четирима американски президенти и много международни водачи, сред които Ясер Арафат, Владимир Путин и аятолах Хомейни - когото Уолъс не се поколеба да попита дали не е луд.

На него принадлежи фразата "няма такова нещо като недискретен въпрос".

Той издъхна в дом за стари хора в щата Кънектикът, където прекара последните си години. В съобщението на телевизия Си Би Ес се уточнява, че Уолъс е починал в събота вечерта в Ню Канаан, Кънектикът, заобиколен от близките си.